Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Wybor lampy na statyw ! POMOCY !! ;]

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie Wybor lampy na statyw ! POMOCY !! ;]

Witam wszystkich
    W temacie lamp jestem totalnie zielony, czytalem juz duzo ale nie znalazlem tego co by mnie satysfakcjonowalo. Czesto fotografuje sport ("pracuje" na 300d) i bardzo czesto moje fotki sa czesciowo niedoswietlone (np. przez cien reki zawodnika itp.) Chce zakupic jakaś tania lampe blyskowa dopoki nie zarobie na cos pokroju 430ex czy 550ex. Co polecacie ? Lampa bedzie wyzwalana na kablu (nie mam narazie pieniedzy na radio a fotocela wg. mnie mija sie tu z celem). I jak to jest z tymi lampami.. z tego co czytalem blysk lampy zamrozi ruch nawet jesli w aparacie bedzie czas krotszy niz 1/200 ? Moze mi ktoś pomoc w wyborze lampy ? I oswiecic mnie jak to jest z tym zamrazaniem ruchu blyskiem ? Z gory dzieki wszystkim za pomoc :]

CEZAREK
    Guest

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ta fota byla robiona na na czasie 1/2 sec. Dopalalem dwiema 580ex (w manualu - korzystam z zewnetrznego swiatlomierza)
    Wiec da sie zamrozic tylko im dluzszy czas tym tym wiekszego "ducha" bedziesz miec lub jezeli tlo bedzie kontrastowe/duzo swiatla zastanego przy dluzszym czasie pojawi sie czarna brzydka smuga (moim zdanie wyglada jak by obiekt byl wklejony)

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

spoko to co do dzialania to juz wiem ;] a jaka lampe na kabel ?????? prosilbym o pisanie jakis konkretow bo kogo sie nie zapytam to mi pisze ze mocna i tania ;/ tylko ze nie mam pojecia ktora

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sunpak 555 jest popularny.Wybierz sobie jakies kryteruim Fundusze lub moc i do tego dobierz drugi parametr i tyle - nie ma znaczenia ile zaplacisz skoro lampa bedzie zbyt slaba i nie ma znaczenia jaka jest mocna skoro zaplacisz za flasha tyle co za studio.

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

raczej szukam czegos taniego bo do pracy dopiero na wakacje a lampa przydalaby sie teraz poszukam cos z tego sunpaka ;]

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

sunpak 555/544, 622, vivitar 285, metze stare itp :-)
    http://www.joesmalley.com/flashes/ a tu masz tabelkę z flash durations czyli z czasem trwania błysku przy poszczegolnych mocach. 580ex jezeli nie bedziesz robił na ettlu to nie ma sensu kupować bo za taką cene miał byś już jakąś spoko lampe studyjną z generatorem (np alienbees)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

max a jakie metze konkretnie :}? bo sunpaki i ten vivitar sa dosc trudno dostepne w pl a mi sie naprawde spieszy ;/ bede wdzieczny za pomoc ;]

Przem312
    Guest

Domyślnie

Witam, podłącze się, jeśli autor nie ma nic przeciw, do tematu. Otóż posiadam lampę ACHIEVER 630 AFD, i planuję jej używać właśnie ze statywu do dopalania zdjęć takich jak wyżej zamieszczone przykładowe. Mam też canona 20d, stąd moje pytanie:
    Starałem się zmierzyć napięcie zgodnie z tym co zostało napisane TU, multimetr wykazał ~5V, ale nie wierzę w ten pomiar. W instrukcji canona widnieje, że do gniazda PC sync nie mogę podłączać nic >250V. Czy mogę ryzykować podłączenie kablem tej lampy, czy lepiej jednak odseparować ją fotocelą?

Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    max a jakie metze konkretnie :}? bo sunpaki i ten vivitar sa dosc trudno dostepne w pl a mi sie naprawde spieszy ;/ bede wdzieczny za pomoc ;]
    Poszukaj we wszystkich kategoriach lamp na allegro, ja tak wlasnie ostanio na allegro dorwalem tanio sigme ef-430, lp 43, pełny manual 1/1-1/16 mocy.
    Widziałem sporo nikonów sb24, 25, 26, one tez sa do takich celow bardzo dobre, wogóle są bardzo dobre

EDIT:
    Przem312, skoro sprzedaja ta lampe do nikonow, tzn ze jest bezpieczna, ~5V to całkiem realny pomiar...
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 16-03-2008 o 14:46
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów