Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jakość odbitek z negatywów vs. slajdów

Dopiero zaczyna Awatar Wkryst
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie jakość odbitek z negatywów vs. slajdów

Przestudiowałem większość wątków dotyczących odbitek, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dotyczące porównania jakości odbitek z negatywów i odbitek ze slajdów.
    Ciekaw jestem czy ktoś z Was robił takie porównania, tudzież wie coś na ten temat. Pomijam na razie kwestię kosztów oraz jakości materiału czy też naświetlenia. Załóżmy, że wszystko jest na poziomie podobnym.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Robilem powiekszenia wielkosci okolo 30x40 i 50x70 ze slajdow i negatywow. Moje spostrzezenia sa takie sa takie ze zwyklych labow duzo czesciej dostawalem spaprane odbitki gdy byly one robione ze slajdow. Natomiast powiekszenia (wydruki) robioneze slajdow w dobrym zakladzie, na przyklad u Jakuba Jewuly w Krakowie, byly doskonalej jakosci.

Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Robilem powiekszenia wielkosci okolo 30x40 i 50x70 ze slajdow i negatywow. Moje spostrzezenia sa takie sa takie ze zwyklych labow duzo czesciej dostawalem spaprane odbitki gdy byly one robione ze slajdow. Natomiast powiekszenia (wydruki) robioneze slajdow w dobrym zakladzie, na przyklad u Jakuba Jewuly w Krakowie, byly doskonalej jakosci.
    Czy zatem można przyjąć, że jakość odbitek będzie podobna, zaś czynnikiem odróżniającym jest jedynie lab i jego doświadczenie ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Nie mam tak szerokiej wiedzy zeby wypowiadac sie tak generalnie
    Jedynie moge powiedziec ze odbitki otrzymane ze slajdow (Provia100F i Velvia) - a konkretnie wydruki robione w specjalizowanym zakladaie - byly doskonalej jakosci.

Odbitki z labu byly czescie gorsze niz z negatywu - ale to moim zdaniem wina labu.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

film przede wszystkim posiada znacznie wieksze ziarno oraz mniejsza ostrosc - przeloz to sobie teraz na duza odbitke..

Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    film przede wszystkim posiada znacznie wieksze ziarno oraz mniejsza ostrosc - przeloz to sobie teraz na duza odbitke..
    Film - czyli slajd, tak ?

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wkryst
    Film - czyli slajd, tak ?
    Raczej chodzi o negatyw.
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Domyślnie

jedyne rzeczowe powrownanie to negatyw spod powiekszacza i takiz slajd na cibachromie. tylko ze dzisiaj to juz dosc mocno egzotyczna sprawa jest. slajd wygra. zawsze. spiskowa teoria glosi ze negatyw byl bardziej popularny bo jest latwiejszy w obsludze dla niechlujnie naswietlajacych fotografow.
    pozdrawiam,
    zby

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby
    jedyne rzeczowe powrownanie to negatyw spod powiekszacza i takiz slajd na cibachromie. tylko ze dzisiaj to juz dosc mocno egzotyczna sprawa jest. slajd wygra. zawsze. spiskowa teoria glosi ze negatyw byl bardziej popularny bo jest latwiejszy w obsludze dla niechlujnie naswietlajacych fotografow.
    i generalnie tanszy.

choc akurat za PRL-u bylo u nas kuriozalnie, bo slajdy byly tansze niz negatywy. jesli wierzyc mojemu staremu, ktory praktycznie wszystkie zdjecia z mojego dziecinstwa (i wczesniej) ma na slajdach. ORWO, de facto
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

W zasadzie slajd półprofesjonalny wcale nie jest taki drogi, a biorąc pod uwagę, że po wywołaniu można oglądać efekty bez robienia odbitek i skanów, to ja na przykład jestem za slajdami.
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów