Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon s1

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

witam serdecznie. od jutra będę szczęśliwym posiadaczem s1 więc przeglądam to forum i czytam wszystko o s1 właśnie. przeczytałem właśnie że:
    pierwsze i kolejne dwa ladowania powinny byc dwa razy dluzsze niz normalne i do pelnego rozladowania
    przy użyciu nowej ładowarki to niemożliwe, bo z chwilą osiągnięcia przez akumulatory odpowiedniego napięcia, wyłącza się ona sama. można trzymać akumulatory w niej i przez rok, ale i tak nie naładują się więcej. tak jest też z ładowarkami do GSM, choć w sklepach mówia że trzeba formatować w podany wyżej sposób. nic bardziej mylnego. tego nie da się zrobić.
    pozdrawiam
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

mam s1 i 2 komplety energrizer 2300, komplet powerbase 2300 i forever 2400, na kazdych z nich moge zrobic 700-800 fotek, z IS wlaczonym na stale, lcd

Miasto
    Radom

Domyślnie

nie przesadziłeś? w 400-500 byłbym skłonny uwierzyć. tyle robi kolega na a75 z lcd i lampą w razie potrzeby.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinradom
    tak jest też z ładowarkami do GSM, choć w sklepach mówia że trzeba formatować w podany wyżej sposób. nic bardziej mylnego. tego nie da się zrobić.
    pozdrawiam
    W sklepach GSM jest tak: piec lat temu kupowalem telefon z bateria NiCd i kobieta mi mowi: pierwsza ladowanie 16 godzin. Trzy lata temu wymienialem: prosze ladowac 16 godzin koniecznie. Rok temu kupowalem nokie z baterią juz Litową i oczywiscie: pierwsze ladowanie 16 godzin. A tak w ogole w tych trzech przypadkach nigdzie w instrukcji nie bylo tych magicznych 16 godzin.

PS. Oczywiscie w kazdym przypadku telefon ładował sie 2-4 godziny po czym ładowanie sie wyłączało.

Miasto
    Radom

Domyślnie

no właśnie. poza tym że w instrukcjach tego nie mo to na dodatek ani ładowarka, ani telefon nie pozwoli na to by ładować akumulatory dłużej niż to jest potrzebne. oczywiście są takie ładowarki które nawet mogą spowodować eksplozję bateri (znam takie przypadki, rekordzistą były telefony panasonic g450). tak więc jeśli chodzi o to formatowanie to już nie jest ono możliwe. dobre akumulatory (2000-2500 mAh), w dobrej ładowarce ładują się około 5 godzin. nie trzeba nawet formatować, po prostu maja działać i już. te kupione w mediamarkt o ile są o pojemności od 2000 mAh wzwyż, wytrzymały o wiele za mało. przyczyny mogą byc dwie. albo czas pracy aparatu był dłuższy, niezauważony przez fotografa, albo ewidentnie akumulatorki nadają się do wymiany. osobiście znając praktyki z mediamarkt, przychylam sie raczej do drugiej ewentualności.
    pozdrawiam

JSz
    Guest

Domyślnie

Formowanie alkumulatorków polega na kilkukrotnym ładowaniu i pełnym rozładowaniu. Po tych kilku cyklach powinny uzyskać pełną pojemność.
    Przetrzymywanie akumulatorków w ładowarce po jej wyłączeniu (ładowarka procesorowa) nic nie zmieni.
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinradom
    nie przesadziłeś? w 400-500 byłbym skłonny uwierzyć. tyle robi kolega na a75 z lcd i lampą w razie potrzeby.
    nie pisalem nic o lampie, wszystkie bez lampy, tyle fotek zrobilem juz kilka razy i bateria sie konczy, zmieniam na nastepny komplet w razie potrzeby, w przypadku gdy przegladam foty to starcza na mniej, na wakacjach (2 tygodnie na mazurach, na jachcie, nie bylo pradu) mialem 4 kompety baterii, zuzylem 3 zrobilem ok. 1800 fotek i dwa filmy, moze mam jakis dziwny aparat, ale na tyle mi styka

Coś już napisał Awatar Kostek
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Ja mam 2 komplety Panasonic 2100 mAh i starczają na około 400-500 zdjęć z włączonym lcd. Dokładnie tak jak napisał marcinradom.
    Pozdrawiam
    Kostek

Miasto
    Radom

Domyślnie

Jsz dobrze piszesz. :-)
    a tak na marginesie. MAM JUŻ SWOJEGO S1!!!

[ Dodano: 10-10-2004 ]
    no i znalazłem w s1 dwie poważne wady. pierwsza już gdzieś przeczytana, że umiejscowienie przycisku MENU jest takie że często niechcący naciskam go, prawym kciukiem. druga to taka, że w przypadku robienia zdjęcia np samemu sobie z odwróconym wyświetlaczem, musi on być obrucony całkowicie, inaczej bowiem nie odwraca obrazu w ten sposób by był widziany poprawnie sprzed aparatu.
    pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów