Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: 17-40 L z Hong Kongu?

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndreasK Zobacz posta
    powiem tak - nie ma mozliwosci ominiecia kupujac na ebay cla i vatu, bo Ci ktorzy wysylaja paczke musza zadeklarowac jej wartosc przy jej wycenie, a poza tym w 99 % to sa gigantyczne firmy ktore sa od lat na rynku i sprzedaja na caly swiat i dla jednego polaka nie beda pisac ze to gift itp. poza tym darownizna tez podlega ocleniu i opodatkowaniu, refunded goods tez juz nie przechodzi. problem w tym ze przez UPS czy podobne firmy na 100 % jest clo i vat, przez Hong Kong Royal Mail jak idzie lotniczo to tez jest tak jak z UPS, a jak idzie inna droga, morska itp - to trwa to 100 lat.
    co do gwarancji , wiekszosc udziela tzw. Sellers Warranty - wiec trzeba im odeslac sprzet, a tanie to nie jest. No i kolejna sprawa - kwota podana na ebay.pl w przeliczeniu z GBP na aukcji w HK przy zakupie przez PayPal liczona jest o wiele wyzej niz kurs kantorowy, idzie to po kursie bankowym - wiec kwota na ebay.pl jest nizsza niz w rzeczywistosci sie placi, ogolnie wychodzi na to samo co w Europie. No i zeby kupowac przez PayPal trzeba miec wypukla karte kredytowa z odpowiednim limitem.
    Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.

Dopiero zaczyna Awatar misio4u
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Bzdury piszesz. Kupiłem już kilka obiektywów na ebay, które zostały dostarczone przez FedEx i ani razu nie zapłaciłem cła. Co do kursu, to jest on podobny do kursu bankowego, więc nie ma tu jakiś zasadniczych różnic. Przesyłka zawsze była oznaczona jako gift. W czwartek zakup, w poniedziałek u mnie w domu.

Potwierdzam. Kupilem juz 10-22 i 85 z HK z wysylka do UK.
    Od osob, ktore w opisie gwarantuja VAT free.
    Przyszlo bez problemow bez VATu i cla.
    W niedziele kupilem lampe 580 z HK, we wtorek rano
    juz byla w Londynie, oczywiscie bez VAT i cla.
    Lampa szla Fedexem, jako "sample for testing, not for resale"
    o wartosci 37 HKD. 10-22 doszlo z papierem jako zwrot z serwisu,
    85 juz nie pamietam co miala. W kazdym razie ani razu nie placilem
    dodatkowo cla i vatu. Kupilem tez uzywany aparat z HK
    za okolo 200L, doszedl jako GIFT takze bez cla i vat.
    Mysle ze jak ktos gwarantuje "no tax" a ma kilka tysiecy pozytywow
    przy braku negatywow to mozna spokojnie zaufac.

Tyle ze przy wysylce do PL taki numer moze juz nie przejsc.
    Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja odbieram w PL

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Nie wiem jak we Wroclawiu, ale w Katowicach takie teksty nie przechodza, raz mialem w opisie to jako zwrot dóbr i mialem tylko wiecej klopotu bo musialem to wyjasniac osobiscie i w efekcie jako ze to bylo nowe urzadzenie i tak zaplacilem VAT, moze we Wroclawiu firmy kurierskie nie wnikaja, niestety rozne sprzety od roznych dostawcow jakie odbieralem przesylkami to chyba raz mi sie tylko zdarzylo ze nic nie zaplacilem.
    W UK wogole jest jakis patent ze tam sie placi Clo i VAT a potem sprzedawca jako firma zarejestrowana w UK zwraca to na konto, ale tego nie cwiczylem.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dostałeś sprzęt pocztą czy kurierem?

Miasto
    Poland

Domyślnie

W wiekszosci UPSem - tracking z HK przez Dubai do Koln i do Pyrzowic, raz szlo przez Wawe bo byly zle warunki pogodowe, pare razy przez HongKongPost czyli docelowo przez EMS, raz tylko przez HKPost przyszlo bez kosztow.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

FedEex idzie przez Paryż, Warszawę do Wrocławia.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Witam,

No dobra, to kto mi sciagnie C 70-200 2.8 IS USM w cenie jak na ebay'u (4300pln-ek plus wysylka 50$)?

Do tej pory z eletronika to zawsze placilem VAT - czy to FedEx, czy UPS, czy EMS :/ I niewazne, ze bylo slane z f-ra Pro-Forma jako Samples Free Of Charge i wart. zadeklarowana ponizej 20USD :/
    Nawet kiedy mi Texas Instruments przysylal sample OPA do audio, to ich skosili jak za zboze w polskim UC :/

Co do PayPal - moze teraz komus zepsuje dobry deal... - nie wiem co za herezje opowiadacie z tymi kartami wypuklymi!
    Ja zarejestrowalem konto (jeszcze wtedy na PayPal.com ktore nie nalezalo do Ebay'a) i podpialem zwykla karte debetowa (ale posiadajaca kod CVV czy jak tam stoi).
    Co do kursow walut - coooz - kazdy bank inne kursy przeliczeniowe stosuje :/ Na tych skurkowancy zarabiaja. Ale ja poki co nie narzekalem na PayPal i koszty przelewu - czy to do HK, czy do USA, czy w UE

Gwarancja - szkla Canona maja gwarancje miedzynarodowa...
    Ale - dzwonilem do Canon PL w 'stolycy' - jesli na takiej gwarancji nie ma adresu serwisu w Warszawie, to sorki - gwara u nich nie bedzie honorowana :]
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja regularnie kupuje z HK ze sklepu. Przesyłki zawsze dochodzą 2 razy mi filtra nie wysłali, ale pieniądze szybko zwrócili. Wszystkie gwarancje international i tu jest kicha bo to tylko Kanada i USA:/ . Generalnie wszystkie szkła które zakupiłem sprawują się bez zarzutów !!

Miasto
    Poland

Domyślnie

ja kiedys rejestrowalem sie w PayPal.com czyli glownym i zadna z moich kart plaskich nie przeszla, (inteligo i mBank) zamowilem wypukla i od razu byla akceptacja, od tego czasu korzystam z wypuklej karty kredytowej i jest OK.
    co do kursu, jak ostatnio cos kupowalem to przelicznik na ebay.pl wychodzil okolo 4.53 a bank skasowal 4.64 - wiec jakas to roznica jest.
    co do obslugi w HK -perfekcja - Hong Kong - Polska 1.5-2 dni ; Polska - Cargo, Urzad Celny, Cargo, dostawa do domu .... od 1 do 5 dni. coz ... Polska nasza ....
    co do tych free giftow - w wiekszosci pisza ze gifty sa przy przelewie na konto w UK, jak sie placi PayPalem nie ma, choc zdarzylo mi sie ze dostalem te gifty placac PayPal, ale inni daja je bez rozroznienia platnosci.
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów