Pozwolę sobie zauważyć, że dzień pierwszej komunii jest świętem również dla dziecka i jego rodziców, więc chyba nie jest to niezrozumiałe, że ci ostatni chcą swoim pociechom sami zrobić zdjęcia.
Pozwolę sobie zauważyć, że dzień pierwszej komunii jest świętem również dla dziecka i jego rodziców, więc chyba nie jest to niezrozumiałe, że ci ostatni chcą swoim pociechom sami zrobić zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 04-05-2008 o 13:10
Więc, aby było "równo i sprawiedliwie", pozwólmy wszystkim rodzicom np. 53 dzieci robić zdjęcia swoich pociech w tej ważnej chwili. A co - przecież to ich dzieci i ich uroczstość, więc nikt nie ma prawa im tego zabronić...
Efekt?
53 osoby (że nie policzę chrzestnych, wujków itp.) chodzące z aparatami po kościele i przepychające się wzajemnie pomiędzy ołtarzem i ławkami...
Właśnie m.in. w celu uniknięcia takiej sytuacji stworzono (fakt, że dawno i warto byłoby je uaktualnić) pewne zasady. Ostatecznie po to rodzice wynajmują fotografa, aby wszystkie dzieci miały zdjęcia, a jednocześnie aby uniknąć zbędnej bieganiny podczas uroczystości.
---------------
Don_Pedro_123
---------------
Założyłem (być może błędnie), że ludzie posyłający swoje dzieci do pierwszej komunii, jako osoby wierzące i praktykujące, potrafią się podczas takiej uroczystości w kościele zachować...
Z drugiej strony, miałem na myśli sytuację, gdy nie mogę zrobić zdjęcia swojemu dziecku, podczas - jego przede wszystkim, więc w pewnym sensie również mojego - święta, sam wykonując wcześniej zdjęcia na innych tego typu uroczystościach.
Jeżeli jesteś fotografem wykonującym tego typu zdjęcia, to raczej nie powinno być problemu z tym, abyś to właśnie Ty był głównym fotografem w tym dniu - jeżeli oczywiście nie będziesz zbyt rozkojarzony przeżyciami tego dnia (przerabiałem to już dwukrotnie) i jeżeli inni rodzice wyrażą taką chęć i wolę. Odrębną kwestią jest zgoda księdza - zdarza się (niestety), że faworyzuje on "swojego człowieka" wbrew woli rodziców. I często nie ma na to rady...
---------------
Don_Pedro_123
---------------