Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
Czy E2 można stosować do przetarcia ścianek komory lustra (czy jest bezpieczny, nic nie przeżre, rozpuści itd.)?
Czym najlepiej przecierać? Wiem, że są chamber swabs (gąbeczka na patyczku), ale trochę bez sensu zamawiać tylko to z zagranicy (przesyłka), a w PL nie znalazłem. Może bibułka do szkieł na patyczku do uszu (obdartym z bawełny)?
I jeszcze pytanie odnośnie techniki samego czyszczenia. Wiem, że zalecane jest wykonanie tego przed czyszczeniem matrycy, ale "lock up mirror" działa tylko 30s, więc nie chcę ryzykować nagłego opadu lustra, podobnie wolę go samodzielnie go nie blokować. Czy więc szybkie ścianek przetarcie w trybie "sensor cleaning" z otworem w dół wystarczy?
Cokolwiek bys nie robił to nie na " lock up miror" .To jest funkcja dla fotografowania .Dla czynnosci serwisowych jest "sensor cleaning".Przecieranie scianek komory lustra,Przyznam że mimo wielu lat z lustrzanka jeszcze tego nie robiłem.I dlaczego z płynem?Mysle że na mokro to głównie tłuste plamy lub wyjatkowo mocno trzymajace sie paproszki.Poza tym to gruszka lub watyczkiem zdjąć paprocha.Nie przecieralbym niczym scianek komory lustra bez ewidentnej koniecznosci.[Nadgorliwosć jest gorsza od faszyzmu ]Jesli masz naładowany sprawny akumulator to w opcji sensor cleaning lustro nie opadnie.Spoko.Musiałbys w tym celu wyłaczyc aparat.W canon Eos trudno to zrobic niechcący.Pozdrawiam :smile: