Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Obiektyw na imprezy, koncerty itp.

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Imho zoom na koncerty nadaje sie średnio.Lepiej kupic stałki np.50/1.4 ewentualnie 85/1.8
    Czasami na koncertach jest bardzo mało switała zastanego i 2.8 wydaje sie egipska ciemnoscią.
    Aczkolwiek sam nie raz uzywam zooma 24-70/2.8 L do koncertów ,ale tylko wtedy gdy swiatła jest dosyć(nie dopalam lampą)
    Tak wiec do koncertów polecam cos z wyżej wymienionych stałek.
    Pozdrawiam Arche121.

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

Arche - temat stalek na koncertach walkowalem juz wielokrotnie, choc nie tu wiec pozwole sobie podjac polemike z Toba. zgadzam sie oczywiscie, ze jasniejsze szklo jest lepsze na koncerty, natomiast stalki zdecydowanie niebardzo. a to dlatego, ze majac 15 minut na obfotografowanie calego zespolu z roznych ujec, troche portretow, troche calosciowek itd, nie starcza juz czasu na zmiane szkiel. owszem, na wielu koncertach mozna focic do woli i wtedy jak najbardziej. ale rowniez na wielu mozna focic tylko przez 15 minut lub 3 pierwsze utwory. i wtedy ze stalkami zwyczajnie sie nie wyrobisz. pomijam juz fakt kurzu na plenerach - sprobuj zmienic szklo np. na woodstocku, a w puszce bedziesz mial piaskownice
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

15 min to bardzo duzo czasu na wykonanie reportazu na koncercie,kilka strzałow szerokim katem i kilka portretów.
    Sam nie raz uzywałem na koncertach 35/1.4 L i 85/1.8-spokojnie sie wyrabiałem.
    Natomiast plenery na woodstocku to juz inna sprawa tam warto zabrac 2 body i nie zdejmowac wogole słoików .

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

widocznie bywamy na innych koncertach wiadomo, wszystko zalezy od tego, gdzie koncert sie odbywa, na jakim poziomie stoi organizacja itd. ale z mojego doswiadczenia wynika, ze 15 minut to nieraz bardzo malo, nawet bez zmiany szkiel. mowie tu o takich sytuacjach, kiedy na koncercie jest zbyt wielu fotografow (ktorzy sobie wzajemnie przeszkadzaja), pod scena plata sie mnostwo "krewnych i znajomych krolika" (dziewczyny/zony organizatorow, przyjaciele zespolow) ktorzy skutecznie utrudniaja komunikacje, jest malo miejsca i trzeba sie przepychac zeby zajac sensowne miejsce do zrobienia foty, organizator nie zadbal o porzadne identyfikatory skutkiem czego ochrona musi kazdego zatrzymac zeby spojrzec na ID wielkosci znaczka pocztowego... takich drobiazgow jest mnostwo, a wszystkie one w sumie skladaja sie na calkiem spore straty czasu...
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2

Domyślnie

timo/ nie jest sztuka zrobić dobre zdjęcia podczas godzinnego koncertu Sztuką jest mieć dobre shoty, kiedy możesz robić zdjęcia tylko podczas PIERWSZEGO kawałka... jak się coś takiego przeżyje, to możliwość focenia podczas 3 utworów wydaje się wiecznością

co do stałki vs zoomy najlepszym rozwiązaniem jest... mieć oba Podczas piwnicznych koncertów czasem światło 2.0 czy 1.8 ratuje z opresji...

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

Łukasz, dokladnie sie z Toba zgodze, ze nalezy miec to i to jasne stalki na tragiczne swiatlo, a zoomy dla oszczednosci czasu i wygody
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mam obiektyw wyglada ok :P teraz ide testowac w praktyce troche ciezko chodzi pierscien zoomowania, ale moze ten typ tak ma - mnie to nie przeszkadza
    Ostatnio edytowane przez timo ; 05-03-2008 o 12:47 Powód: Automerged Doublepost

dcl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dalej co do koncertów - a dużo ich juz zrobiłeś? Masz akredytację czy z publiki?

Więc celowałbym ostatecznie w Tamrona 28-75 2.8 (miałem, polecam) ale raczej poszukaj np Canona 70-210 3.5-4.5 USM.
    potwierdzam: canon 70-210 USM jest calkiem niezlym budżetowym zamiennikiem 70-200 4L - mozna utrafic na ebayu za 600-700 zł (ja swojego trafilem we Francji) Tamron tez niezly ale AF niestety (u mnie przy najmniej ) bardzo czesto sie gubil w warunkach koncertowych.

cubase
    Guest

Domyślnie Obiektyw na imprezy, koncerty itp.

Witam,
    nie jestem fachowcem w dziedzinie aparatów, obiektywów itd. w związku z tym mam pytanie do Państwa pytanie odnośnie możliwie najlepszego obiektywu na imprezy – kluby, koncerty, eventy itd. W cenach również rozsądnych do ok. 1200-1300 zł. Jeśli chodzi o aparat to posiadam Canona EOS 400D.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Czyli obiektyw uniwersalny.

Może Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro. Między 1100 a 1300. Ale może w pewnych warunkach być nieco za ciemny.

Bywalec

Domyślnie

wziałbym na twoim miejscu canona 50mm f/1.4 usm.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów