Ze wszystkim się zgadzam. Przeczytałem jeszcze raz i sprawdziłem zdjęcia. Problem powstał z nieprzekadrowanych zdjęć z lustrzanki na format papieru 13X18. Całe życie się człowiek uczy![]()
Ze wszystkim się zgadzam. Przeczytałem jeszcze raz i sprawdziłem zdjęcia. Problem powstał z nieprzekadrowanych zdjęć z lustrzanki na format papieru 13X18. Całe życie się człowiek uczy![]()
Mordo Ty moja !
A co polecacie do zmiany rozmiaru np canvas size w PS cs3 ? przedtem nie zmienialem rozmiaru poprostu drukowalem (coz pierwsza drukarka)
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
www.wesolowski-photography.co.uk
Chyba mam zly dzien i nic nie rozumie probowalem zmienic rozmiar fotki do druku z oryginalu 3888/2592 na wydruk 10na 15 cm i fotka jest poprostu ucieta , nic nie rozumie przelecialem stronki jedni pisza nic nie zmieniac i drukowac tak jak to robie ja , inni zmienic do odpowiedniego rozmiaru papieru .
CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
nadal kombinuje i nie wychodzi mi to , skoro trzeba zmieniac rozmiar fotki do wielkosci papieru to jak to robi drukarka ktora moze drukowac prosto z aparatu . Mam ciezki dzien i chyba bez lopatologi nic nie zrozumie
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153
To trochę wyjaśnie sens dopracowania wielkosci przed drukiem![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Tyle ze nie chodzi mi o ostrosc tylko o rozmiar bo podajac jeden wymiar drugi sie sam zmienia i przewaznie jest zbyt maly w stosunku do papieru a ze ostrzyc trzeba mocniej do druku to wiem
Jeżeli dany lab poda Ci rozmiar papieru w pixelach, to owszem ja wole znać te dane w mm :wink:
A tak na marginesie to wszystko zależy od formatu papieru z jakiego dany lab korzysta + kalibracja samego urządzenia. Mimo tego, że zdjęcia wykonujemy na matrycy 2:3 to powszechnie określane rozmary 10/15 czy 20/30 itd. nie są zawsze zgodne z proporcją 2:3 ! Ponieważ każdy z tych wymiarów to przybliżone wartości a różnice są w mm ale są (miałem dokładną rozpiske wymiarów z labu w którym wykonywałem odbitki, w razie potrzeby poszukam) i tak naprzykład 10/15 (sprawdze rozmiar i podam) nie był proporcjonalny do 20/30 (210mm/297mm) czy A4 spełnia proporcje 2:3? i taka sytuacja ma miejsce w 80% rozmiarów, jeden 2-3 mm w jedna inny w drugą i kadrować trzeba na dany rozmiar papieru a nie na proporcje np. 2:3 I jeżeli w PS-ie wpiszemy w "cropie" 29,7cm i 21,0 cm to mamy pewność, że żadne urządzenie danego zdjęcia A4 nam nie utnie, prosze się nie sugerować tu wpisanymi wymiarami! PS nie przeskaluje fotki do tych wymiarów, jest to jedynie informacja dla programu jaki ma być stosunek długości jednego boku do drugiego.![]()
Czy mogl by ktos tak lopatologicznie napisac jak to jest z tymi rozmiarami , bo ja poprostu nawet 10/15 drukuje bez zmiany rozmiaru , obrabiam +300dpi i drukuje tak samo A4 . Zaznaczam ze sam drukuje .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nadmieniam ze jak probowalem zmienic to albo utnie czesc zdjecia PS lub zmiejszy bez uciec ale z jakas obramowaniem i poprostu nie wiem jak to zrobic dobrze , mam PS extendet CS3 od niedawna a magikiem komputerowym nie bylem i nie bede wiec czasem mam z czyms problem .
Ostatnio edytowane przez zxzx ; 17-03-2008 o 18:17 Powód: Automerged Doublepost