Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 149

Wątek: zdjecia w RAW czy JPEG

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    [...] ale jesli mam zrobic wazne fotki ktore musze miec pewnosc ze beda udane i bede mial prawie pelna ingerencje to robie RAW takze tak polecam, jesli gnioty z imprezy piwnej to jpg, nie warto pozniej obrabiac bo i tak sie beda podobac, a jesli cos wazniejszego to Raw
    RAW od czasu do czasu? - Hmmm...

1. Nigdy nie robię zdjęć z zamiarem zrobienia gniota.
    2. Nigdy nie mam pewności, czy nie zrobię gniota i zwykle je robię. :-(
    3. Przy tak dużym odsetku gniotów jak u mnie nie widzę sensu pozbawiania się możliwośći odratowania chociaż części z nich dzięki RAW.
    4. Strzelając wyłącznie w RAW ćwiczę stale ich obróbkę a doświadczenie uzyskane (które uważam za bezcenne) mam nadzieję wykorzystać kiedy już wreszcie zrobię jakieś zdjęcie nie będące gniotem. :grin:
    5. Gdybym nie miał tego doświadczenia i wreszcie zrobiłbym zdjęcie w RAW (wyjątkowo i z premedytacją, jak chciał Kolega) to mimo dobrego materiału wyjściowego popełniłbym zapewne kolejnego gniota z powodu nieumiejętnej obróbki. - To wręcz pewność wynikająca z owego doświadczenia w obróbce właśnie!
    6. Zdobywając to bezcenne doświadczenie nie tylko uczę się samej obróbki RAW, ale również lepiej poznaję swój aparat i również w ten sposób pośrednio uczę się fotografować - po prostu z RAW łatwiej uczyć się na błędach (własnych i aparatu).
    7. Pliki RAW są cudownie małe w porównaniu z możliwościami jakie dają a pliki JPEG - per analogiam - są tu skandalicznie duże!
    8. Zapis RAW+JPEG to w rzeczywistości (objętościowo) RAW+2xJPEG! - dlatego polecam sam RAW - ale wielkość pliku to i tak nic gdyż...
    9. ...Ceny nośników są dziś czynnikiem pomijalnym przy podejmowaniu decyzji RAW czy JPEG (podobnie jak dzisiejsza wydajność sprzętu i oprogramowania do RAW)
    10. JPEG to plik dla starych wyjadaczy, którzy już potrafią przewidzić wszystko zanim docisną spus migawki - Są tacy?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie ma kwestii które lepsze, bo RAW i jpeg to tak jak w analogach negatyw i odbitka. Jak autor chce się pozbyć negatywów i decyzję o konwersji do jpeg chce oddać puszcze, jego wola, tak robią setki milionów użytkowników kompaktów. Jak zechce mieć negatywy, z których może różnie wywołać końcowe jpeg,wtedy RAW i kropka. No choice, no comments.
    C-F-K - forever

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Ciekaw jestem kiedy Canon zrobi to co Olympus ma od dawna - możliwość conwersji raw w każdej chwili w aparacie.
    Robisz w raw a gdy chcesz mieć już - np. dla wydrukowania parę kliknięć przyciskami i masz jpg.
    "KOCHANY" Canonie bardzo cię proszę daj nam takom możliwość choćby w ImageTanku przez ciebie produkowanym!!!!!!!!!!!!!!!

Może ktoś kto ma na to wpływ w canonie to przeczyta i pozwoli mi wydać następne kilka tysięcy zł.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Fotna... w canonie to jest...ustawia się RAW+JPEG i masz to i to... Olympus, ok, nie wypowiadam się....
    Ale zawsze możesz kazać robić twojej puszce tylko jpeg, i ładnie, schludnie, szybciutko przez usb bridge wydrukować te wszystkie cudne jpeg, as you wish, my queen...
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

ewg, z kompakta ze zle ustawionym balansem bieli ratowalem jpg i dalo rade takze dla chcacego nie ma rzeczy nie mozliwych. Fotki byly robione w sloneczny dzien przy sloneczku, a balans byl nastawiony na swietlowki w podziemnym parkingu : D chociaz w raw bylo by pewnie latwiej i wogole, ja przez kilka lat nacykalem kilka tys jpg i jestem przyzwyczajony do jpg, jak pomysle ze mialbym kilka gb zdjec w raw poprawiac to mnie skreca jakos nie lubie jechac z automatu, batch'a itp dlatego pisalem ze jak zwykle rodzinne fotki ktore i tak beda sie podoba i tak to jpg, a jak cos powazniejszego to raw no i kwestia powtarzalnosci danego ujecia, jesli cos mozemy fotografowac 100 razy dziennie i nie ucieknie to jpg nie jest problemem, a jesli jest to zadki okaz konika polnego spotykany raz na milion lat to zdecydowanie raw + seria : D

Miasto
    Poznań

Domyślnie

...a ja dla odmiany jak miałbym zmieniać balans bieli w jpeg za pomocą lightroom czy camera raw to mnie skręca.....jpeg to szajs.. zmiana balansu w jpeg to jak malowanie trupa, to zdjęcie już jest zamknięte i umarło w takiej formie...pozwólmy mu umrzeć.
    Balans ZAWSZE, ale to ZAWSZE możemy zmienić tylko w RAW....
    co by ktokolwiek nie powiedział, nie będę już się wypowiadał...jpeg czy RAW to nie alternatywa, te fomaty są czym innym... to tak jak wybór: samochód osobowy czy opel kadett, źle postawiona rzecz....
    pomyłka i niezrozumienie tematu...
    te pliki nie są tożsame treścią i zawartością
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dla mnie główny format plików to RAW, jak wiadomo z RAW'a można wiele zrobić a z JPG'a już ciężko. Dlatego jak karta pozwala i sytuacja to głównie RAW. RAW to RAW.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    ...jpeg to szajs.. zmiana balansu w jpeg to jak malowanie trupa, to zdjęcie już jest zamknięte i umarło w takiej formie...pozwólmy mu umrzeć.
    Podoba mi się to porównanie. Trafne mi się widzi.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Fotna... w canonie to jest...ustawia się RAW+JPEG i
    Robie głównie w raw - zgrywam karty i dalej robie -musze mieć jak najwięcej na karcie i jak najszybszy zapis- gdy jest chwila przerwy albo gdy jestem po robocie ale jeszcze w terenie, pasowało by mi wydrukować kilka fotek by dać fotografowanym osobom - ułatwia to robienie następnych zdjęć, pracuje często z tymi samymi ludźmi na następny dzień.
    Możliwość przeglądnięcia zdjęć na tanku i wydrukowania z raw albo przegrania z powrotem raw na kare i obrobienia w aparacie była by tu super sprawą.
    Robie też raw+ s jpg ale to jak mam czas
    Niestety najwidoczniej niewiele osób jest zainteresowanych tymi rzeczami i canon nie widzi w tym zysku - a to przecież tylko mała programik w sofcie aparatu czy tanku.
    Ostatnio edytowane przez fotna ; 15-03-2008 o 22:49

Miasto
    Poznań

Domyślnie

najniższej jakości jpeg to przecie malenstwo... zawsze mozna dodać by zaoszczędzić czasu jak mówisz.znam to,bo czasem zdarza mi sie robić zdjecia stanowisk wystawowych i nie jest istotna jakość tylko ustawienie produktów na stołach, dla informacji.Nie stosujesz tego?nie działa?
    C-F-K - forever

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów