OK, jak to zapisać na DVD-r ponieważ zrobiłem sobie taką płytkę. Po reinstalacji Windowsa RAWy z DVD są z surowymi ustawieniami jak z aparatu... Straciłem wszystkie moje "dopieszczone" szczeguły.
OK, jak to zapisać na DVD-r ponieważ zrobiłem sobie taką płytkę. Po reinstalacji Windowsa RAWy z DVD są z surowymi ustawieniami jak z aparatu... Straciłem wszystkie moje "dopieszczone" szczeguły.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-11-2010 o 23:07 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
masz rację - pyta i zawsze to zapisują i zawsze mam to dostępne, ale... na dysku. Po zapisaniu tego na inny nośnik (mam na myśli DVD-R bo z tym mmizłam przygodę utraty tych informacji) chciałbym ciągle mieć tak jak na dysku dostępne na każdym komputerze ostatnio zapisane ustawienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MariuszJ - piszesz niemożliwe... Ty zapisujesz swoje rawy na płyty i są zmiany zapisane na tych płytkach? Bo uwież mi mam klika płyt a to klikadziesiąt zdjęć że straciłem te modyfikacje. Może jakoś się inaczej wypala płytę... nie wiem.
Ostatnio edytowane przez shamanizm ; 15-11-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
Ściągnij tego rawa i otwórz w DPP - widzisz go czarno-białym?
http://w112.wrzuta.pl/plik/0CVfgKIjK...17-183605-3437
Entuzjastyczny Neofita
Coś bzdury piszecie towarzyszu. Przenosiłem moje RAWy na różne systemy i DPP (zawsze inne) widziało wszystkie zmiany.
Nie bzdury, bo leżą u mnie na biurku płyty z tymi zdjęciami. MariuszJ już wyczerpująco pokazał na czym to polega. Na pewno coś źle nagrałem te zdjęcia na CD i nie wiem dlaczego. Dziś już mi sie nie chce, ale jutro wypalę ponownie płytę i sprawdzę na innym kompie jak to działa.
Jeżeli zmodyfikujeszrawa w DPP, to przed przeniesieniem go gdziekolwiek, musisz go zapisać. Do naciśnięcia po wykonaniu modyfikacji opcja "save" w pierwszej zakładce.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
OK. Już mam. Dziękuję za zainteresowanie tym problemem-pytaniem, Wasze uwagi były trafne. Zrobiłem test - nagrałem przerobione RAW`y jak każdy inny plik przy pomocy NERO i na innym kompie zainstalowałem DPP - i jest wszystko OKej. Nie wiem dlaczego wtedy coś nie wyszło, nagrywałem te płyty ze 3 lata temu na DPP od mojej pamiętej puszki 20D - coś napewno zchrzaniłem.
Tak czy owak potwierdza się, że RAWy to świetna sprawa i warto na RAWach pstrykać i tak archiwizować zdjęcia. Dzięki!
eeee i w Lightroom nie widzę tych zmian.... Duu.Pa! a w DPP - tak? To gdzie sa zapisane te informacje (?!)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK, już chyba znalazłem ...
MariuszJ: "Są zresztą opisane w "języku" DPP - kolokwialnie mówiąc, opisują "stan suwaczków DPP". Nie suwaczków LR."
no to podtrzymuję - Duu.Pa !! ile razy wywoływać ?? toć to szkoda życia na to![]()
Ostatnio edytowane przez shamanizm ; 10-12-2010 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost