Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
A nie w pixelach?

DPP Canona polecam!
Jeżeli dany lab poda Ci rozmiar papieru w pixelach, to owszem ja wole znać te dane w mm :wink:
A tak na marginesie to wszystko zależy od formatu papieru z jakiego dany lab korzysta + kalibracja samego urządzenia. Mimo tego, że zdjęcia wykonujemy na matrycy 2:3 to powszechnie określane rozmary 10/15 czy 20/30 itd. nie są zawsze zgodne z proporcją 2:3 ! Ponieważ każdy z tych wymiarów to przybliżone wartości a różnice są w mm ale są (miałem dokładną rozpiske wymiarów z labu w którym wykonywałem odbitki, w razie potrzeby poszukam) i tak naprzykład 10/15 (sprawdze rozmiar i podam) nie był proporcjonalny do 20/30 (210mm/297mm) czy A4 spełnia proporcje 2:3? i taka sytuacja ma miejsce w 80% rozmiarów, jeden 2-3 mm w jedna inny w drugą i kadrować trzeba na dany rozmiar papieru a nie na proporcje np. 2:3 I jeżeli w PS-ie wpiszemy w "cropie" 29,7cm i 21,0 cm to mamy pewność, że żadne urządzenie danego zdjęcia A4 nam nie utnie, prosze się nie sugerować tu wpisanymi wymiarami! PS nie przeskaluje fotki do tych wymiarów, jest to jedynie informacja dla programu jaki ma być stosunek długości jednego boku do drugiego.