Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
Ważne to co piszą przy fotografii ślubnej - duży kontrast nad którym trzeba zapanować szczególnie jeżeli dzieci są ubrane w alby.
Obecnie (cały czas mówię w oparciu o Warszawę) dzieci są prawie zawsze ubierane w alby. I ważne jest, aby przy portrecie czy w kościele czy w plenerze rękoma złożonymi do modlitwy tak się ustawić i dziecko, aby nie zasłonić tego emblematu co tam jest...

Pozwoleniami i papierkami bym się nie przejmował - nikt cię nie wygoni z kościoła bo niby w jaki sposób?? Policję wezwą?? Ochroniarzy?? To musieliby wywalić znaczną część rodziny z kompaktami, komórkami, kamerkami itp.
Nikt Cię nie wyprosi itd. jeśli nie będziesz przekraczał szarfy (ale rozumiem, ze u autora tego wątku ten problem nie występuje). Jak Totus Tuus będzie widział, że mimo upomnień nadal to robisz to albo stanie przy Tobie jeden z nich, albo uprzejmie poproszą Cię, abyś po cichu opuścił kościół - I uwierz - tak jest!

Jedyne co to odrobina kultury, nieużywanie lampy w kluczowych momentach mszy i nie przeszkadzać modlącym się ludziom i prowadzącemu kapłanowi.
Ja lampy nie używałem - bo nie mam Sprawdzić się może monopod
Takim momentem jest kazanie wygłaszane przez księdza. I najczęściej jest tak, że ksiądz zwraca się do fotografów z prośbą o niewykonywanie zdjęć podczas kazania, aby nie rozpraszać zebranych w kościele ludzi - jednak z doświadczenia powiem Ci, że Komunii Świętej to nie dotyczy, bardziej ślubów i chrztów.

Przed każdą komunią odbywają się próby. Udaj się na nią z synem. Wtedy będziesz dokładnie znał:
1. przebieg uroczystości
2. w którym miejscu będzie siedział syn
3. którędy będzie wracał na miejsce
4. jak będzie coś mówił do mikrofonu (występ solowy) to będziesz wiedział w którym miejscu są ustawione mikrofony
5. warunki oświetleniowe (choć jak uczęszczasz to kościół powinieneś znać)
Złota rada, ale pamiętaj, że światło może ulec zmianie. Próba może się odbywać, na cały gwizdek, a na Komunii Świętej ksiądz będzie chciał mieć nastrój i połowę oświetlenia będzie celowo wyłączone. Warto wprost zapytać księdza czy będzie ze światłem tak jak na próbie.