Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tulejka do G5

Mieszany widok

Domyślnie Tulejka do G5

Witam,

od pewnego czasu jestem posiadaczem G5 i chciałbym sobie do niej nabyć tulejkę LA-DC58B a raczej zamiennik ponieważ oryginał jest srebrny niestety przeczytałem ostatnio w recenzji tulejki fi52, których jest sporo na Allegro że winietuje zdjęcia

Czy to prawda????

Bo jeśli tak, to ja dziękuje i daję sobie spokój z tulejką.

Będę wdzięczny za cenne wskazówki.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie winietuja, jedynie przy zdjeciach z wbudowana lampa blyskowa pojawia sie cien w prawym dolnym rogu.
    Jak temu zaradzic:
    - zdejmowac tulejke na czas zrobienia zdjecia z wbudowana lampa
    - uzyc lampy zewnetrznej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie winietuja, jedynie przy zdjeciach z wbudowana lampa blyskowa pojawia sie cien w prawym dolnym rogu.
    Jak temu zaradzic:
    - zdejmowac tulejke na czas zrobienia zdjecia z wbudowana lampa
    - uzyc lampy zewnetrznej
    Ja jak miałem G5 to radziłem sobie z tym robiąc zdjecia na zoom-ie...

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Domyślnie

Sporadycznie zdarza mi się używać lampy więc chyba się skuszę.
    Serddeczne dzięki Panowie za informacje !!!!!

Pozdrawiam Seb

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam,

tez mam zamiar kupic adapter do G5. Spotkalem sie z dwoma typami adapterow do tego aparatu: fi 52mm i fi 58mm. Ktory z tych typow lepiej sie sprawdza? Wydaje mi sie ze typ fi 52mm jest raczej przeznaczony do serii A Canona, stad pewnie to winietowanie (G5 ma obiektyw o wiekszej srednicy niz aparaty z serii A).

Czy adaptery fi 58mm wystepuja rowniez w kolorze czarnym? (niestety znalazlem tylko srebrne i szare)

Ponizej zdjecia adapterow:
    Ostatnio edytowane przez Bilu ; 02-06-2005 o 15:50

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bilu
    Czy adaptery fi 58mm wystepuja rowniez w kolorze czarnym? (niestety znalazlem tylko srebrne i szare)
    jak ja szukałem oryginalnej tulejki to wszędzie były tylko czarne ale udało się nabyć szarą
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vitez --> na pewno masz na myśli fi52 ? Oryginał ma fi58, i ja też słyszałem że te tulejki fi52 przy krótkiej ogniskowej nieźle winetują.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 02-06-2005 o 15:52

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Vitez --> na pewno masz na myśli fi52 ? Oryginał ma fi58, i ja też słyszałem że te tulejki fi52 przy krótkiej ogniskowej nieźle winetują.
    A ja nie "slyszalem" tylko mialem tulejke 52mm (nie oryginalna) na G3 i nie winietowala - tylko przy uzyciu lampy blyskowej zaciemniala prawy dolny rog.
    58mm to szerzej niz 52mm wiec tym bardziej nie winietuje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Mialem G5 z tulejka 52mm. Wynietowania przy krotkiej ogniskowej nie bylo. Bardzo przeszkadza za to cien w prawym dolnym rogu zdjecia. Moze wydawac sie to malo istotne, ale byl to jednen z powodow, dla ktorych sprzedalem ten aparat. Z tulejka 58mm cien bedzie jeszcze wiekszy. Trzeba tylko pamietac, ze Canon robi konwertery do tego aparatu na gwint oryginalnej tulejki 58mm.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dom3k
    Z tulejka 58mm cien bedzie jeszcze wiekszy.
    Cien od wbudowanej lampy blyskowej... mozna przed zdjeciem zdjac tulejke (ulamek skundy) , zrobic zdjecie i znowu zalozyc... albo wtedy gdy caly czas robimy z wbudowana mozna ja na ten czas bez obaw zdjac - zaden klopot.

Trzeba tylko pamietac, ze Canon robi konwertery do tego aparatu na gwint oryginalnej tulejki 58mm.
    Trzeba rowniez pamietac ze istnieja konwertery innych firm - tansze a porownywalnej jakosci (np Raynox - szerokokatny i makro, Kenko - telekonwerter).
    Nalezy rowniez pamietac ze przejsciowka z 58 na 52mm kosztuje grosze (np www.raysfoto.pl ) i mozna bez obaw jej uzywac - szerszy na wezszym nie winietuje, gdyby bylo na odwrot to bybly klopot.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów