Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Problem z DPP

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

OK, jak to zapisać na DVD-r ponieważ zrobiłem sobie taką płytkę. Po reinstalacji Windowsa RAWy z DVD są z surowymi ustawieniami jak z aparatu... Straciłem wszystkie moje "dopieszczone" szczeguły.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    z tego, co zdążyłem zauważyć, to DPP pyta przy zamknięciu, czy zapisać zmiany w RAW po obróbce. później te zmiany można normalnie odtworzyć, ale... widzę, że LR nie bardzo to widzi i tak jakby surowce wczytuje
    Metadane w rawa czyta tylko DPP. Są zresztą opisane w "języku" DPP - kolokwialnie mówiąc, opisują "stan suwaczków DPP". Nie suwaczków LR.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez shamanizm Zobacz posta
    OK, jak to zapisać na DVD-r ponieważ zrobiłem sobie taką płytkę. Po reinstalacji Windowsa RAWy z DVD są z surowymi ustawieniami jak z aparatu... Straciłem wszystkie moje "dopieszczone" szczeguły.
    Niemożliwe. Jeżeli zapisałeś modyfikacje, były w plikach raw.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-11-2010 o 23:07 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopawkas Zobacz posta
    z tego, co zdążyłem zauważyć, to DPP pyta przy zamknięciu, czy zapisać zmiany w RAW po obróbce. później te zmiany można normalnie odtworzyć, ale... widzę, że LR nie bardzo to widzi i tak jakby surowce wczytuje
    masz rację - pyta i zawsze to zapisują i zawsze mam to dostępne, ale... na dysku. Po zapisaniu tego na inny nośnik (mam na myśli DVD-R bo z tym mmizłam przygodę utraty tych informacji) chciałbym ciągle mieć tak jak na dysku dostępne na każdym komputerze ostatnio zapisane ustawienia.
    MariuszJ - piszesz niemożliwe... Ty zapisujesz swoje rawy na płyty i są zmiany zapisane na tych płytkach? Bo uwież mi mam klika płyt a to klikadziesiąt zdjęć że straciłem te modyfikacje. Może jakoś się inaczej wypala płytę... nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez shamanizm ; 15-11-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shamanizm Zobacz posta
    masz rację - pyta i zawsze to zapisują i zawsze mam to dostępne, ale... na dysku. Po zapisaniu tego na inny nośnik (mam na myśli DVD-R bo z tym mmizłam przygodę utraty tych informacji) chciałbym ciągle mieć tak jak na dysku dostępne na każdym komputerze ostatnio zapisane ustawienia.
    Ściągnij tego rawa i otwórz w DPP - widzisz go czarno-białym?
    http://w112.wrzuta.pl/plik/0CVfgKIjK...17-183605-3437
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ściągnij tego rawa i otwórz w DPP - widzisz go czarno-białym?
    http://w112.wrzuta.pl/plik/0CVfgKIjK...17-183605-3437
    RAW jest zapisany w cb i wb:shade... masz rację, ale teraz się zastanawiam co robię źle że na DVD-R nie pazapisywało mi się to...

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Coś bzdury piszecie towarzyszu. Przenosiłem moje RAWy na różne systemy i DPP (zawsze inne) widziało wszystkie zmiany.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

Nie bzdury, bo leżą u mnie na biurku płyty z tymi zdjęciami. MariuszJ już wyczerpująco pokazał na czym to polega. Na pewno coś źle nagrałem te zdjęcia na CD i nie wiem dlaczego. Dziś już mi sie nie chce, ale jutro wypalę ponownie płytę i sprawdzę na innym kompie jak to działa.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Jeżeli zmodyfikujeszrawa w DPP, to przed przeniesieniem go gdziekolwiek, musisz go zapisać. Do naciśnięcia po wykonaniu modyfikacji opcja "save" w pierwszej zakładce.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

OK. Już mam. Dziękuję za zainteresowanie tym problemem-pytaniem, Wasze uwagi były trafne. Zrobiłem test - nagrałem przerobione RAW`y jak każdy inny plik przy pomocy NERO i na innym kompie zainstalowałem DPP - i jest wszystko OKej. Nie wiem dlaczego wtedy coś nie wyszło, nagrywałem te płyty ze 3 lata temu na DPP od mojej pamiętej puszki 20D - coś napewno zchrzaniłem.
    Tak czy owak potwierdza się, że RAWy to świetna sprawa i warto na RAWach pstrykać i tak archiwizować zdjęcia. Dzięki!

Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

eeee i w Lightroom nie widzę tych zmian.... Duu.Pa! a w DPP - tak? To gdzie sa zapisane te informacje (?!)
    OK, już chyba znalazłem ...

MariuszJ: "Są zresztą opisane w "języku" DPP - kolokwialnie mówiąc, opisują "stan suwaczków DPP". Nie suwaczków LR."

no to podtrzymuję - Duu.Pa !! ile razy wywoływać ?? toć to szkoda życia na to
    Ostatnio edytowane przez shamanizm ; 10-12-2010 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów