Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Lampa z bardzo krotkim czasem blysku

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Lampa z bardzo krotkim czasem blysku

Witam

Szukam lampy, ale mam specyficzne wymagania.
    Potrzebuje aby czas blysku byl jak najkrotszy.

obecnie mam sunpaka 4000AF, jego czas przy minialnej mocy to 1/20000 ale to dla mnie za dlugo.
    Dla lamp canona podaja 1/20000 czyli to samo.

Jak uzyskac krotszy? Pytalem kilku elektronikow czy nie chcieliby przerobic lampy na krotszy i slabszy blysk, niestety nie chca

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

potrzebujesz ja do fotografii? uzywasz do tego canona? czy wiesz, ze ograniczeniem nie jest w takim wypadku lampa, a aparat, ktory ma ustawiony czas synchro 1/250 i krotszego sie nie da?
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    potrzebujesz ja do fotografii? uzywasz do tego canona? czy wiesz, ze ograniczeniem nie jest w takim wypadku lampa, a aparat, ktory ma ustawiony czas synchro 1/250 i krotszego sie nie da?
    W przypadku braku światła zastanego to nie ma znaczenia. Do czego ta lampa jest potrzebna ?

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    W przypadku braku światła zastanego to nie ma znaczenia. Do czego ta lampa jest potrzebna ?
    wytlumacz mi co nie ma znaczenia? lampa, canon, aparat, czas sychro?
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wytlumacz mi co nie ma znaczenia? lampa, canon, aparat, czas sychro?
    Jeśli Dzik chce uchwycić jakiś szybko poruszający się obiekt (tak się domyślam) i jedynym oświetleniem jest ta lampa to nieważne na jaki czas otwarta będzie migawka (byle <=czasX). Ważne, żeby trafić z błyskiem w odpowiedni moment.
    Ale nadal nie wiemy do czego będzie to potrzebne, więc mogę jedynie sprawdzić czy dobra ze mnie wróżka :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeśli Dzik chce uchwycić jakiś szybko poruszający się obiekt (tak się domyślam) i jedynym oświetleniem jest ta lampa to nieważne na jaki czas otwarta będzie migawka (byle <=czasX). Ważne, żeby trafić z błyskiem w odpowiedni moment.
    Ale nadal nie wiemy do czego będzie to potrzebne, więc mogę jedynie sprawdzić czy dobra ze mnie wróżka :-)
    jak widać dobra wróżka :-)

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Synchronizacja nie ma znaczenia, oczywiscie brak swiatla zastanego.
    nie ma znaczenia?
    Przecież musisz zsynchronizować moment wyzwolenia błysku z chwilą uderzenia pocisku w żarówkę. Jak to robisz?

PS. Off-top, ale jak zobaczyłem tę zarówkę to nie mogę się powstrzymac :-)
    http://www.joemonster.org/art/8811/Z...mpke-za-1000-$
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-03-2008 o 12:36
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Czy wiesz że czas naświetlania i czas błysku to nie jest to samo? Czy wiesz że nie kazdy canon ma x-sync 1/250?

Sory za OT.

Co do tematu, na plfoto kiedys widziałem serie wlasnie takich zdjec, efekty bardzo fajne, zawsze sie zastanawialem jak to zrobic
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uzależniony

Domyślnie

Synchronizacja nie ma znaczenia, oczywiscie brak swiatla zastanego.
    Robilem takie fotki:

To przy czasie 1/20000 i predkosci pocisku 160m/s

Chcialbym teraz strzelac czyms mocniejszym i szybszym a jednoczesnie miec lepszy efekt zamrozenia w miejscu.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Witam

Szukam lampy, ale mam specyficzne wymagania.
    Potrzebuje aby czas blysku byl jak najkrotszy.

obecnie mam sunpaka 4000AF, jego czas przy minialnej mocy to 1/20000 ale to dla mnie za dlugo.
    Dla lamp canona podaja 1/20000 czyli to samo.

Jak uzyskac krotszy? Pytalem kilku elektronikow czy nie chcieliby przerobic lampy na krotszy i slabszy blysk, niestety nie chca
    Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Napisz do ELFO . Myślę ze na zamówienie są w stanie coś takiego zrobić , jednak cena może nie być atrakcyjna .
    Dzieki, napisze

Co do wyzwalania to oczywiscie dzwiekiem, chociaz problem pojawia sie gdy uzywamy tlumika. Podczas strzalu z tlumikiem gdy uzywamy amunicji poddzwiekowej odglos strzalu jest inny niz na filmach, slychac jedynie dzwiek mechanizmow, a wtedy to juz pocisk jest dawno w kulochwycie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów