Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: canon? 28-80 ultrasonic EF

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    No tak :-) ale zarówno EF jak m42 bez problemu wykorzystasz w przyszłości z cyfrą, a FD już gorzej...
    ale czy my juz nie odchodzimy za daleko od tematu spróbujmy wrócić :-)

Wiemy już, że 50E + 28-80 USM to dobry wybór.
    nikt też raczej nie kwestionuje, by postarać sie o ten obiektyw w wersji pierwszej (I).
    Doszliśmy też, jak mi się wydaje, do wniosku, że jednak EF-M nie jest w tym przypadku najlepszym wyborem, a tymczasem autor wątku chce kupić właśnie EF-M, bo mu go tutaj polecono jako lepszy model od EOS-a 50. ??:
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A autor wątku zdążył już zamieścić ogłoszenie o chęci kupna :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Doszliśmy też, jak mi się wydaje, do wniosku, że jednak EF-M nie jest w tym przypadku najlepszym wyborem, a tymczasem autor wątku chce kupić właśnie EF-M, bo mu go tutaj polecono jako lepszy model od EOS-a 50. ??:
    zaraz, zaraz, ... czy ja gdzieś napisałem, że jest lepszy?

Napisałem tylko, że uważam iż jest on (EF-M) super do nauki (w domysle - dlatego, że zaden inny korpus EOS nie pozwoli tak łatwo i czytelnie zrozumieć podstawowej zalezności czas-przysłona) i dalej przy tym obstaję.

Od razu zaznaczyłem (a potem wyboldowałem) wadę w postaci braku AF, reszta wad (a jest ich sporo) jest wypunktowana w wiki....

Od razu napisałem, że EOS 50 sam miałem i polecam. Że nie warto się skupiać na poszukiwaniach EF-M i nie warto za niego zbyt wiele płacić...

Moze pytający sobie to wszystko przemyslał i chęć zakupu to świadoma decyzja?
    a zresztą, cheć to jeszcze nie zakup... :-) i nawet jak kupi, to majątku ta puszka nie kosztuje i na pewno dobrze posłuży do zrozumienia elementarnych zasad fotografowania (a konkretnie ekspozycji, bo to mi się najbardziej w tym aparacie podoba).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Od razu zaznaczyłem (a potem wyboldowałem) wadę w postaci braku AF, reszta wad (a jest ich sporo) jest wypunktowana w wiki.....
    Jeśli uznamy EF-M za bardzo dobry do nauki jednocześnie przyjmując za wadę brak AF, to rozwiązaniem jest jego "protoplasta", EOS 1000, do nabycia na alledrogo nawet za 5 dych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zaraz, zaraz, ... czy ja gdzieś napisałem, że jest lepszy?
    Ale chodzi o efekt, a efektem jest poszukiwanie przez autora wątku właśnie EF-M.
    Napisałem tylko, że uważam iż jest on (EF-M) super do nauki (w domysle - dlatego, że zaden inny korpus EOS nie pozwoli tak łatwo i czytelnie zrozumieć podstawowej zalezności czas-przysłona) i dalej przy tym obstaję.
    A ja będę obstawał przy tym, że lepszym wyborem od EF-M byłoby w tym przypadku ("dydaktycznym") wejście w system FD (jeśli ograniczamy wybór tylko do Canona). Jeśli natomiast mowa tylko o EOS-ach, to uważam wybór EF-M za jeden z najgorszych (w tym konkretnym przypadku).
    Poza tym to myślę, że do zrozumienia samej zależności czas/przysłona najlepsza będzie tabela naświetlań.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 14-03-2008 o 14:47

Coś już napisał

Domyślnie

No to może czas, żebym się wypowiedział ja jako główny sprawca tej dyskusji:smile:

Powiem tak, to, że poszukuję EF-M nie znaczy, że jest on moim ostatecznym wyborem. Na początek jednak zakupie chyba EOS 50e. Ewentualny zakup EF-M bardziej traktuję jako ciekawość i chęć poznania fotografii także z perspektywy takiego sprzętu, a że nie jest to żaden astronomiczny wydatek, myślę, że warto.

W każdym bądź razie cieszę się, że wypowiadacie się tak ochoczo i dzięki za pomoc:smile:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grek Zobacz posta
    ...a że nie jest to żaden astronomiczny wydatek, myślę, że warto.
    Warto, masę frajdy daje ta puszeczka :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów