Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon s1

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Canon s1

Witam!

Jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem
    canona powershot S1. Aparat poraza mnie bogactwem funkji i mozliwosci, tylko mam jeden klopot ktory nie pozwala mi w pelni sie cieszyc z tego nabytku.
    Mam na mysli baterie. Czy to jest normale, ze po zrobieniu kilku zdjec (na bat. Duracell) aparat mowi mi, ze trzeba wymienic na nowe, kiedy wskaznik stanu na bateriach wskazuje 80% napelnienia?! O co chodzi? jest na to sposob?
    Ile w ogole pradu pobieraja cyfrowki?
    Czy inne cyfrowki tez sa tak brdzo energochlonne?

pozdrawiam i z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi

mgregor

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, to normalne. Zwykle baterie alkaliczne (nawet Duracell) maja zbyt niski poziom startowego napiecia (czy natezenia, nie pamietam) by umozliwic skuteczny rozruch aparatu nawet gdy sa prawie pelne.
    Kup akumulatorki (np GP 2200 w MediaMarkt albo innych tego typu sklepach RTV AGD, rowniez na Allegro sa) - one wystarcza ci na przynajmniej dwa dni intensywnego uzywania.

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Vitez,
    Dzieki za odzew!
    Probowalem Cie zlapac na GG, ale nie bardzo moge.
    Jesli mozesz, to Ty sproboj mnie odszukac. gg:2533741
    Mialbym jeszcze kilka pytan

mgregor

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgregor
    Vitez,
    Dzieki za odzew!

mgregor
    Jak masz pytania to wal na forum - przy okazji inni skorzystaja - no chyba ze tu nie chodzi o sprawy zwiazane z fotografia

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez,
    Dzieki za odzew!

mgregor
    Dzis od godz 16 do teraz i jeszcze przez ok godzine bylem i jestem caly czas dostepny na gg. Jak masz sprawe - to mnie szukaj, ja sprawy nie mam to cie nie bede szukal . Jutro rowniez cale popoludnie bede na gg. Powodzenia. A hazan ma racje - jak pytania zwiazane z fotografia/sprzetem to wal na forum - bedzie dla potomnych :>

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Sluszne uwagi zwrocili mi szanowni koledzy, dziekuje.

No dobrze wroce do "klopotu" z zasilaniem mojego S1. Nabylem w MediaMarkt ladowarke i akumlatorki 2200mAh firmy hama. Zapewniano mnie, ze jest to dobra firma produujaca akcesoria do aparatow.
    Zadowolony z zakupu wrocilem do domu i zgodnie z instrukcja nowe akumlatorki zaczalem ladowac. Oczekiwany czas ladowania tych wlasnie aku. to 4h. Akumlatorki beda pelne zielona dioda sie zaswieci. Zdziwilem sie, ze juz po godzinie sie swiecila.
    Szczesliwy zinstalowalem je do S1 i dalej poznawac jego tajniki. Pobawilem sie moze max 3h i to z przerwami!!! Instrukcja mowi, ze przy tej pojemnosci alkumlatorkow czas pracy to ok 7,5h. Musze sobie w takim wypadku kupic chyba pas meksykanski na naboje i umiscic tam akumlatorki, zeby moc gdzies w plenerze przez dluzszy czas miec pocieche z aparatu. Staralem sie oszczedzac energie. Nie wlaczalem LCD, sporadycznie IS, brak dzwiekow...

Czy moze ktos z Was spotkal sie z zasilaczem, ktory ma na wyjsciu 7,4V (taki potrzebny do S1) i nie jest to orginalny canon?

Pozdrawiam, lekko sfrustrowany

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczekiwany czas ladowania tych wlasnie aku. to 4h. Akumlatorki beda pelne zielona dioda sie zaswieci. Zdziwilem sie, ze juz po godzinie sie swiecila.
    Wiesz, jestem szczerze zdziwiony twoim postępowaniem, gdyż nawet przy formatowaniu baterii w komórce każą Ci ją gotować przez 12h rozładować i tak jeszcze 2x. Tak samo z bateryjkami firmy Hama, GP Camelion czy innej cudownej konstrukcji. Są to ogniwa które do osiągnięcia maxymalnych osiągów muszą się troszkę rozgdzać. Kolejne szczere spostrzeżenie, 4h na naładowanie kompletu <pewnie 4> bateryjek 2200mAh w to raczej trudno uwieżyć. Inną sprawą jest, że cyfraki to prądożerne stworzenia i nigdy nie znasz dnia ni godziny kiedy ci padną bateryjki. Porada to sformatuj baterie porządnie, a wyniki powinieneś zauważyć sam.
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczekiwany czas ladowania tych wlasnie aku. to 4h. Akumlatorki beda pelne zielona dioda sie zaswieci. Zdziwilem sie, ze juz po godzinie sie swiecila.
    Szczesliwy zinstalowalem je do S1 i dalej poznawac jego tajniki.
    Walnales porzadnego babola. Po prostu glupote . Naprawde myslisz ze po godzinie akumulatorki swiezo zakupione beda w pelni naladowane? Skoro to taka porzadna firma to powinni napisac w instrukcji cokolwiek o FORMOWANIU akumulatorkow.
    Wyglada to tak:
    - pierwsze ladowanie - co najmniej dwa razy dluzej niz ustawa przewiduje (w twoim przypadku jak napisali ze ok 4 godz to laduj co najmniej 8 godzin)
    - rozladowujesz tak ze aparat w ogole nie chce ruszyc
    - drugie i trzecie ladowanie (rowneiz z pelnym rozladowaniem) - znowu co najmniej dwa razy dluzej.

Po takim mocnym wstepnym ladowaniu akumulatorki uzyskuja swoja pelna pojemnosc i pozniej mozesz je bez obawy doladowywac, nie do konca rozladowywac itp a beda dlugo dzialaly.
    Niestety ty popelniles glupote i praktycznie zniszczyles sobie akumulatorki tak krotkim ladowaniem pierwszym niszczac ich pojemnosc.
    Radze kupic kolejne (bo te beda trzymaly tyle samo co alkaliczne) i sformowac je porzadnie.

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Witam po dluzszej przerwie!

(Neostrada nawalila i nie moglem odpowiedziec na zarzuty...)

Nie zrobilem nic co by bylo niezgodne z instrukcja zalaczona do ladowarki.
    I te 4h to prawda! A moze mam zeskanowac instrukcje i zaprezentowac co producent ma do powiedzenia? :-\
    Ladowarka reklamuje sie na opakowaniu jako - szybka! Ta ladowarka ma jakis "cudowny" system,
    ktory dziala tak, ze gdy aku sa naladowane to podtrzymuje naladowanie i dluzsze
    trzymanie w ladowarce nic nie daje. Tak mowi instrukcja.
    I jeszcze jest napisane, ze akumlatorkow nie wolno rozladowywac do konca np za pomoca
    latarki, zegarka itp.
    I o sposobie formatowania wymienionym przez Was nie ma ani slowa!

A moze moj egzemplaz ladowarki jest walniety?
    A moze to juz taki urok tych wszystkich cyfrowych sprzetow?
    Skalniam sie ku tej drugiej wersji...

przesylam wyrazy szacunku
    mgregor

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie zrobilem nic co by bylo niezgodne z instrukcja zalaczona do ladowarki.(...)
    I o sposobie formatowania wymienionym przez Was nie ma ani slowa!

A moze moj egzemplaz ladowarki jest walniety?
    O formowaniu akumulatorkow powinno byc w instrukcji akumulatorkow a nie ladowarki .
    Niewazne jaki typ ladowarki (ta ktora masz to typ "rapid" wiec mozna uwierzyc w te 4 godziny) - pierwsze i kolejne dwa ladowania powinny byc dwa razy dluzsze niz normalne i do pelnego rozladowania. Doswiadczenie i wiele instrukcji tak mowi (tylko niekoniecznie instrukcje do ladowarek).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów