-
inna jakość zdjęć
mam od niedawna canona a720 is
czemu zdjęcia na wyświetlaczu LCD wychodzą znacznie ładniej niż na monitorze? 
ustawiałam wszystko pod kątem tego co widziałam na wyświetlaczu - a na monitorze wszystko jest znacznie przyciemnione a nawet jedno zdjęcie wyszło całkiem czarne
-
-
Pełne uzależnienie
Pierwsze pytanie ktore mozliwe pozwoli rozwiazac ten problem to: jaki to monitor ? LCD czy CRT - kineskopowy ? oraz ile lat ma juz ten monitor
-
zwykły monitor nie LCD
COMPAQ S710
ma już hmm cztery lata może więcej, więcej.. nie wiem
faktycznie to wina monitora
w telewizorze zdjęcia wyglądają znacznie ładniej choć nie tak jak w aparacie na LCD
ale jak w takim razie temu zaradzić
wszystko inne na tym monitorze jest ok, czytelne, jasne jak trzeba
Ostatnio edytowane przez emilia ; 13-03-2008 o 20:06
-
Pełne uzależnienie
-
Powodzenia w takim ustawianiu ;>
-
Pełne uzależnienie
-
nadal nie jest tak jak na LCD w aparacie
nawet nie jest tak jak w telewizorze
ale wszytskie inne obrazki, zdjęcia z neta oglądałam w "normalnym" świetle
a te moje z aparatu są zaciemnione
zmienić w nich kolory? na jaką inną paletę? coś w jakimś programie graficznym? żeby mój monitor normalnie czytał?
jakiś inny sposób ściągania tych plików, inny zapis?
nie korzystałam wcześniej z programów graficznych, nad zdjęciami też nigdy nie pracowałam
-
Potrzebujesz prawdziwej kalibracji monitora (specjalnym urządzeniem zwanym kalibratorem) - nie motodami "na oko". Na oko mogą z grubsza "kalibrować" osoby z dużym doświadczeniem, ale i tak wynik będzie odbiegał od prawdziwej kalibracji.
A LCD w aparacie nie jest wyznacznikiem jakości
To tylko podgląd...
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 13-03-2008 o 20:43
-
Pełne uzależnienie
Zrob moze jakies zdjecie i tu wstaw przykladowe, i przykladowe ktore wydaje Ci sie ze jest dobre, np. z netu. Wtedy bedzie mozna porownac czy rzeczywiscie to jest wina ustawienia aparatu czy monitora/profili itp
Wydaje mi sie ze dla wielu ludzi cena kalibratora i jego dostepnosc jest duzo poza granicami rozsadku, chociaz daje to najlepsze efekty. Jesli ktos zawodowo zajmuje sie fotografia to nie ma problemu, POWINIEN miec ustawione idealnie, ale jesli ktos zajmuje sie amatorsko fotografia to mysle ze nie wyda kasy na kalibrator jesli za jego cene moze kupic sobie chociazby filtr/y
Sluszny fakt ze LCD w aparacie to tylko podglad i na kazdym zdjecie moze wygladac inaczej, tak jak w telefonach kom, w jednym zdjecia sa super, w drugim juz nie
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 13-03-2008 o 20:50
-
Uprawnienia umieszczania postów