Zobacz wyniki ankiety: Czy masz problemy z czyszczeniem matrycy ?

Głosujących
161. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Obalanie mitów - czyszczenie matrycy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Obalanie mitów - czyszczenie matrycy

Jakiś czas temu pojawił się wątek "Obalanie mitów", który bardzo mi się spodobał. Moje doświadczenia, skonfrontowane z ostatnimi tematami na forum zachęciły mnie do zorganizowania sondy w tym temacie.

Ja ze swojej strony moge powiedzieć, że czyszczenie matrycy stało się dla mnie rutyną, która mnie już nie stresuje. Wszystko jest OK, tak długo jak robi się to:
    a) na sucho
    b) z dystansu

Liczne wątki pokazujące, że tak naprawdę matryca jest ukryta pod solidnym filtrem IR skłoniły mnie do częstszego przedmuchiwania aparatu. Mimo częstych zmian obiektywów i to w dodatku w niekorzystnych warunkach, nie miałem do tej pory żadnych problemów z paprochami.

Czy jestem wyjątkiem ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Czy jestem wyjątkiem ?
    Nie jestes
    Ja tez jakis czas temu walczylem z paprochami na matrycy ...z biegiem czasu jakos przestalem sie tym stresowac (a obiektywy zmieniam czesto i to w kazdych warunkach [no prawie ]) bo wiem, ze da sie to po prostu usunac

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Ja tez bym powiedzial ze czyszczenie "na mokro" wcale skomplikowane nie jest jesli sie do tego podchodzi "z glowa" i pcha tam do srodka aparatu zadnej waty i innych wlochatych gowien tylko zrobi sie to jak nalezy (w sieci mozna znalezc wiele opisow jak czyscic matryce)
    Moje pierwsze czyszczenie przebieglo bezproblemowo.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Hmmm - przyznam, ze nigdy nie mialem "przyjemnosc" czyscic matrycy - ale sadzac po Waszych opisach i instrukcji, to nie jest to wyczyn - choc stresujacy (stres spowodowany zapewne takowoz instrukcja, jak i niektorymi tematami z forum - bo jakby nie patrzyc - niektorzy maja przy tym znaczne problemy (choc po ankiecie tego nie widac). Ale coz - sa tez tacy, ktorzy maja problemy z obsluga windy )
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czynnosc sama w sobie jest naprawde prosta. Czyscilem matryce duuuuzo razy. Robie wrecz za cos w rodzaju serwisu dla znajomych, cudze latwiej sie czysci i stres mniejszy ;-). Swoja czyszcze srednio RAZ NA POL ROKU. Pisze o "czyszczeniu" kiedy "cialo obce" dotyka swietego sensora. W 95% przypadkow wystarczy pare dmuchniec grucha. Zrobilem sobie taki patent, ze ssawka odkurzacza jest umocowana w poblizu aparatu, zeby troche przyspieszyc odsysanie smieci - zeby smieci nie wracaly do aparatu. NIE radze dmuchac powietrzem z puszki - jest czyste ale gazy jak sie rozprezaja to sie schladzaja i woda w nich zawarta moze zamarznac. Pluja zwykle wtedy lodem - krysztalki moga uszkodzic matryce. Powietrze z puszki jest za to b.dobre, zeby przedmuchac lustro, matowke i wszystko to co jest PRZED migawka. Zwykle przedmuchuje aparat powietrzem z puszki jeszcze PRZED czyszczeniem matrycy. Wazne jest, zeby pierwszy podmuch szedl gdzies na bok bo w nim zwykle jest troche lodu.

Mialem pare przypadkow bardzo upierdliwych. Wlasciwie to matryce bylo wyczyscic nietrudno ale usuniecie paprochow z aparatu moze byc czasem uciazliwe. Bylo np. tak jakies 3 dni temu kolega przyniosl nowe 20D z matryca "fabrycznie" brudna. Czyszczenie matrycy Sensor Brushem (to wydaje mi sie najefektywniejsze), po 2-3 pociagnieciach zdjecie testowe - matryca czysta jak lza. Ale juz DRUGIE zdjecie testowe i paprochow ze hej. Czyscilem, dmuchalem grucha, znowu czyscilem - tak z 10 razy. W koncu wyszlo ale zajelo to ponad godzine. W sumie dokladne wydmuchanie brudu z przedzialu pomiedzy migawka i sensorem wydaje mi sie wrecz wazniejsze od samego czyszczenia matrycy a napewno jest trudniejsze bo kurz zwykle leci tam gdzie chce... no i to wszystko bylo w NOWYM aparacie. Tomek ma racje, ze chyba skladaja toto w stodole i to jeszcze brudnej stodole :-)

Raz kolega przyniosl IMS DSLRClean - sam bal sie czyscic. Nowki prosto z UK. Wyjatkowo mi toto nie pasuje. Przsysa sie do matrycy, ze ciezko przesunac i ma sie wrazenie ze matryca zaraz sie porysuje. Na dodatek zostawia SLADY na matrycy. Dopiero Eclipse pomogl usunac te zabrudzenia - wygladalo jak tluste plamy ale na testowych fotkach bialej sciany bylo ledwo, ledwo widoczne.

Zupelnie nie uzywam Sensor Swabow mialem zrobione "wlasne" z gumki do mazania i patyka. Teraz uzywam Sensor Brusha (tego grubszego) - poprosu owijam go PecPadem mocuje kawalkiem gumki i jazda. Pec Pady tne nozyczkami na mniejsze kawalki. Jak do tej pory nie mialem problemow - tyle ze ciecia zawijam "do srodka" tak zeby nie mialy stycznosci z zadnymi czesciami aparatu.

Pozdrawiam,
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Robie wrecz za cos w rodzaju serwisu dla znajomych, cudze latwiej sie czysci i stres mniejszy ;-).
    Ja jakos przy cudzych rzeczach sie bardziej stresuje ze cos rozwale :P hmm no chyba ze twoi "klienci" brali na siebie odpowiedzialnosc za wszelkie usterki

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Pisze o "czyszczeniu" kiedy "cialo obce" dotyka swietego sensora. [...]
    Pluja zwykle wtedy lodem - krysztalki moga uszkodzic matryce. [...]
    Przsysa sie do matrycy, ze ciezko przesunac i ma sie wrazenie ze matryca zaraz sie porysuje. Na dodatek zostawia SLADY na matrycy.
    A to nie jest tak, że nie czyścimy matrycy/sensora, tylko filtr (czyli szkło) przed matrycą i samej matrycy/sensora to za bardzo uszkodzić się nie da?

timmy
    Guest

Domyślnie

co do sensorbrusha oraz metod mokrych? ktos ma doswiadczenie jezeli chodzi o zakup tych akcesoriow w Polsce? Po czyszczeniu brushem do optyki zostaly mi tluste smugi! - okazalo sie ze brush nie byl swiezy..... Czytalem cos o metanolu?
    Ostatnio edytowane przez timmy ; 28-05-2005 o 08:17

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

www.minilabservice.pl - tu zamawiasz Sensor Swabs emailowo (podajesz ile sztuk - mozna cale opakowanie i na jaki model aparatu).
    Na sensor swaba dajesz kilka kropel plynu do czyszczenia optyki i jazda (ja mam Hame z allegro i czysci skutecznie), mozna tez sie wykosztowac na plyn Eclipse ale po co?

Wersja dla oszczednych majsterkowiczow - zamiast Sensor Swabow kupic PecPady, skonstruowac samemu Swaba, owinac PecPadem, umoczyc i jazda.

Domyślnie

Heh, tez zabiore glos, w koncu to ja zaczalem watek o obalaniu mitow ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    (ja mam Hame z allegro i czysci skutecznie), mozna tez sie wykosztowac na plyn Eclipse ale po co?
    No wlasnie, ja kupilem w minilabservice plyn Eclipse i musze powiedziec ze nie jest on idealny. Nie wiem jak Hama ale Eclipse odparowujac pozostawia plamy... Niedawno mialem okazje czyscic przystawke PhaseOne H25 i chyba do niej wlasnie dodawany jest zestaw firmy Resolution (www.resolution.com.sg). Sa w nim dwie butelki (jedna z plynem do gruntownego czyszczenia, zawierajacym mydlo i druga z jakims alkohulem do delikatnego przecierania) oraz cos w stylu PecPad'ów i plastikowego "Swaba". Czyscilem tym drugim plynem i efekt genialny: plyn odparowuje idealnie, super usuwajac wszystkie zabrudzenia, nawet takie ktore mocno "przywarly" do powierzchni filtra i co najwazniejsze: w 100% sie ulatnia, widzialem na wlasne oczy, a bylo co ogladac bo powierzchnia matrycy w H25 jest kilkukrotnie wieksza od canonowskich. Resolution jest raczej b. trudno dostepny ale moze znacie cos lepszego od Eclipse'a?

Cytat Zamieszczone przez tomi
    A to nie jest tak, że nie czyścimy matrycy/sensora, tylko filtr (czyli szkło) przed matrycą i samej matrycy/sensora to za bardzo uszkodzić się nie da?
    Tak to wlasnie wyglada w canonowskich DSLR'ach.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów