wiem, ze tematow na temat wyboru szkiel jest zatrzesienie, ale nigdzie nie znalazlem tego, co mnie interesuje. zaczne od tego, ze mam do wyboru 6 obiektywow - ponizej ich lista wraz z cenami:
- Sigma 24-70/2.8 EX DG DF --> 1000zł,
- Sigma 28-70/2.8 EX DG --> 800zł,
- Sigma 28-70/2.8 Aspherical EX --> 700zł,
- Sigma 28-70/2.8 --> 600zł,
- Tamron 28-75/2.8 XR D --> 1000zł,
- Tokina 28-70/2.8 ATX PRO SV --> 750zł (wersja metalowa).
wszystkie szkla uzywane, z 3-miesieczna gwarancja, od sprawdzonego sprzedawcy.
moje kryteria to przede wszystkim:
- szybkosc AF
- skutecznosc (% zdjec z trafiona ostroscia) AF w slabych warunkach oswietleniowych
- wystepowanie odblaskow/artefaktów
- jak najmniejszy wysuw (minimalizacja zasysania kurzu)
- wytrzymalosc mechaniczna
a dopiero w dalszej kolejnosci, ale rowniez oczywiscie wazne:
- rozdzielczosc
- aberracje
- poduszka/beczka
i teraz pytania:
1) co oznacza DF w sigmie? nigdzie w opisach oznaczen nie znalazlem tego symbolu... i co za tym idzie jaka jest roznica miedzy dwoma pierwszymi szklami? czy warto dac te 200 zl wiecej?
2) czym PRAKTYCZNIE z punktu widzenia moich kryteriow roznia sie pomiedzy soba wszystkie 4 sigmy (pomijajac szerszy kat pierwszej) i ktora ma najlepszy stosunek ceny do jakosci? czy warto dokladac, czy moze kupic najtansza z nich (jesli w ogole sigme)?
3) zasadnicze i najwazniejsze pytanie: ktore z tych szkiel wybrac?
moje wnioski sa takie:
1) najtansza sigma zdecydowanie kusi cena, ale czy nie jest zbyt kiepska?
2) mialem w lapach tokine 28-70/2.6-2.8, ktora z tego co wiem jest podobna konstrukcja, i powiem szczerze, ze budowa (waga, solidnosc) tego szkla budzi zaufanie, kumpel ktory na takiej pracowal byl z niej zadowolony, no i najwazniejsze: po zalozeniu filtra jest calkowicie zamknieta konstrukcja, co calkowicie eliminuje wazna dla mnie kwestie zasysania kurzu. pytania tylko, czy faktycznie te tokiny sa do siebie podobne? i czy te ze stalym 2.8 tez jest "zamknieta"?
3) najmniej zachecajaco wyglada dla mnie tamron - glownie ze wzgledu na cene (ktora w przypadku sigmy 24-70 jest akceptowalna ze wzgledu na szerszy kat).
sorki za przydlugiego posta, ale prosze o rade z uwzglednieniem priorytetu ceny (studencki budzet)
P.S. ma to chodzic z 30D![]()