Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: canon? 28-80 ultrasonic EF

Coś już napisał

Domyślnie canon? 28-80 ultrasonic EF

Witam!
    Jestem bardzo początkującym fotoamatorem;-) i jestem w trakcie kompletowania sprzętu dobrego do nauki fotografowania.

Mam dwa pytania:
    • Pierwsze odnośnie obiektywu: Canon 28-80 ultrasonic EF. Miał ktoś z was z nim styczność? Opłaca się jego zakup?

• Drugie odnośnie body odpowiedniego do nauki robienia zdjęć. Przymierzam się do zakupu Canon EOS 50e. Czy warto na początek zakupować takie body czy może lepiej najpierw zaopatrzyć się w coś mniej zaawansowanego?

Z góry dzięki za pomoc:smile:

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grek Zobacz posta
    Witam!
    Jestem bardzo początkującym fotoamatorem;-) i jestem w trakcie kompletowania sprzętu dobrego do nauki fotografowania.

Mam dwa pytania:
    • Pierwsze odnośnie obiektywu: Canon 28-80 ultrasonic EF. Miał ktoś z was z nim styczność? Opłaca się jego zakup?
    myślę ze tak, ale raczej w "pierwszym wcieleniu" :-)
    http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
    każde następne (II, III, ... ) to plasticzane kity.

ewentulanie zamiast tego mozesz rozważyć obiektyw EF 50/1.8 - znowu najlepiej w pierwotnej wersji:
    http://www.canon.com/camera-museum/c.../ef_50_18.html
    bo wykonanie II woła o pomstę do nieba...

Drugie odnośnie body odpowiedniego do nauki robienia zdjęć. Przymierzam się do zakupu Canon EOS 50e. Czy warto na początek zakupować takie body czy może lepiej najpierw zaopatrzyć się w coś mniej zaawansowanego?
    W zakresie bagnetu EF najpiękniejszy do nauki jest korpus EF-M:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-M

ma jedną "wadę" - brak autofokusa :-)

ale 50/50E to rownież wspaniały aparat - do dzis go mile wspominam i polecam.
    kliszaki są dziś tanie, więc zdecydowanie nie pchaj się w nic typu EOS 300/500/3000.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-03-2008 o 22:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    (...)
    W zakresie bagnetu EF najpiękniejszy do nauki jest korpus EF-M:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-M
    (...)
    .
    gwozdzt tylko gdzie teraz dostane taki aparat?????:

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam 28-80 i 50e. Body polecam bo jest bardzo dobre ale do obiektywu radzę dołożyć parę złotych i kupić 28-105mm 3.5-4.5 lub 24-85 o tym samym świetle.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do nauki 28-80 jak najbardziej wystarcza, lepiej najpierw poznać nieco fotografię, a dopiero później dobierać sprzęt odpowiedni do potrzeb. Obiektyw za 200zł na początek potrafi dać mase frajdy i całkiem dobre obrazki. Na początek nie trzeba mieć sprzętu za gruba kasę, by robić przyzwoite zdjęcia

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Jeśli 28-80, to idź za radą gwozdzt i szukaj w dobrym stanie wersji mkI. Z 50-tką miałem mkIV i mkI wypadał korzystniej. Różnica w cenie niewielka, a jeśli trafisz egzemplarz w dobrym stanie to będziesz na pewno zadowolony.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

mam 28-80 mkI od niedawna i na razie mogę powiedzieć tyle, że choćby z uwagi na USM i budowę warto upolować tę właśnie wersję. natomiast szczerze polecam szukać na eBayu - można trafić sztukę w idealnym stanie i o cenie dużo niższej niż na allegro.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

bywa na Allegro ( w tej chwili nie ma), jest na eBay'u...
    ale niekoniecznie musi być ten, to raczej taka ciekawostka "dydaktyczna" jako że pytałeś o sprzęt do nauki :-)
    Jeśli bardzo Ci zależy to była taka aukcja na Allegro: http://www.allegro.pl/item311979848.html
    oficjalnie sprzedaż nie doszła do skutku, napisz do sprzedawcy, moze jeszcze go ma?

Z tym, że nie upieraj się przy tym EF-M, zaproponuj 100zł, max. 150zł za korpus, a jak nie to bierz EOS 50E - jak juz wcześniej wspomniałem, to bardzo dobry wybór - aparat o wiele bardziej wspołczesny (AF, E-TTL), miałem go przed cyfrą, byłem z niego bardzo zadowolony i jak najbardziej polecam.

Natomiast na EF-M ustaw sobie powiadomienia z Allegro i kiedyś go trafisz w rozsądnej cenie (na eBayu chodzą po 50$, więc na nasze wychodzi właśnie 100-150zł.)

Jeszcze raz jednak zwracam Ci uwagę, bo nie wiem czy to do Ciebie dotarło: EF-M NIE MA AUTOFOKUSA (automatycznego ustawiania ostrości)
    sprzedawca z podlinkowanej aukcji chyba nie był tego świadom, bo pisze że obiektyw nie działa i chyba padła mechanika
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-03-2008 o 09:00
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witam!

Mam dwa pytania:

• Drugie odnośnie body odpowiedniego do nauki robienia zdjęć. Przymierzam się do zakupu Canon EOS 50e. Czy warto na początek zakupować takie body czy może lepiej najpierw zaopatrzyć się w coś mniej zaawansowanego?

Z góry dzięki za pomoc:smile:
    EOS 50e + 28-80 to bardzo dobry wybór na początek. Tylko nie przepłacaj. Nie kombinuj, nie słuchaj jakichś ("ale lepiej ...") bo zaczniesz miesiącami sie zastanawiać. Kup ten zestaw i po prostu rób zdjęcia. POWODZENIA. Mam nadzieję że niedługo obejrzymy jakies ciekawe fotki.

Możesz poszukac jakiejś książki dla początkujących fotoamatorów.
    Ostatnio edytowane przez nor ; 14-03-2008 o 09:33

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mnie się udało, na giełdzie foto we Wrocławiu, ale polowałem pół roku (giełda + alledrogo).
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Z tym, że nie upieraj się przy tym EF-M, zaproponuj 100zł, max. 150zł za korpus
    Za 100 zł raczej ciężko go będzie dostać, aparat ma pewną wartość kolekcjonerską (chyba nawet większą niż odpowiednik u Pentaxa, model MZ-M, zdecydowanie częściej spotykany) i jeśli sprzedawca jest świadom co posiada to niżej 150 - 180 zł raczej go nie puści.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów