Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: inna jakość zdjęć

emilia
    Guest

Question inna jakość zdjęć

mam od niedawna canona a720 is

czemu zdjęcia na wyświetlaczu LCD wychodzą znacznie ładniej niż na monitorze?
    ustawiałam wszystko pod kątem tego co widziałam na wyświetlaczu - a na monitorze wszystko jest znacznie przyciemnione a nawet jedno zdjęcie wyszło całkiem czarne

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pierwsze pytanie ktore mozliwe pozwoli rozwiazac ten problem to: jaki to monitor ? LCD czy CRT - kineskopowy ? oraz ile lat ma juz ten monitor

emilia
    Guest

Domyślnie

zwykły monitor nie LCD

COMPAQ S710

ma już hmm cztery lata może więcej, więcej.. nie wiem

faktycznie to wina monitora
    w telewizorze zdjęcia wyglądają znacznie ładniej choć nie tak jak w aparacie na LCD

ale jak w takim razie temu zaradzić
    wszystko inne na tym monitorze jest ok, czytelne, jasne jak trzeba
    Ostatnio edytowane przez emilia ; 13-03-2008 o 20:06

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja tez przez dlugi czas myslalem ze moj 7 letni monitor jest jasny i bialy jest bialy. Gdy zmienilem na nowy to dopiero zobaczylem co to znaczy jasny i czym naprawde jest biel Mozliwe ze masz cos namieszane z profilami kolorow itp. Sproboj ustawic tak jak jest napisane na tej stronie http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html moze to pomoze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Powodzenia w takim ustawianiu ;>

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tomasz, jesli fotki sa za ciemne to nawet taka kalibracja pomoze, da to jakis obraz tego czy ten monitor jeszcze dobrze "swieci" A jesli to nie pomoze, to wtedy Ty mam nadzieje ze pomozesz bo znasz widze lepsze sposoby o ktorych i ja poczytam chetnie

emilia
    Guest

Domyślnie

nadal nie jest tak jak na LCD w aparacie
    nawet nie jest tak jak w telewizorze

ale wszytskie inne obrazki, zdjęcia z neta oglądałam w "normalnym" świetle
    a te moje z aparatu są zaciemnione

zmienić w nich kolory? na jaką inną paletę? coś w jakimś programie graficznym? żeby mój monitor normalnie czytał?
    jakiś inny sposób ściągania tych plików, inny zapis?

nie korzystałam wcześniej z programów graficznych, nad zdjęciami też nigdy nie pracowałam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Potrzebujesz prawdziwej kalibracji monitora (specjalnym urządzeniem zwanym kalibratorem) - nie motodami "na oko". Na oko mogą z grubsza "kalibrować" osoby z dużym doświadczeniem, ale i tak wynik będzie odbiegał od prawdziwej kalibracji.
    A LCD w aparacie nie jest wyznacznikiem jakości To tylko podgląd...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 13-03-2008 o 20:43

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Zrob moze jakies zdjecie i tu wstaw przykladowe, i przykladowe ktore wydaje Ci sie ze jest dobre, np. z netu. Wtedy bedzie mozna porownac czy rzeczywiscie to jest wina ustawienia aparatu czy monitora/profili itp

Wydaje mi sie ze dla wielu ludzi cena kalibratora i jego dostepnosc jest duzo poza granicami rozsadku, chociaz daje to najlepsze efekty. Jesli ktos zawodowo zajmuje sie fotografia to nie ma problemu, POWINIEN miec ustawione idealnie, ale jesli ktos zajmuje sie amatorsko fotografia to mysle ze nie wyda kasy na kalibrator jesli za jego cene moze kupic sobie chociazby filtr/y

Sluszny fakt ze LCD w aparacie to tylko podglad i na kazdym zdjecie moze wygladac inaczej, tak jak w telefonach kom, w jednym zdjecia sa super, w drugim juz nie
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 13-03-2008 o 20:50

emilia
    Guest

Domyślnie

jak można wklejać tu zdjęcia z kompa?
    ja chyba nie mogę wysyłać załączników

podacie mi stronkę gdzie można szybko wkleić zdjęcie?

nie wiem czy znajdę zdjęcie o takiej jakości jak w moim aparacie bo nie są to najlepsze zdjęcia
    z tego co widziałam w necie tym aparatem można lepiej

zależy mi na tym
    bo teraz nie wiem jak mam się uczyć obsługi tego aparatu skoro to co na LCD nie jest takie jak w monitorze
    a to na kompie chciałam popróbować obróbki tych zdjęć
    a teraz to sama nie wiem
    zgrać zdjęcia takie jakie są na płytkę i oglądać na telewizorze
    czy przerabiać jak się da by na monitorze wyglądały ok - i zdjęcia robić nie tak by wyglądały ładnie na LCD ale tak jak mi się wydaje że będą wyglądać dobrze na monitorze a to jest całkiem bez sensu
    Ostatnio edytowane przez emilia ; 13-03-2008 o 21:21

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów