Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Obiektyw na imprezy, koncerty itp.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Arche121 dobrze prawi.

Na zdecydowanej wiekszosci koncertow organizowanych w Polsce przeslone 2.8 mozna sobie w buty wsadzic. No chyba ze masz d3 z iso 6400...
    Oj!
    jak ja lubie takie wypowiedzi...
    Przeciez wiele koncertow odbywa sie np. na swiezym powietrzu (chocby Jazz na Starowce). I co tu prawic o najjasniejszych stalkach?
    Nie wiem czy zajmujesz sie fotografia koncertowa, ale moje doswiadczenia w tej dziedzinie podpowiadaja, mi, ze wiekszosc koncertow jest dobrze oswietlonych - kwestia polaczenia sprzetu z doswiadczeniem/umiejetnosciami. Tam jednak, gdzie swiatla jest bardzo malo pozostaje zakup sprzetu za wiele tysiecy i sporo umiejetnosci. Jednak wg mnie - w wiekszosci, to - doswiadczenie a nie sprzet 8)

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Arche121 dobrze prawi.

Na zdecydowanej wiekszosci koncertow organizowanych w Polsce przeslone 2.8 mozna sobie w buty wsadzic. No chyba ze masz d3 z iso 6400...
    dzis byłem na koncercie Jazzowym i próbowałem mozliwości nowej puszki na iso 3200 i 6400 (1D Mark III) z przykroscia musze stwierdzic ,ze max iso 3200 jest akceptowalne.
    Wiec światło 2.8 to ciemność egipska,na szczescie miałem stałki 1.2 i 1.4.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

@crass

a jaką masz puszkę? Tzn cropa czy FF lub "semi-FF" (MarekD)?
    Bo przy cropie w dużej części koncertów, przy foceniu z fosy, zakres 70-200 może być za duży (no, chyba, że tylko portrety).

Ja na 5d używam stałki 135 na zmianę z 70-200 f4 IS, a przy cropie (40d) to stosuję niekonwencjonalnie c16-35 2.8 II plus stałka 85 1.8 - i wystarczają na razie...

Crass
    Guest

Domyślnie

Pikczer,no własnie,sa koncerty gdzie nie moge wejść na scene,chociaż zazwyczaj posiadam akredytacje i moge z bliska strzelać.Często jednak stoje pod sceną i z tym moim 50mm to za wiele nie zwojuje (btwozdro dla applowca od applowca )
    Arche,ja to nie ta liga 2.8 musi mi starczyc ,nie przeskocze tego

ARN 350d ;/ ..jeszcze

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

jesli upiersz sie nad zoomem to moze faktycznie tami 70-200/2.8...???
    Mam mieszane uczucia do zoomów,sam posadam 2.8 IS i siegam po niego tylko wtedy gdy światło na koncertach jest wystarczające,w wiekszości to uzywam stałek .

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

to ja dorzuce swoje
    IMHO 70-200 f4 da sie zrobic koncertowe zdjecia - ale musi byc porzadne swiatlo no i iso1600 i czas 1/100 i sa szanse na dobre foty
    czasem robie koncerty 70-200 2,8 IS - tu swiatlo moze byc gorsze i mozna zrobic porzadne zdjecia- ogolnie w 80% wystarcza
    ale czasem jest tak ze zaden zoom sobie nie poradzi - wtedy stalki
    moim zdaniem do 2k to ja bym bral mimo wszytsko 70-200 f4 L - jak stalke no to 85 1,8
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Oj!
    Przeciez wiele koncertow odbywa sie np. na swiezym powietrzu (chocby Jazz na Starowce). I co tu prawic o najjasniejszych stalkach?
    Nie wiem czy zajmujesz sie fotografia koncertowa, ale moje doswiadczenia w tej dziedzinie podpowiadaja, mi, ze wiekszosc koncertow jest dobrze oswietlonych - kwestia polaczenia sprzetu z doswiadczeniem/umiejetnosciami. Tam jednak, gdzie swiatla jest bardzo malo pozostaje zakup sprzetu za wiele tysiecy i sporo umiejetnosci. Jednak wg mnie - w wiekszosci, to - doswiadczenie a nie sprzet 8)
    Podpisuję się rękami i nogami 8). Robimy z żoną sporo koncertów i jedynym co nam tak na prawdę przeszkadza w zrobieniu dobrych zdjęć to jak oświetleniowcy przyśpią i jest do d... światło.

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    to ja dorzuce swoje
    IMHO 70-200 f4 da sie zrobic koncertowe zdjecia - ale musi byc porzadne swiatlo no i iso1600 i czas 1/100 i sa szanse na dobre foty
    czasem robie koncerty 70-200 2,8 IS - tu swiatlo moze byc gorsze i mozna zrobic porzadne zdjecia- ogolnie w 80% wystarcza
    ale czasem jest tak ze zaden zoom sobie nie poradzi - wtedy stalki
    moim zdaniem do 2k to ja bym bral mimo wszytsko 70-200 f4 L - jak stalke no to 85 1,8
    Ja bym wziął 70-200/4 (lub Tamrona 2.8 - choć tutaj nie wiem, bo AF w moim 28-75 potrafi się gubić jak jest marne światło) i 85/1.8. 300mm na koncerty jak najbardziej się przydaje ale chyba tutaj lepiej mieć w rezerwie (albo na drugim body) jako stałkę. Ten zoom 70-300 to jednak ciemnica .
    Możesz jeszcze spróbować sigmę 70-200/2.8 HSM - mój znajomy strzela czymś takim - krowa straszna ale AF jest szybki.
    Stałki są dobre ale wtedy dobrze mieć więcej niż jedno body. Sytuacja potrafi się dynamicznie zmieniać i wtedy z jedną stałką na aparacie mogą umknąć fajne ujęcia. Główną rzeczą na którą bym jednak zwracał szczególną uwagę to napęd AF - kiepski potrafi w najbardziej krytycznej sytuacji zawieść.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-06-2008 o 00:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Soprano
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

A ja dodam, ze spokojnie kup 70-200 4.0 i bez problemu powinienes dac rade. Zaopatrz sie w monopod i problem IS masz z glowy. Czasy 1/50 jak artysta nie fika zbytnio spokojnie wystarczaja, czesto i przy 1/30 masz wystarczajaca ostrosc (oczywiscie z monopodem). Stalki maja ten problem, ze sa stale, a to wiadomo ...
    Tutaj praktycznie wszystkie zblizenia masz zrobione 30D plus 70-200 4.0 ... reszta (zblizen) to 135 2.0 i 200 2.8 podpiete pod 5D, ale znajdz roznice.

www.live.kadr.org.pl

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Ja bym wziął 70-200/4 (lub Tamrona 2.8 - choć tutaj nie wiem, bo AF w moim 28-75 potrafi się gubić jak jest marne światło) i 85/1.8. 300mm na koncerty jak najbardziej się przydaje ale chyba tutaj lepiej mieć w rezerwie (albo na drugim body) jako stałkę. Ten zoom 70-300 to jednak ciemnica .
    Możesz jeszcze spróbować sigmę 70-200/2.8 HSM - mój znajomy strzela czymś takim - krowa straszna ale AF jest szybki.
    Stałki są dobre ale wtedy dobrze mieć więcej niż jedno body. Sytuacja potrafi się dynamicznie zmieniać i wtedy z jedną stałką na aparacie mogą umknąć fajne ujęcia. Główną rzeczą na którą bym jednak zwracał szczególną uwagę to napęd AF - kiepski potrafi w najbardziej krytycznej sytuacji zawieść.
    potwierdzam, af jest bardzo wazny
    nie wiem jak ten tami 70-200 ale ja tam mam przekonanie do USM - na ostatnim koncercie na 100 zdjec z 3 byly nie trafione
    85 bardzo fajna, ale na poczatek moze lepiej miec zooma , duzo zalezy od samych koncertow - sa takie na ktorych wykonawcy sa wolni i przewidywalni i mozna stalka spokojnie obrocic a sa takie na ktorych z zoomem nie nadazam
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Oj!
    "jak ja lubie takie wypowiedzi... "

Idac twoim tokiem myslenia - przeciez wiele koncertow odbywa sie w malych, ciasnych i slabo oswietlonych klubach. Iso 1600, 1,4 i czas przewaznie wychodzi kolo 1/50-1/60. Wiec albo zabijajaca klimat lampa albo jasna stalka. I tak jest w 70% lokali w ktorych zdazalo mi sie focic. Jesli chodzi o koncerty plenerowe to gwiazdy graja przewaznie w godzinach gdy jest juz ciemno - sa sceny na ktorych oswietlenie jest super i mozna focic na f4 przy sensownych czasach ale sa tez takie w ktorych ilosc swiatla jest podobna jak w tych malych, dusznych klubach.

I co wtedy zrobisz z jednym jedynym, ciemnym szklem?
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 26-06-2008 o 01:16

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów