Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Jak zablokować pomiar światła w C 40D?

Bywalec

Domyślnie

Wydaje mi się, że blokada ekspozycji przy np. pomiarze punktowym nie ma sensu - mierzy się np. twarz i trzeba i tak wprowadzić korektę lub mierzy się największą i najniższą jaskrawość i wprowadza wartość pośrednią... Nie używam centralnego uśrednionego, a w matrycowym blokada ekspozycji i AF na spuście działa. Gwiazdka działa trochę inaczej - blokuje ekspozycję do czasu wykonania zdjęcia lub wyłączenia aparatu. Po naciśnięciu gwiazdki można się kilkakrotnie przymierzać do zdjęcia naciskając spust do połowy, a ekspozycja jest pamiętana z gwiazdki.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Wydaje mi się, że blokada ekspozycji przy np. pomiarze punktowym nie ma sensu - mierzy się np. twarz i trzeba i tak wprowadzić korektę lub mierzy się największą i najniższą jaskrawość i wprowadza wartość pośrednią... Nie używam centralnego uśrednionego, a w matrycowym blokada ekspozycji i AF na spuście działa. Gwiazdka działa trochę inaczej - blokuje ekspozycję do czasu wykonania zdjęcia lub wyłączenia aparatu. Po naciśnięciu gwiazdki można się kilkakrotnie przymierzać do zdjęcia naciskając spust do połowy, a ekspozycja jest pamiętana z gwiazdki.
    To wciskaj * za każdym razem jak się przymierzasz i będziesz miał aktualny pomiar. Z drugiej strony to ja bym wolał aby pomiar matrycowy zachowywał się jak centralnie ważony czyli przy zmianie kadru dla zablokowanej ostrości pomiar światła również się zmieniał / był aktualny dla danego kadru. Zawsze można prześwietlić lub nie doświetlić.
    Nie rozumiem natomiast Twojego problemu związanego z pomiarem punktowym, ja go używam dość często, głównie gdy zależy mi właśnie na tym czymś aby nie było prześwietlone albo niedoświetlone, nic innego, pośredniego mnie nie interesuje.

Bywalec

Domyślnie

Kabu - ja nie mam żadnych problemów z pomiarem światła. Mój post do odpowiedź felisowi na ostatni post z poprzedniej stony! Czytaj uważniej! Las - krzyży!

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Wybacz rychu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Wydaje mi się, że blokada ekspozycji przy np. pomiarze punktowym nie ma sensu - mierzy się np. twarz i trzeba i tak wprowadzić korektę(...)
    Otóż korektę trzeba wprowadzić tylko wtedy gdy chcesz uśrednić światło dla całego kadru. Są jednak sytuacje gdy bardziej zależy Ci na poprawnym naświetleniu szczegółu niż jego tła. Bywa nawet, że celowo zależy mi na niedoświetleniu tła, by wydobyć główny obiekt.
    Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Chyba nie ma innego wyjścia - trzeba się będzie przyzwyczaić do gwiazdki...
    W C.Fn IV pkt 3 - przyciśnięcie spustu blokuje pomiar ekspozycji, ale ostrość trzeba ustawiać przyciskiem AF-ON. Jest on zaraz pod kciukiem, ale to jednak dwa przyciski ...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów