Chciałem spytać w którym formacie robić zdjećia RAW czy JPEG i dlaczego? Jakie są wady i zalety obu z nich? Ile przykładowo o ile więcej (bądź mniej) miejsca zajmuje plik RAW w stosunku do JPEG? Dzięki za pomoc![]()
Chciałem spytać w którym formacie robić zdjećia RAW czy JPEG i dlaczego? Jakie są wady i zalety obu z nich? Ile przykładowo o ile więcej (bądź mniej) miejsca zajmuje plik RAW w stosunku do JPEG? Dzięki za pomoc![]()
http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
RAW będzie ważył kilka razy więcej niż taki sam jpg.
jeśli stawiasz takie pytanie to wydaje mi się że jedyna odpowiedz to JPEG.
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
jeśli stawiasz takie pytanie to wydaje mi się że jedyna odpowiedz to RAW.
![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Rób w JPG, za jakiś czas dojdziesz do wniosku, że jednak trzeba przejść na RAW.
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Na to pytanie musisz sobie niestety odpowiedzieć sam!!! Zrób fotkę w jpg potem w RAW i oceń która więcej "waży". Potem zerknij na kartę i przelicz ile Ci wejdzie jednych i drugich na nią. A może robic jpg+RAW????? Póki jesteś na etapie "który plik jest wiekszy" ;-) proponuję walczyć na jpg-ach. Z czasem pokusisz się o RAWy.
Ale do tego musisz dojść sam.
Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
Chyba juz lepiej robic same rawy i wywolywac je automatem w DPP-wiecej zdjec wejdzie na karte, a efekt ten sam
Co do pytania RAW czy JPG-jak w pewnym momencie dojdziesz do wniosku: 'tutaj gdybym zrobil w RAW, to mialbym lepszy efekt', to zacznij robic rawy, a teraz JPG Ci raczej wystarczy![]()
raw bez dwoch zdan ;]
5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8