Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 40d - dzwinie zachowanie.... help

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie 40d - dzwinie zachowanie.... help

Witam

Miałem ostatnio dziwne zdarzenie. Fotografowałem na wyjeździe obiekty stolarskie. Statyw, parasolki, wężyk itp. W którymś z kolei mieszkaniu po zmianie obiektywu wpiąłem aparat na statyw, ustawiłem ostrość i... nic. Nie dało się zrobić zdjęcia. Ani na wężyku, ani na aparacie wciśnięcie spustu nie wyzwalało zdjęcia. Wyłączyłem aparat, ale zauważyłem, że nie pojawił się screen mówiący o czyszczeniu matrycy. Po włączeniu to samo. Na dodatek nie dało się podejrzeć zdobionych zdjęć. Pomogło dopiero wyjęcie baterii oraz otwarcie i zamknięcie klapki od karty. Sesję dokończyłem bez problemów.

Co to mogło być ?? W innym wątku czytałem o koledze, któremu po 16k padła migawka. Czy to mogły być jakieś tego objawy ? Mam max 2K zdjęć. Fakt, że miałem też wrażenie, jakby pokrywa od karty była poluzowana.

Mam w tym tygodniu co najmniej 2 sesje wyjazdowe - zastanawiam się, czy nie organizować sobie jakiegoś awaryjnego body...

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony

Domyślnie

Miejmy nadzieje iz nie jest to ujawnianie sie jakis wad ukrytych/niedorobrek w tym body. Bylo przeciez troche czasu od premiery 30D na sprawdzenie wszystkiego w 40D przed wypuszczeniem na rynek.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Nie mam 40D ale w moim 20D też to się zdarza, może nie do końca taki przypadek - znaczy się zawiesza się ale szybki reset lub wyjęcie baterii i wszystko jest OK. Vista tez mi sie wiesza ale nie narzekam na laptopa analogiczna sytuacja
    Nie ma co się przejmować

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    Nie ma co się przejmować
    Zgadzam się.

Piotrek
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Dopiero zaczyna Awatar TonyMontana
    Miasto
    Zielona Gora

Domyślnie

Mi zdarzylo sie, ze po zrobieniu zdjecia, aparat sie zawiesil. Na ekranie widoczne bylo zdjecie ale zaden przycisk nie reagowal.
    Wyciagniecie i wlozenie baterii pomoglo. Nigdy wiecej to sie nie powtorzylo.8)
    40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl

Uzależniony

Domyślnie

mnie wczoraj na koncercie przy robieniu serii wyskoczyl blad 01 (klasycznie scianalem obiektyw [sigme 70-300] patrze styki czyste), wlaczylem jeszcze raz i juz dzial normalnie
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
    W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

niestety, to sa tylko kawalki metalu naszpikowane elektronika.. mnie zdarzylo sie np. ze nagle przestawal dzialac af - pomoglo lekkie poluzowanie gripa (oryginalny), czasem nie do konca zalapal psust migawki (pojawialo sie male opoznienie miedzi nacisnieciem a wyzwoleniem migawki), innym razem w zdefiniowanym programie C1 af nie dzialal, by na kazdym innym smigac bez problemu.. moze to kwestia softu, moze czasem pojawi sie luz na stykach albo jakis paproch.. jesli to sporadyczne wypadki to zwykle je olewam (wiem, takie rzeczy draznia kiedy sie pojawiaja ale dopoki sie nie powtorza - mozna z tym zyc ;-)

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

dzięki za tak liczne reakcje.

Piszecie, żeby się nie przejmować. OK. Wystraszyłem się, bo mając ponad 2 lata 300D (od nowości) jakikolwiek komunikat błędu czy zawieszenie zobaczyłem raz, gdy podłączyłem do body nie sprawdzoną analogową lampę

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grztus Zobacz posta
    Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
    W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
    To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P

P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów