Flesz do makro? A jaki najlepiej? Może to będzie rozwiązanie moich bólów.Zamieszczone przez Kubek
dziękuję :-)
Flesz do makro? A jaki najlepiej? Może to będzie rozwiązanie moich bólów.Zamieszczone przez Kubek
dziękuję :-)
Liska, nie daj sie zwariowac. Masz bardzo dobra lampe z ktora przy odrobinie inwencji mozna zrobic baaaardzo wiele. Lampy do makro sa rozwiazaniami bardzo specjalizowanymi a i tak wiekszosc ludzi z ktorymi sie stykam, robiacy makro uzywaja zwyklych lamp na kabelkach i szynach. Zanim zaczniesz zastanawiac sie nad wydaniem tych okolo 2 tys, poczytaj troche teorii a potem poeksperymentuj. Zaloz na lampe np szpitalne ochraniacze foliowe (biale) i zobaczysz jaka jest roznica na zdjeciu, zamiast walic na wprost sprobuj npodbic swiatlo od kawalka bialego kartonu czy styropianu, sprobuj swiecic lampa przez biala pianke w jaka owija sie sprzet komputerowy itd itp. Lampy makro naprawde nie rozwiazuje wszystkich problemow a czesto wrecz je generuja
![]()
Jak korygować siłę błysku znajdziesz w instrukcji obsługi aparatu,Zamieszczone przez Liska
a jeśli u Ciebie z poziomu aparatu nie da się tego zrobić,
to zajrzyj do instrukcji obsługi swojej 550tki.
Żeby zmiękczyć, to myślę, że na początek zabawy w fotografowanie zadowoli Ciebie efekt, jaki uzyskasz ustawiając palnik lampy do góry (światło odbite od sufitu). W plenerze na tak ustawiony palnik nasuń gumkę recepturkę a za nią wetknij ok. 10-15 cm białą, matową tekturkę, która będzie odbijała światło w stronę fotografowanego obiektu.
Myślę, że na inne gadżety i sposoby jeszcze w Twoim przypadku za wcześnie...
Nie szalej! Spróbuj powyższych metod. Zapewniam, że różnicę dostrzeżesz na wielki plus!Zamieszczone przez Liska
Zwłaszcza, że za palnik do makro trzeba zapłacić minimum 2.500PLN
a wątpię, by był Ci na prawdę potrzebny...
a) preset WB na flashZamieszczone przez Liska
b) Custom WB
c) RAW
Odblask od lampy. SProbuj jak juz ktos pisal - lampe 45 stopni w gore i na nia gumka przymocowac 10-15cm kawalek bialego papieru. Ewentualnie omnibounce albo softbox .b) etykieta na butelce wina sfotografowana z lampą jest, hmn... jakas taka błyszcząca. Qrde, no nie wiem, jak to mądrze określić.
Czyli musisz popracowac nad poprawnym balansem bieli.Generalnie zdjęcia z lampą są jakieś takie szare.
Mam lampę 550 ex.
O rany, Chłopaki, Wy jesteście po prostu niesamowici :-) :-) :-)
Jutro się zabieram za naukę. Dzięki Wam osiągnę mistrzostwo, jak nic (a potem zaproszę Was na zupę szparagową (żółtą, a nie szarą ;-) )