Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Jak zablokować pomiar światła w C 40D?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Jest ale musisz poszukać w C.Fn. - AE/AF lock. Ale zdecydowanie polecam przejście na M. Mierzysz światło tam gdzie chcesz i ostrość blokujesz tam gdzie chcesz, nic więcej nie naciskasz tylko przycisk spustu migawki.

Domyślnie

Cały problem w tym, że jak nie mogę znaleźć funkcji C.Fn. - AE/AF lock, ani żadnej do niej podobnej. Jeśli możesz to napisz proszę dokładnie krok po kroku jak to ustawić.

Piszesz również, że proponujesz używać trybu M. W jaki sposób można zmierzyć światło?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    no właśnie chciałe to napisać - przełączasz w tryb M pomiar światła już nie działa... tzn. wskaźnik sobie będzie jeździł ale to ty jesteś panem trójcy czasu, przysłony i iso
    światłomierz nie ma na to wpływu w trybie M (poprawcie mnie jeśli się mylę)
    wlasnie w trybie M DZIALA-widzisz te "kreseczke,ktora lata w prawo i w lewo-pokazujaca za duzo,czy za malo swiatla.....a Ty masz wplyw na poprawne naswietlenie.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Gdzie znaleźć w C.Fn. ustawienia do AF/AE lock (bo sprawdziłem i tak to się nazywa) to Ci nie powiem bo nie posiadam 40D tylko 20D ale u mnie jest to funkcja nr 04. Jeżeli chodzi o działania światłomierza w trybie M to Naps już napisał, może nie zbyt wyczerpująco więc coś dodam.

Po przełączeniu w tryb M musisz obserwować tak zwaną drabinkę z pionową kreską która się wyświetla w wizjerze jak naciśniesz spust migawki do połowy. Po środku masz 0, po prawej stronie masz wartości dodatnie do +2 i po lewej stronie masz wartości ujemne do -2. Jeżeli kreseczka pionowa ustawiona jest na 0 to oznacza to że jest to właściwa ekspozycja, jednak aby ją uzyskać operujesz zarówno kółkiem nastaw przysłony i czasu naświetlania. Jeżeli kreseczka jest przesunięta w prawo to masz zdjęcie prześwietlone o w zależności od ustawienia od +1/3EV do +2EV, zaś jak kreseczka pionowa jest przesunięta w lewo to zdjęcie jest niedoświetlone.
    Teraz ustawiasz dla zadanej sceny odpowiednią ekspozycję (np. kreseczka na 0) przekadrowujesz (uwaga: drabinka po przekadrowaniu pokaże inny pomiar światła albo prześwietlony albo niedoświetlony o ile scena fotografowana różni się od tej przed przekadrowaniem) ale świadomie to ignorujesz, ustawiasz ostrość i robisz zdjęcie.

Poszukaj dobrze na forum bo temat fotografowania w trybie Av, Tv i M był obszernie opisany.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    wlasnie w trybie M DZIALA-widzisz te "kreseczke,ktora lata w prawo i w lewo-pokazujaca za duzo,czy za malo swiatla.....a Ty masz wplyw na poprawne naswietlenie.
    ta kreseczka pokazuje to co mierzy światłomierz - a on, jak mawia pewien forumowicz, jest nadętym oszustem (czy jakoś tak to było..)
    jak włączasz tryb M to nie po to aby ustawiać kreseczke na środku (kręcąc przysłoną i czasem) tylko po to aby samemu ustawić ekspozycje nie kierując się wskazaniem oszusta

jakbys chciał to robic to lepiej przestawić w Av i Tv - automat ustawi ci sam kreseczke na s środku ;-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    ta kreseczka pokazuje to co mierzy światłomierz - a on, jak mawia pewien forumowicz, jest nadętym oszustem (czy jakoś tak to było..)
    jak włączasz tryb M to nie po to aby ustawiać kreseczke na środku (kręcąc przysłoną i czasem) tylko po to aby samemu ustawić ekspozycje nie kierując się wskazaniem oszusta

jakbys chciał to robic to lepiej przestawić w Av i Tv - automat ustawi ci sam kreseczke na s środku ;-)
    Czy oszust czy nie, nie wnikam, ktoś kto się decyduje na tryb M musi wiedzieć co to jest światłomierz i jak on działa zwłaszcza ten w aparacie. Na czymś musisz swoje przypuszczenia opierać prawda? Dalej czy świadomie te zdjęcie prześwietlisz czy nie doświetlisz to już tylko sprawa fotografa prawda? Więc jeżeli ktoś nie wie jak działa światłomierz to prościej jest napisać że kreseczka na 0 pokazuje pomiar prawidłowy aby mieć jakiś punkt odniesienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Gdzie znaleźć w C.Fn. ustawienia do AF/AE lock (bo sprawdziłem i tak to się nazywa) to Ci nie powiem bo nie posiadam 40D tylko 20D ale u mnie jest to funkcja nr 04.
    No to ja chyba jakiś ślepy jestem. Noszę co prawda okulary, ale nie sądziłem, że jest ze mną tak źle, bo ja tej funkcji po prostu nie mogę znaleźć.

Stąd moja prośba. Drodzy użytkownicy Canon’ów 40D. Proszę o pomoc i bardzo dokładne i precyzyjne informacje dotyczące ustawienia AF/AE lock, które umożliwi mi blokowanie AF i zmierzonego światła przez wciśnięcie spustu migawki do połowy.

Natomiast dlatego dopytuję się o zasadę pracy w M bo do tej poty używałem PENTAX’a K100D.
    Oczywiście wiem, że tryb M jest najbardziej twórczy i wiem również że nie posiadam jeszcze prawidłowego wyczucia ekspozycji, dlatego też często wspomagam się wskazaniami światłomierza i na tej podstawie celowo prześwietlam lub nie doświetlam zdjęcie w zależności od potrzeb oraz pomysłu jakie mam na zdjęcie.
    W PENTAX’ie nie miałem drabinki ekspozycji i aby pomóc sobie wykonywałem pomiar światła przez wciśnięcie guzika na obudowie aparatu. Stąd moje pytanie o sposób pomagania sobie wskazaniami aparatu w systemie C.

Teraz już wiem co i jak.

Wielkie dzięki dla Kabu za cierpliwość i rzeczowe wyjaśnienia oraz dla wszystkich innych za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Znalazłem instrukcję obsługi do 40D i na stronie 160 opisane jest że C.Fn IV-1 Spust migawki/Przycisk AF-on i C.Fn IV-2 AF-ON/AE Lock.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Oczywiście wiem, że tryb M jest najbardziej twórczy i wiem również że nie posiadam jeszcze prawidłowego wyczucia ekspozycji, dlatego też często wspomagam się wskazaniami światłomierza i na tej podstawie celowo prześwietlam lub nie doświetlam zdjęcie w zależności od potrzeb oraz pomysłu jakie mam na zdjęcie.
    Dowiedz się zatem, że właśnie tak postępuje chyba 99% tych, którzy korzystają z trybu M, a nie posiadają osobnego światłomierza.
    Pozostali mają być może takie doświadczenie, że polegają na światłomierzu "w oczach", ale reszta od czegoś musi wyjść, żeby ustalić możliwie prawidłową ekspozycję, a tu wbudowany w aparat światłomierz jest bardzo pomocny.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec

Domyślnie

Dokladnie tak.Kiedys mierzylem w 2 punktach (jasnym i ciemnym)i bralem wartosc posrednia-czyli cos w srodku.Teraz robie to "na oko" kierujac spota w jasne miejsce i korekta na max +2....jak jest duza roznica -to albo nie robisz zdjecia,albo wybierasz:co chcesz miec widoczne na zdjeciu.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów