Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak wyedytować prolil kolorów??

Lightbulb Jak wyedytować prolil kolorów??

Ma ktos może pomysł jakim programem moge na viście 64 i płaskim monitorze wyedytować profil kolorów ??
    Chodzi o to że mam monitor skalibrowany spyrerem pro ale miesjce w którym drukuje zdjęcia cały czas oddaja mi je za ciemne , kolory sa ok ale jasność padaka, dlatego sobie wymyślilem że może da się jakoś profil z pajączka rozjaśnić a potem w ps konwertować zdjęcia do niego przed drukiem, tylko pomysł jest ale nie mam pojęcia jak to wykonać??
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1) Sprawdź czy gamma monitora została skalibrowana poprawnie:
    http://www.aim-dtp.net/aim/evaluatio...pace/index.htm
    2) Dopasuj jasność monitora do jasności odbitki - albo obniżając jasność monitora, albo używając mocniejszego oświetlenia do oglądania odbitek
    3) Wyświetlając zdjęcie w Photoshopie włącz softproofing z załączonym profilem kombinacji papieru i labu, z których korzystasz

Do gmerania w profilach potrzebne jest wściekle drogie, profesjonalne oprogramowanie za kilka tyś. $, a ogólnie nie jest ono potrzebne. Problemy wynikają na 100% z nieprawidłowego ustawienia monitora, oprogramowania i oświetlenia.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-03-2008 o 13:47

Domyślnie

dzięki za podpowiedz ale niestety niepomaga
    gamma sprawdzilem i wyglada bardzo ok
    jak dopasowuje jasność monitora do dobitki to wychodzi na to że caly świat ma źle skalibrowane monitory tylko ja mam dobrze Bo zdjęcia znanych fotorafow są wtedy tak ciene że nic na nich nie widać.

W photoshopie testując rózne kąbinacje proof setup, proof view wsumie kolory mi się znieniają ale jasność niezabardzo a napeno nie natyle żeby bylo jak na tych wydrukach.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

może problem leży po stronie labu a nie monitora? Może oni Ci przyciemniają odbitki bo laborant ma takie widzimisię? Tudzież(to już zupełne sci-fi, że na labie mają coś z monitorem ale to raczej niemożliwe?) Może następnym razem poproś żeby Cie wpuścili do maszyny żebyś mógł podejrzec jak u nich foty wyglądają i zasugerowac rozjaśnienie/przyciemnienie? Albo spróbuj jak wyjdą w innym labie? No nie wiem...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

też mi się wydaje że w labie ale podejść niemoge bo oni są gdzieś tam a ja im przez neta wysylam,
    W innym labie napewno spróbuje ale w tym mam jeszcze 200 sztuk gratis dlatego je chcialem wykożystać.
    A nie chce mi się za kazdym razem przez obrabianiem fotek do nich ściemniać monitora ręcznie i ustawiać mniej więcej do wydruku.

martinbartnicki.com

Uprawnienia umieszczania postów