Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Czyszczenie matówki w Słupsku?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Zaraz. Co jest brudne? Matówka czy matryca? Bo dostajesz odpowiedzi jakby chodziło o matrycę a pytasz o matówkę.......
    O kurde! Fakt Mea culpa

Matówki to się wogóle nie czyści mechanicznie. Dmuchnąć i NIE DOTYKAĆ niczym. Można umyć po wyjęciu ale raczej też nie dotykać. Z brudną matówką można żyć. Na zdjęcia wpływu nie ma. Jak Cie bardzo denerwuje wymień na nową ale za jakiś czas "problem" pojawi się znowu. Zwłaszcza aparaty które zamiast pryzmatu mają układ luster są szczególnie podatne na zabrudzenia matówki. Dmuchnąć gruchą i tyle.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

u gdyby to była Matryca to chętnie bym pomógł tez jestem ze słupska ale na matówce to znam się i nie ruszałbym jej...

PS gdzie Cię możńa spotkac jak focisz?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

ppawelek92
    Guest

Domyślnie Pomocy, problem -załamany, młody

Sluchajcie jestem zalamany! Dzisiaj w wizjerze zauwazylem 2 paprochy i oczywiscie zabralem sie za czyszczenie. Najpierw wziolem moja sciereczke do optyki, a gdy okazalo sie ze pojawilo sie jeszcze wiecej paprochow postanowilem zebrac kurz palcem . Dopiero gdy zobaczylem efekty zorientowalem sie ze trzeba bylo najpierw poczytac na ten temat. Co radzicie? Mam dac aparat do serwisu zeby mi to wyczyscili, czy sam wyciagnac matowke i moze przemyc ja woda? Pomocy

Domyślnie

jak nigdy tego nie robiłes to hm... mozesz ale to dość delikatna i ryzykowna operacja mozesz ją mocno porysować przy wyciąganiu.. a tak na boku jak wy widzicie jakies paprochy tam..
    ja nigdy się nie przyglądałem ale chyba paprochów na szczeście nie mam..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

ppawelek92
    Guest

Domyślnie

Aha i jeszcze jedno. punkty pomiaru ostrosci nie zaswiecaja sie na czerwono (swieca, ale bardzo słabo). Nie wiem czy to jest jakies stale uszkodzenie, czy jak wyczyszcze tą matowke to bedzie wszystko ok. A co do czyszczenia matowki, to czy wystarczy tylko woda? Plis pomocy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów