Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Kalibracja (wiem było, nie radzę sobie)

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Kalibracja (wiem było, nie radzę sobie)

Świadomie wrzucam do "początkującego działu" może ochrzan za dublowanie tematów będzie mniejszy

Jedziemy od początku...
    Kilka dni temu wysłałem do firmy "Ostrowski" dwa sympatyczne portrety do wydruku. Dzisiaj je odbierałem i o mało się ze wstydu przy obsłudze nie spaliłem...
    Dramatyczne kolory, ciemno , żółtawo... nie tak to widziałem na monitorze...
    Być może to kwestia szczęścia być może zbieg okoliczności ale zamawiałem tam już odbitki i było ok. Zakładam że problem leży po mojej stronie.
    Pogrzebałem po forach i się zaczęło.

pkt. 1
    Należy zacząć od kalibracji monitora : oczywiście Adobe Gamma Loader , niby oczywiste ale mój PS CS3 albo ukrył ten programik albo nie było go w instalce albo ja nie potrafię go znaleźć, czy ktoś wie gdzie go szukać ???
    Ewentualnie jak w inny prosty dla niecierpliwego użytkownika sposób skalibrować monitor?

pkt.2
    Załóżmy że monitor jest już skalibrowany. Instaluję profil laba xxx.icc. Otwieram plik .bmp otrzymany z laba w PS , zgodnie z instrukcją otrzymaną w labie korzystam z opcji Edycja -> Przydziel profil. Faktycznie w obrazku zachodzą zmiany które w dużym uproszczeniu przypominają obrazek na wydruku. Tutaj kończy się moja wiedza. Co mam dalej zrobić z tym otwartym plikiem???

pkt.3
    Jak mam wykorzystać otrzymany profil i wydruk do obróbki swoich zdjęć?
    Proszę o opis w przystępny sposób bez zbędnej teorii , sama praktyka.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    Przeczytaj :

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

pkt. 1
    Należy zacząć od kalibracji monitora : oczywiście Adobe Gamma Loader , niby oczywiste ale mój PS CS3 albo ukrył ten programik albo nie było go w instalce albo ja nie potrafię go znaleźć, czy ktoś wie gdzie go szukać ???
    Ewentualnie jak w inny prosty dla niecierpliwego użytkownika sposób skalibrować monitor?
    Nie ma Gamma Loadera w CS3. Możesz poszukać QuickGamma w necie ale to wszytko będą półśrodki. Bez kalibratora - ok 800 zł się tego porządnie zrobić nie da.

pkt.2
    Załóżmy że monitor jest już skalibrowany. Instaluję profil laba xxx.icc. Otwieram plik .bmp otrzymany z laba w PS , zgodnie z instrukcją otrzymaną w labie korzystam z opcji Edycja -> Przydziel profil. Faktycznie w obrazku zachodzą zmiany które w dużym uproszczeniu przypominają obrazek na wydruku. Tutaj kończy się moja wiedza. Co mam dalej zrobić z tym otwartym plikiem???
    Instalujesz profil laba? Jak? - Jego trzeba skopiowac do katalogu:
    Windows->System32->Spool->Drivers->Color

Ten plik w labie Ci dali, żebyś sobie mógł popatrzeć na obrazek i ewentualnie porównać czy kolory na ich odbitce i u Ciebie na ekranie są zbliżone. To taki prosty test poprawności ustawienia monitora - nic więcej.

EDIT: Oczywiście w labie zapomnieli Ci powiedzieć, że zdjęcie (to ich) trzeba oglądać w świetle dziennym albo przy lampie światła dziennego inaczej nic nie daje.

pkt.3
    Jak mam wykorzystać otrzymany profil i wydruk do obróbki swoich zdjęć?
    Proszę o opis w przystępny sposób bez zbędnej teorii , sama praktyka.
    Przy takim podjeściu to... nie używaj. Poważnie i nie złośliwie. Rób wszystko w sRGB - CAŁY proces od początku do końca. Zapisuj do jpega też z sRGB i w labie mów, że to jest sRGB. Oni sobie z tym poradzą a ty działając na zasadzie przepisu prędzej czy później coś skopiesz.

Jak już baaaaardzo chcesz to na koniec całego procesu obróbki zrób konwersję do profilu labu - konwersję a nie przypisanie!!!. Potem już raczej nie powinno się niczego poprawiać, można minimalne korekty krzywymi i zapis do pliku. W labie powiedz, że to jest w ich profilu. Wyraźnie to powiedz bo są duże szanse, że coś pokopią.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
    Nie trzeba
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-03-2008 o 23:34

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dzięki Janusz,
    właśnie o takie ludzkie podejście do tematu mi chodziło, cholera takie czasy że nie mam na nic czasu... pofocę sobie spokojnie dopiero chyba na wakacjach we wrześniu... a co dopiero mówić o szperaniu po necie i szukaniu informacji o profilach minilabów wysłałem kilka fotek obrobionych zgodnie z Twoimi receptami , zobaczymy jak mi poszło jeszcze dziś wieczorem się pochwalę (lub nie)

Uprawnienia umieszczania postów