Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: 17-40 L z Hong Kongu?

Domyślnie

Generalnie kursy z Paypala służą orientacyjnym przeliczeniom - przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń. Teraz już mniej więcej potrafię sobie wyliczyć kurs po jakim mnie skasują: wchodzę na tabelę kursów swojego banku, sprawdzam kurs sprzedaży GBP czy USD i dodaję kilka groszy (podejrzewam, że te dodatkowe kilka groszy wynika z przeliczeń pośrednich, czyli cena w GBP czy USD jest najpierw przeliczana na euro a dopiero potem na złotówki). Ostatnio w ten sposób wyliczyłem prawie dokładną kwotę, jaką miałem później potrąconą z karty.
    Siem de i kilka obiektyvoof

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

trzeba tez uwazac na banki, raz zdarzylo mi sie ze skasowali w Paypal kwote X, a bank na wyciagu mial kwote X + okolo 70 zl, wyslalem maila z zapytaniem, byla to inna karta niz ta z ktorej kupowalem zazwyczaj, nagle okazalo sie bez wyjaznien ze w/w kwota zostala zaksiegowana jako wplata wlasna - zwrot zadluzenia na karcie kredytowej, wiec Bank moze jakos systemowo, albo przez pomylke - zabral kase, po reklamacji - bez wyjasnien przelal. poprostu trzeba sprawdzac czy kwota w PayPal jest taka sama co na wyciagu z karty kredytowej.
    to tak tytulem przestrogi
    ### AndreasK ###
    Canon G12

bartekq
    Guest

Domyślnie

Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam bardzo dobre doświadczenia z kea-photo. W swoim czasie szukałem Extendera 2x, w kraju musiałbym wydać ponad 1300 zł, na ebayu kosztował mnie niewiele ponad 1000 zł. Teraz potrzebowałem Extendera 1.4x i tutaj wydałbym ok.1100 zł, na ebayu ok. 750 zł. Kultura obsługi, uprzejmość i szybkość wysyłki godna polecenia.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio4u Zobacz posta
    Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.

Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje. Może nic nie być napisane na paczce i nie zapłacisz vatu i cła. Dlaczego? HK to była kolonia brytyjska. Z tego sentymentu UK nie nalicza vatu i cła na przesyłki z HK. Z kolei przesyłka z UK do PL też nie jest obarczona Vatem i cłem z racji UE. Natomiast przesyłka HK - PL jest opodatkowana i oclona. Patent na to to tylko gift, service itp + zaniżona wartość towaru. Jeżeli nalicza vat i cło to od deklarowanej wartości. Jeżeli więc napisze 100USD to mogą sobie te kieszonkowe naliczać (22% vat i niecałe 5% cła wychodzi 27USD = 60zł)

Na szkła Canona jest gwara jak wyżej zostało opisane.

Sigma natomiast mówi fak ju na szkła z dystrybucji spoza PL. tzn przyjmą szkło ale jako serwis pogwarancyjny. Szkoda bo 10-20 kosztuje 1100zł z przesyłką ...

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartekq Zobacz posta
    Serdecznie dzięki za wszystkie uwagi. Kupiłem 17-40 u Alberta z kea-photo. Jestem bardzo zadowolony. Sympatyczny, natychmiastowy kontakt. Płatność była w piątek, a obiektyw przyszedł do domu w środę rano (choć wg strony fedexu miał być w czwartek). Polecam tego ebayowicza, 100% pozytyw, że tak powiem grypserą aukcyjną.

I dostałeś ostemplowaną 7-letnią gwarancję na to szkiełko ?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna Awatar misio4u
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Cło i vat przy przesyłce z HK do UK nie istnieje.
    Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
    Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
    gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
    smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...
    Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Początki nałogu

Domyślnie

Clo kupujac z HK jest dosc realne...najelpiej od razu je wliczyc, drozsza zazwyczaj jest jeszcze przesylka - czasem warto zbadac czy nie lepiej kupic po prostu na allegro...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio4u Zobacz posta
    Kolezanka kupila cyfraka kompakta z HK i clo zaplacila.
    Gdyby clo nie istnialo zapewne wszyscy sprzedajacy
    gwarantowali by TAX FREE i nie bawili sie w jakies
    smieszne "GIFTy" czy cos w tym stylu...
    Tax free no mogą gwarantować bo nie każdy mieszka w UK Skroro zapłaciła, to ja zrobili w trombę, bo poważnie jest taki przepis apropo cła i vatu z HK do UK. Chyba, że znieśli ale jakoś nie wierze:P

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów