No to ja chyba jakiś ślepy jestem. Noszę co prawda okulary, ale nie sądziłem, że jest ze mną tak źle, bo ja tej funkcji po prostu nie mogę znaleźć.
Stąd moja prośba. Drodzy użytkownicy Canon’ów 40D. Proszę o pomoc i bardzo dokładne i precyzyjne informacje dotyczące ustawienia AF/AE lock, które umożliwi mi blokowanie AF i zmierzonego światła przez wciśnięcie spustu migawki do połowy.
Natomiast dlatego dopytuję się o zasadę pracy w M bo do tej poty używałem PENTAX’a K100D.
Oczywiście wiem, że tryb M jest najbardziej twórczy i wiem również że nie posiadam jeszcze prawidłowego wyczucia ekspozycji, dlatego też często wspomagam się wskazaniami światłomierza i na tej podstawie celowo prześwietlam lub nie doświetlam zdjęcie w zależności od potrzeb oraz pomysłu jakie mam na zdjęcie.
W PENTAX’ie nie miałem drabinki ekspozycji i aby pomóc sobie wykonywałem pomiar światła przez wciśnięcie guzika na obudowie aparatu. Stąd moje pytanie o sposób pomagania sobie wskazaniami aparatu w systemie C.
Teraz już wiem co i jak.
Wielkie dzięki dla Kabu za cierpliwość i rzeczowe wyjaśnienia oraz dla wszystkich innych za wszelką pomoc.
Pozdrawiam