Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    sam pofoce swojemu dziecku, nikogo o zgodę pytać nie muszę
    Jest to wielce dziwne i szokujące ... Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat Zobacz posta
    to musi chyba byc mala ilosc dzieci, u mnie w miescie jest podobnie jak pisze Olszewski, rodzice nie sa wpuszczani do kosciola w poblize dzieci,
    inaczej jest straszny chaos i balagan
    Hm, wiesz, Komunie widziałem na 15 osób i była to impreza na wyłączność - różnica polega pewnie w cenie Przy 80 osobach cena jest o wiele niższa niż przy 15. Różnie to bywa i to nie jest temat rozmów. Choć wiesz, w Warszawie 15 osób na Komunii to też zarobek

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    W plenerze i w domu możesz robic co chcesz, ale w kościele żeby focić to musisz mieć zgodę księdza, który ci jej nie udzieli bo:
    - wg. rozporządzenia Episkopatu zdjęcia mogą robić tylko osoby mające do tego odpowiednie uprawnienia, czyt. taki papierek po kursie dla fotografów. ostatnio u mnie był taki organizowany.
    - podczas celebracji może (nie to że powinna) pstrykać - i wchodzić częściowo na prezbiterium - tylko jedna osoba wyznaczona przez celebranta
    - dodatkowy jinks to taki, że nawet gdybyś mógł robić zdjęcia to celebrant może ci zabronić używania flash'a...

Chyba że dogadasz się jakoś z księdzem, ale to już...
    Wszystko jest do dogadania z księdzem, niezależnie od rozporządzeń Episkopatu To jest Polska...

Cytat Zamieszczone przez amigoz Zobacz posta
    Tiaaa, wszystko jest fajnie, jak zdjęcia robi w miarę utalentowany fotograf. U mnie, na mocy lokalnych powiązań, na imprezy szkolne czy kościelne zawsze biorą tego samego pseudo-fotografa (piszę pseudo, bo zdjęcia jakie on produkuje trudno nazwać amatorskimi...). I dochodzimy do sedna sprawy, że na układy nie ma rady... Ale swego EOSa przemycę do kościoła...
    Nie musisz przemycać, możesz go mieć na szyi - nie ma problemu. Ale w momencie, gdy przekroczysz szarfę - i tylko wtedy - służba porządkowa Totus Tuus zwróci Ci uwagę i poprosi o niewykonywanie zdjęć spoza szarfy.

Cytat Zamieszczone przez drakon Zobacz posta
    Hmm.... rospisaliście się panowie na temat spraw organizacyjnych a 1507 prosił o porady dotyczące szczegułów technicznych
    ja proponuje udać się do kościoła w środku tygodnia mniej więcej w godzinach odbywania się przyszłej komunii i popstrykać trochę fotek.
    potem tylko się modlić o podobne warunki pogodowe tzn. światło
    Mnie też to czeka i na tą okoliczność zamierzam kupić 70-300 i 580 (mam dobrą okazję wydać trochę pieniędzy bez trzasków ze strony ładniejszej połowy )
    jak myślicie czy to 70-300 da rade z lampą i 40d we w miare jasnym kościele?
    sorry za dołączenie się do postu
    Ja bym podkręcił trochę ISO (napisz jaki masz aparat i obiektyw(y)
    70-300? To Wy chyba jednak wszyscy lecicie spoza szarfy. Ja robię 17-40 i 50/1.4 USM i 85/1.8 USM zależy jaki kościół. ISO również zależne od kościoła.
    Błysk odbity z 430EX - jest wystarczający.

Odnośnie jak ustawiać osobę. To portrecik w większości przypadków (a takich będą, jeśli mnie pamięć nie myli 3) wykonuje się ze złożonymi rączkami do modlitwy - identyczny portret wykonuje się w plenerze. Jak wykorzystasz fakt, że rodzice stoją wtedy z dziećmi to Twoja sprawa.
    Przed kościołem będzie moment, że rodzice (a chyba konkretnie matka) trzyma nad głową dziecka rękę i ksiądz tam czyta modlitwę itd. to jest ważne do uchwycenia.
    Dalej, na pewno bardzo dobrymi kadrami są kadry, gdy niesie się dary (jeśli Twoje dziecko niesie), na pewno robi się jak śpiewa. Jeśli jesteś jako fotograf to możesz chodzić gdzie chcesz wokół szarf, nie widzę więc problemów nad kadrami. Pokombinujesz. Jeśli ksiądz jest praworęczny to ustaw się po jego lewej stronie (!) inaczej część jego alby i ornatu zasłoni Ci twarz dziecka i nie uchwycisz momentu kiedy podaje dziecku hostię. W plenerze to robi się różnie, samo dziecko, portret + sylwetka, rodzice z dzieckiem, rodzice chrzestni z dzieckiem, rodzice i rodzice chrzestni z dzieckiem no i ważne, żeby taki portret w plenerze nie był robiony z dużą głębią ostrości. Jeśli robisz go na terenie kościoła to uważaj, żeby (w przypadku dużej głębi ostrości) nie było nekrologów - to samo się tyczy w kościele. Unikaj sytuacji, gdy łapiesz dziecko (w kościele pewnie bezie stosował f/5.6) w portrecie żeby za nim nie była widoczna tablica:
    "Pamięci poległych[...]"

Jeśli chodzi o moje przykładowe fotki to niestety nie pokaże, gdyż
    dalsze rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, inaczej stanowi to naruszenie art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 18-03-2008 o 11:32
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uprawnienia umieszczania postów