Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Problem z kolorem przy RAWach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ufff coraz trudniejsze te pytania. Dla mnie komputer to troszkę "czary". Dotychczas wszystkie fotki przenosiłem na papier bez żadnej ingerencji a teraz mi się zachciało

Profil monitora mam ustawiony w programie dołączonym do tegoż monitora. W tym programie ustawiłem mniej więcej barwy wyświetlane na ekranie, porównując je ze zdjęciami tak jak pisałem wcześniej

Rozumiem że PS również korzysta z jakichś profili ale zdawało mi się że wszędzie mam ustawiony sRGB

EDIT. Z pipetką jest tak jak napisałeś. Gdzie zmienić ten profil w PSie ??
    Ostatnio edytowane przez darekk1 ; 16-03-2008 o 21:30

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekk1 Zobacz posta
    Ufff coraz trudniejsze te pytania. Dla mnie komputer to troszkę "czary". Dotychczas wszystkie fotki przenosiłem na papier bez żadnej ingerencji a teraz mi się zachciało

Profil monitora mam ustawiony w programie dołączonym do tegoż monitora. W tym programie ustawiłem mniej więcej barwy wyświetlane na ekranie, porównując je ze zdjęciami tak jak pisałem wcześniej

Rozumiem że PS również korzysta z jakichś profili ale zdawało mi się że wszędzie mam ustawiony sRGB

Najpewniej nie masz sRGB wszędzie. Zobacz a Panelu Sterowania -> Color -tam, jeśli masz zainstalowany aplet Color Management (CMSa), zobacz jaki jest profil monitora. Jedyne co mogę doradzić na odległość to wywal ten profil. Ustaw sRGB

Jeśli nie masz CMSa to:
    otwórz folder Windows->System32->spool->drivers->color i wywal profil monitora "ręcznie" - powinien być łatwy do zidentyfikowania ale nie jestem Ci wstanie powiedzieć jak będzie się nazywał. (zapisz go sobie gdzieś indziej ale upewnij się, że nie ma go w tym katalogu)

Potem ustaw monitor jakimś QuickGamma.

EDIT: Ewentualnie daj screenshota z katalogu z profilami
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-03-2008 o 21:37

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jesteś wielki. W tej teczce było 20 różnych profili ale sprawcą był fabryczny profil monitora. Po jego usunięciu wszystko wróciło do normy.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekk1 Zobacz posta
    Jesteś wielki. W tej teczce było 20 różnych profili ale sprawcą był fabryczny profil monitora. Po jego usunięciu wszystko wróciło do normy.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas

Mimo wszystko pomyśl o kalibratorze a przynajmniej o ustawieniu jakimś AdobeGamma albo QuickGamma

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak najbardziej ale to już robiłem więc tu nie popełnię żadnego głupstwa

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów