Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: canon? 28-80 ultrasonic EF

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Od razu zaznaczyłem (a potem wyboldowałem) wadę w postaci braku AF, reszta wad (a jest ich sporo) jest wypunktowana w wiki.....
    Jeśli uznamy EF-M za bardzo dobry do nauki jednocześnie przyjmując za wadę brak AF, to rozwiązaniem jest jego "protoplasta", EOS 1000, do nabycia na alledrogo nawet za 5 dych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zaraz, zaraz, ... czy ja gdzieś napisałem, że jest lepszy?
    Ale chodzi o efekt, a efektem jest poszukiwanie przez autora wątku właśnie EF-M.
    Napisałem tylko, że uważam iż jest on (EF-M) super do nauki (w domysle - dlatego, że zaden inny korpus EOS nie pozwoli tak łatwo i czytelnie zrozumieć podstawowej zalezności czas-przysłona) i dalej przy tym obstaję.
    A ja będę obstawał przy tym, że lepszym wyborem od EF-M byłoby w tym przypadku ("dydaktycznym") wejście w system FD (jeśli ograniczamy wybór tylko do Canona). Jeśli natomiast mowa tylko o EOS-ach, to uważam wybór EF-M za jeden z najgorszych (w tym konkretnym przypadku).
    Poza tym to myślę, że do zrozumienia samej zależności czas/przysłona najlepsza będzie tabela naświetlań.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 14-03-2008 o 14:47

Coś już napisał

Domyślnie

No to może czas, żebym się wypowiedział ja jako główny sprawca tej dyskusji:smile:

Powiem tak, to, że poszukuję EF-M nie znaczy, że jest on moim ostatecznym wyborem. Na początek jednak zakupie chyba EOS 50e. Ewentualny zakup EF-M bardziej traktuję jako ciekawość i chęć poznania fotografii także z perspektywy takiego sprzętu, a że nie jest to żaden astronomiczny wydatek, myślę, że warto.

W każdym bądź razie cieszę się, że wypowiadacie się tak ochoczo i dzięki za pomoc:smile:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grek Zobacz posta
    ...a że nie jest to żaden astronomiczny wydatek, myślę, że warto.
    Warto, masę frajdy daje ta puszeczka :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

[/LIST]myślę ze tak, ale raczej w "pierwszym wcieleniu" :-)
    http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
    każde następne (II, III, ... ) to plasticzane kity.
    Mam pytanie dotyczące tego obiektywu: czy mozna do niego podłączyć osłone typu tulipan czy tylko okrągłą?
    Czy jest sens kupowania tego obiektywwu i sprzedania 28-80 II (bezUSM)
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plyszczarz86 Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące tego obiektywu: czy mozna do niego podłączyć osłone typu tulipan czy tylko okrągłą?
    osłona do tego obiektywu to EW-68A - jest to osłona okrągła.

tulipana na pewno nie zaadoptujesz, bo obiektyw przy zoomowaniu chowa część tubusu i nawet z polarem jest problem

BTW, coraz częściej pojawiają sie pytania o zamianę "doniczki" na "tulipan"...
    po kiego grzyba to robić Producent wyliczył osłonę do obiektywu i taką stosować*

*wyjątek: alternate lens hood pod aps-c
    http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html

Czy jest sens kupowania tego obiektywwu i sprzedania 28-80 II (bezUSM)
    czy ja wiem...??
    na pewno to solidniejszy obiektyw z lepszym AF, ale z drugiej strony sprawia wiecej kłopotów z polarem.

Jesli się taki obiektyw kupuje, to warto wybrać tę pierwszą wersje;
    ale jeśli miałbym zmieniać to raczej na 28-105mm lub 24-85mm (oba f/3,5-4,5 USM)
    http://www.canon.com/camera-museum/c...35~45_usm.html
    http://www.canon.com/camera-museum/c...35~45_usm.html
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-04-2008 o 14:50
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

ale jeśli miałbym zmieniać to raczej na 28-105mm lub 24-85mm (oba f/3,5-4,5 USM)
    kusząco wygląda ten 28-105, 28 na szerszym końcu mi wystarcza a 105 brzmi ciekawie. Czy jest sens kupować wersje II tego szkłą? Widze, że I i II mają metalowy bagnet, a różnica w cenie jest.
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Czy jest sens kupować wersje II tego szkłą? Widze, że I i II mają metalowy bagnet, a różnica w cenie jest.
    rożnice w jakosci/budowie są symboliczne:
    I - 5 listkow przysłony,
    II - 7 listkow przysłony.
    ponoć istnieje też wersja pośrednia tzn. I z 7 listkami.
    ale ma to jedynie wpływ na sposób oddania nieostrości (bokeh).

Różnice w cenie natomiast wynikają zapewne bardziej ze stopnia zużycia - po prostu II to obiektyw nowszy, a więc statystycznie mniej zużyty.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

aha w takim razie wersja I w zupełnosci mi wystarczy (w moim 28-80 jest 5 listków i jakoś nad tym nie udolewam). Także będe polował na jakis zadbany egzemplarz. Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Paweł

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Uwaga na stare egzemplarze, pierścień zoomu i ostrzenia chodzi nie do końca tak, jak powinien (brak płynności przy małych ruchach). Oczywiście, wszystkie dolegliwości rozwiązuje rutynowa wizyta na Żytniej

Poza tym obiektyw jak najbardziej godny polecenia.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów