Zobacz wyniki ankiety: Czy masz problemy z czyszczeniem matrycy ?

Głosujących
161. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Obalanie mitów - czyszczenie matrycy

Mieszany widok

timmy
    Guest

Domyślnie

co do sensorbrusha oraz metod mokrych? ktos ma doswiadczenie jezeli chodzi o zakup tych akcesoriow w Polsce? Po czyszczeniu brushem do optyki zostaly mi tluste smugi! - okazalo sie ze brush nie byl swiezy..... Czytalem cos o metanolu?
    Ostatnio edytowane przez timmy ; 28-05-2005 o 08:17

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

www.minilabservice.pl - tu zamawiasz Sensor Swabs emailowo (podajesz ile sztuk - mozna cale opakowanie i na jaki model aparatu).
    Na sensor swaba dajesz kilka kropel plynu do czyszczenia optyki i jazda (ja mam Hame z allegro i czysci skutecznie), mozna tez sie wykosztowac na plyn Eclipse ale po co?

Wersja dla oszczednych majsterkowiczow - zamiast Sensor Swabow kupic PecPady, skonstruowac samemu Swaba, owinac PecPadem, umoczyc i jazda.

Domyślnie

Heh, tez zabiore glos, w koncu to ja zaczalem watek o obalaniu mitow ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    (ja mam Hame z allegro i czysci skutecznie), mozna tez sie wykosztowac na plyn Eclipse ale po co?
    No wlasnie, ja kupilem w minilabservice plyn Eclipse i musze powiedziec ze nie jest on idealny. Nie wiem jak Hama ale Eclipse odparowujac pozostawia plamy... Niedawno mialem okazje czyscic przystawke PhaseOne H25 i chyba do niej wlasnie dodawany jest zestaw firmy Resolution (www.resolution.com.sg). Sa w nim dwie butelki (jedna z plynem do gruntownego czyszczenia, zawierajacym mydlo i druga z jakims alkohulem do delikatnego przecierania) oraz cos w stylu PecPad'ów i plastikowego "Swaba". Czyscilem tym drugim plynem i efekt genialny: plyn odparowuje idealnie, super usuwajac wszystkie zabrudzenia, nawet takie ktore mocno "przywarly" do powierzchni filtra i co najwazniejsze: w 100% sie ulatnia, widzialem na wlasne oczy, a bylo co ogladac bo powierzchnia matrycy w H25 jest kilkukrotnie wieksza od canonowskich. Resolution jest raczej b. trudno dostepny ale moze znacie cos lepszego od Eclipse'a?

Cytat Zamieszczone przez tomi
    A to nie jest tak, że nie czyścimy matrycy/sensora, tylko filtr (czyli szkło) przed matrycą i samej matrycy/sensora to za bardzo uszkodzić się nie da?
    Tak to wlasnie wyglada w canonowskich DSLR'ach.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king_nothing
    Niedawno mialem okazje czyscic przystawke PhaseOne H25 i chyba do niej wlasnie dodawany jest zestaw firmy Resolution (www.resolution.com.sg). (...)efekt genialny: plyn odparowuje idealnie, super usuwajac wszystkie zabrudzenia, nawet takie ktore mocno "przywarly" do powierzchni filtra i co najwazniejsze: w 100% sie ulatnia, widzialem na wlasne oczy, a bylo co ogladac bo powierzchnia matrycy w H25 jest kilkukrotnie wieksza od canonowskich.
    Coz... ten plyn skierowany jest do nieco innego grona odbiorcow i do czyszczenia matryc za nieco inna cene. Producent takich matryc i tego plynu po prostu nie moze sobie pozwolic na utrate renomy, klienta, czyli musi miec w 100% najlepsze produkty...

Cos lepszego od Eclipse? Eclipse nie uzywalem, matryce czyscilem ledwie raz i na plyn Hamy nie narzekam - ze szkiel i filtrow tez bardzo ladnie odparowuje.

timmy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cos lepszego od Eclipse? Eclipse nie uzywalem, matryce czyscilem ledwie raz i na plyn Hamy nie narzekam - ze szkiel i filtrow tez bardzo ladnie odparowuje.
    Vitez, mowisz o plynie do czyszczenia filtrow HMC czy o zestawie czyszczacym "Optik" ?

Zestaw czyszczacy HTMC

Zestaw czyszczacy "Optik"

Skoro jestesmy przy temacie czyszczenia, co polecacie wlasnie do czyszczenia filtrow wielopowlokowych? Ktos ma doswiadczenie z tym plynem Hamy HTMC? Za oceanem najpopularniejsza jest Formula MC......

Jeszcze najnowsze info z minilabservice.pl - do plynu Eclipse nie sa juz dodawane PecPady - ponoc producent sie zorientowal ze zamiast kupowac swaby, klienci wykorzystywali PecPady do produkcji swoich wlasnych swabow przykladowo ze starego olowka
    Ostatnio edytowane przez timmy ; 28-05-2005 o 08:16

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timmy
    Vitez, mowisz o plynie do czyszczenia filtrow HMC czy o zestawie czyszczacym "Optik" ?
    O tym HTMC

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=Vitez]www.minilabservice.pl - tu zamawiasz Sensor Swabs emailowo (podajesz ile sztuk - mozna cale opakowanie i na jaki model aparatu).
    Na sensor swaba dajesz kilka kropel plynu do czyszczenia optyki i jazda (ja mam Hame z allegro i czysci skutecznie), mozna tez sie wykosztowac na plyn Eclipse ale po co?

Vitez, jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy. Jakbyś jeszcze powiedział skąd zdobywać pieniądze na nasze drogie hobby....
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Thumbs up

Ja jeszcze nie miałem okazji czyścić matrycy, ale do czyszczenia optyki - szkieł, soczewek, filtrów, itd używam takiego preparatu (izopropanol wysokiej czystości):

Jak do tej pory (ponad półtora roku) jestem z niego zadowolony.

Jest to polski produkt, link do strony producenta:
    http://www.micro-chip.pl/index2.htm

link do produktów (m.in Cleanser IPA)
    http://www.micro-chip.pl/index_elektronika.php

Preparat ten w porównaniu np. do wspomnianego wyżej zestawu HAMA jest o wiele tańszy - ok 9-10 zł za 60ml płynu.
    A ten zestaw HAMA kupiłem za ~20 zł, z czego płyn gdzieś walnąłem do szafki, a korzystam tylko z "chusteczek" (optic-papier). Pipeta też czasami się przydaje, ale jej 'włos' trzymam jak najdalej od optyki (nie ufam jej :grin: ).

Reasumując polecam powyższy preparat do czyszczenia optyki a w teren (i nie tylko) "chusteczki" HAMA. :smile:

Uprawnienia umieszczania postów