Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Lampa z bardzo krotkim czasem blysku

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    A może łatwiej fotocelą ?
    Nie - nie w tym przypadku - spieszę więc z wyjaśnieniem - nieco kryminalnie będzie...

Rosja... 12 lipca noc piękna i ciepła na dworze jedynie -24 stopnie. Ciemność .. zupełna ciemność z oddali słychać tylko oddech fotografa i dyskretny szmer :-) otwartej zawczasu migawki. Nagle pada strzał - prawie bezgłośny (tłumik!) pocisk z impetem trafia w kieliszek z czerwonym winem i nagle błysk!!! pojedynczy i tak krótki, że tylko wprawne oko Klosa jest w stanie dostrzec kto strzelał - to Sztyrlic ! - podstępnie strzelił i oddalił się natychmiast szusując z wielką wprawą w poprzek zbocza ... śnieg w tym roku leżał wyjątkowo długo...

fotocela nie da rady...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Witam

Szukam lampy, ale mam specyficzne wymagania.
    Potrzebuje aby czas blysku byl jak najkrotszy.

obecnie mam sunpaka 4000AF, jego czas przy minialnej mocy to 1/20000 ale to dla mnie za dlugo.
    Dla lamp canona podaja 1/20000 czyli to samo.

Jak uzyskac krotszy? Pytalem kilku elektronikow czy nie chcieliby przerobic lampy na krotszy i slabszy blysk, niestety nie chca
    Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Nie - nie w tym przypadku - spieszę więc z wyjaśnieniem - nieco kryminalnie będzie...
    (...:grin(tłumik!)(...)
    fotocela nie da rady...
    To może jakieś laserowe coś :-) ?
    Chyba w takim razie faktycznie najwygodniej na dźwięk.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-03-2008 o 23:13

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .
    Dzieki, napisze

Co do wyzwalania to oczywiscie dzwiekiem, chociaz problem pojawia sie gdy uzywamy tlumika. Podczas strzalu z tlumikiem gdy uzywamy amunicji poddzwiekowej odglos strzalu jest inny niz na filmach, slychac jedynie dzwiek mechanizmow, a wtedy to juz pocisk jest dawno w kulochwycie

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    potrzebujesz ja do fotografii? uzywasz do tego canona? czy wiesz, ze ograniczeniem nie jest w takim wypadku lampa, a aparat, ktory ma ustawiony czas synchro 1/250 i krotszego sie nie da?
    Czy wiesz że czas naświetlania i czas błysku to nie jest to samo? Czy wiesz że nie kazdy canon ma x-sync 1/250?

Sory za OT.

Co do tematu, na plfoto kiedys widziałem serie wlasnie takich zdjec, efekty bardzo fajne, zawsze sie zastanawialem jak to zrobic
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

np 1dmk1 ma x-sync 1/500 a kompakty mają nawet 1/1200
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

sunpak 622 auto
    flash duration 1/180000
    moze styknie?
    http://www.joesmalley.com/flashes/
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Uzależniony

Domyślnie

Niestety to blad w tabelce. Wg tego co znalazlem to faktycznie bardzo szybka lampa, ale przy 1/128 czas blysku to 1/30000. Zero im sie dodalo

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

zrobiłem mały research bo temat ciekawy

ten artykuł powinien ci pomóc :

http://www-math.mit.edu/phase2/UJM/vol1/KAMALICF.PDF

Winnika z niego że większość lamp błyskowych na rynku nie spełnia kryteriów szybkości potrzebnej do zamrożenia kuli w locie ...
    wygląda na to że będziesz się musiał zaopatrzyć w MicroFlash firmy EG&G o czasie błysku pół mikrosekundy...

tu jeszcze jeden ciekawy link :

http://www.bmumford.com/photo/ballistics/index.html

przyszło mi też do głowy że możesz spróbować zwolnić prędkość pocisku strzelająć przez kawał drewna, książkę telefoniczną lub grubą woskową świecę a dopiero później utrwalić kulę przelatującą przez np żarówkę...

pozdrawiam i życz powodzenia
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 21-03-2008 o 08:11

Uzależniony

Domyślnie

Odnalazlem kilka firm ktore robia lampy spelniajace te kryteria, czyli czas np 200ns. Jednak ceny liczone sa w dziesiatkach tysiecy $$. Lampy takie uzywane sa w przemysle. Glownie sa to stroboskopy.

Nic taniego nie znalazlem. Caly czas szukam jakiegos elektronika z chwila wolnego czasu ktory by nad tym posiedzial. Niestety ciezko, wola naprawiac telewizory. Podskocze na politechnike, mam blisko, powiesze ogloszenie, moze jakis student z elektroniki sie skusi.

Mam lampe vivitara 623 z czasem blysku ok 1/20000 do kombinacji.

Co do spowolnienia lotu pocisku to nie ma z tym problemu, mozna uzyc amunicji z mniejsza iloscia prochu, jednak wraz ze spadkiem predkosci znika ladny efekt uderzenia i fotografie traca urok.

Swoja droga moge powiedziec ze robienie takich fotek wymaga sporo zabezpieczen. Jak strzelamy np do owocow to wszystko w promieniu kilku metrow jest pokryte miazga i sokiem

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów