Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: co zyskam kupujac 85L zamiast 85 1,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

85 L to jest żółwik, nie oszukujmy się - do zdjęć w ruchu się w ogóle nie nadaje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam Canona 50 1.4 i AF mi trafia zawsze. Sigma ma po prostu kiepski AF w swojej klasie Nie widzę więc związku, równie dobrze można porównać 85 L do tamrona 17-50, też nie zawsze trafia...

Ja widze tylko takie podobieństwo:

Sigma 50 1,4 ma swietny obraz ale kiepsko z celnością.
    Canon 85 1,2 ma świetny obraz ale kiepsko z celnością.

Sigma 50 1,4 kosztuje 1500zł i wszyscy na niej psy wieszają.
    Canon 85 1,2 kosztuje 6000zł i połowa z forumowiczów sie spuszcza w gacie na samą myśl o jego posiadaniu

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Sigma 50 1,4 kosztuje 1500zł i wszyscy na niej psy wieszają.
    Canon 85 1,2 kosztuje 6000zł i połowa z forumowiczów sie spuszcza w gacie na samą myśl o jego posiadaniu
    Czyli gdyby Sigma kosztowała 6000zł możnaby wybaczyć jej słaby AF

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    Czyli gdyby Sigma kosztowała 6000zł możnaby wybaczyć jej słaby AF

Pozostawmy to pytanie jako retoryczne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja widze tylko takie podobieństwo..
    A ja widzę podobieństwo Sigmy wyłącznie do Canona 50 1.4. Lka 85 1.2 jest szkłem, które z żadnym innym nie może być porównane z racji swoich parametrów, więc bez sensu takie dywagacje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna

Domyślnie

85 L to jest żółwik, nie oszukujmy się - do zdjęć w ruchu się w ogóle nie nadaje.
    W statycznym portrecie 95% super. W ruchu ja, czyli amator, mam 1/3 skopane. To nie żółwik a leniwiec...
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A ja widzę podobieństwo Sigmy wyłącznie do Canona 50 1.4. Lka 85 1.2 jest szkłem, które z żadnym innym nie może być porównane z racji swoich parametrów, więc bez sensu takie dywagacje.
    Nie chodziło mi o bezpośrednie porównywanie tych szkieł bo juz choćby rożnica w ogniskowych sprawia, że porównać sie ich nie da. Chodziło mi natomiast o sposób w jaki ludzie postrzegają jakość obrazu i sprawność techniczna obiektywu.
    Jezeli canon puszcza topowy model z wolnym i niecelnym AF to wszyscy stwierdzają że tak musi być bo przeciez szkło kosztuje 6000 i jest napewno najlepsze w swojej klasie ( 85 1,2 50 1,2 ). Natomiast to samo szkło wypuszcone przez sigme już takiej taryfy ulgowej nie ma - tu musi dziłac wszystko perfect w 100% przypadków bo inaczej to złom

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jezeli canon puszcza topowy model z wolnym i niecelnym AF to wszyscy stwierdzają że tak musi być bo przeciez szkło kosztuje 6000 i jest napewno najlepsze w swojej klasie ( 85 1,2 50 1,2 ). Natomiast to samo szkło wypuszcone przez sigme już takiej taryfy ulgowej nie ma - tu musi dziłac wszystko perfect w 100% przypadków bo inaczej to złom
    No nie do końca. Sigma 50/1.4, którą miałem w ogóle nie trafiała powyżej kilku metrów i zawsze był ogromny front focus. 85L jakoś tam trafia, może nie zawsze idealnie, ale gdzieś jest blisko punktu ostrzenia.

Domyślnie

Jeśli kupię 50/1.4 i 85/1.8, co stracę w porównaniu z adekwatnymi elkami? Na pewno zyskam kilka patyków w kieszeni, a szkła solidne, bardzo ostre, celne i - w gruncie rzeczy - wcale nie dużo ciemniejsze. Czym kierują się ludzie, którzy wybierają wielokrotnie droższą opcję? Odrobinę mniejsza głębia ostrości jest tego warta? Liczę na poważne odpowiedzi - magii czerwonego paska w tym przypadku nie czuję absolutnie, a na prawdę chciałbym to zrozumieć.

Domyślnie

No niestety, AF złapać, zwłaszcza z większej odległości mając to szkło podpięte pod 5d to istna loteria. Co rusz trzeba podglądać na LCD, czy zdjęcie trafione. Ale jak trafi, to jest pinknie

Z ostatniej sesji:

nie zamieszczaj takich zdjęć bo mnie w****iasz tylko :-)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów