Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Tryb AI Servo AF w 40D a szybkosc obiektu

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Tryb AI Servo AF w 40D a szybkosc obiektu

Witam,
    Jakie sa mozliwosci 40D "focenia" szybko poruszajacych sie obiektow?
    Przykladowo: pragne focic samochod ktory jedzie w moim kierunku z duzo szybkoscia (np. formula 1) - czy AF w trybie AI Servo da rade ustawic prawidlowo ostrosc gdy auto jedzie b.szybko w moim kierunku - czy tutaj sa jakies okreslone ograniczenia (body, szklo)?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Moim zdaniem zależy to od silnika w szkle.
    Na 50/1.8II raczej będzie baaaaardzo wolno działać :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Jakie sa mozliwosci 40D "focenia" szybko poruszajacych sie obiektow?
    Przykladowo: pragne focic samochod ktory jedzie w moim kierunku z duzo szybkoscia (np. formula 1) - czy AF w trybie AI Servo da rade ustawic prawidlowo ostrosc gdy auto jedzie b.szybko w moim kierunku
    bez problemu da rade.. ja np. z ost. rajdu ulozylem sobie kilka zdjec w gif'a i mam fajna animacje ;-)

czy tutaj sa jakies okreslone ograniczenia (body, szklo)?
    ograniczeniem moze byc af szkla (choc bez przesady - wszystkim da sie fotografowac np. rajdy) i (zawsze to zaznaczam ;-) ) umiejetnosci fotografa ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Rozumiem ze umiejetnosci sa niezbedne i to nie podlega dyskusji :-)
    Chodzi mi o ograniczenia w samej budowie powiedzmy "elektroniki/optyki" i mozliwosci danego body. Chyba dane ktore beda szybko sie zmieniac (obiekt focony) a sa ciagle "podawane" do body musza byc jakos chocby przez procesor/czujniki przetworzone - jak domniemam tutaj musi byc jakies ograniczenie - pobranie informacji ze szkla/matrycy, obrobka, informacja zwrotna do ostrzenia itd. "w kółko" - gdy mowimy o ruchliwym obiekcie ktory focimy w trybie AI Servi AF.
    Tak na "logike" to szklo moze tutaj rowniez miec nie male znaczenie - jego szykosc i wspolpraca z body.
    Tak czy inaczej "zestaw" danego szkla i body wg mnie ma jakas granice gdzie sie "wyrobi".
    Szukalem ale nic nie moge znalesc - moze slaby ze mnie poszukiwacz albo moje pytanie jest bez sensu.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Tak na "logike" to szklo moze tutaj rowniez miec nie male znaczenie - jego szykosc i wspolpraca z body.
    Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że szkło ma zasadnicze znaczenie, na tej samej puszcze serwo z np. Sigmą 70-300 w porównaniu ze szkłem z USM to dwa równe światy. Problemem jest nie szybkość przetwarzania danych, ale jak szybko napęd szkła na wynik tego przetwarzania jest w stanie odpowiedzieć.
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Rozumiem ze umiejetnosci sa niezbedne i to nie podlega dyskusji :-)
    Chodzi mi o ograniczenia w samej budowie powiedzmy "elektroniki/optyki" i mozliwosci danego body. Chyba dane ktore beda szybko sie zmieniac (obiekt focony) a sa ciagle "podawane" do body musza byc jakos chocby przez procesor/czujniki przetworzone - jak domniemam tutaj musi byc jakies ograniczenie - pobranie informacji ze szkla/matrycy, obrobka, informacja zwrotna do ostrzenia itd. "w kółko" - gdy mowimy o ruchliwym obiekcie ktory focimy w trybie AI Servi AF.
    Tak czy inaczej "zestaw" danego szkla i body wg mnie ma jakas granice gdzie sie "wyrobi".
    Szukalem ale nic nie moge znalesc - moze slaby ze mnie poszukiwacz albo moje pytanie jest bez sensu.
    Odpowiem Ci przykładem.
    Wyobraź sobie bardzo, bardzo, bardzo ciemną salę gimnastyczną.
    Na tej sali rozgrywany jest turniej badmintona (moja specjalność).
    Jestem ustawiony z boku kortu w odległości ok 5 m od bocznej linii boiska.
    Mam 40D + 70-300/IS. AI Servo włączone.
    Czekam na zawodnika biegnącego do mnie w trakcie wymiany deblowej (zwykle zawodnik smeczujący porusza się wzdłuż końcowej linii, równoległej do siatki). ISO 1600 albo 3200. I cały ten zestaw się wyrabia
    Zawodnik na zdjęciu poruszał się w moim kierunku z całą swoją możliwą do osiągnięcia prędkością (to jest były reprezentant kadry narodowej).
    Gdybym miał 70-200/2,8IS to zyskałbym tylko lepsze zamrożenie ruchu zawodnika (aczkolwiek ja wolę ukazać ruch na zdjęciu) i może nieco wyższą liczbę trafień w serii, która i tak w przypadku takiego obiektywu jakim dysponowałem (więc nie za jasny i AF wolniejszy) była jak na moje wymagania bardzo w porządku.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-03-2008 o 20:56

Zablokowany

Domyślnie

Szybkość servo jest niezła. Sprawdzałem z L i byłem dość zadowolony. Na tyle mało jednak, że zmieniłem na 1d.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Szybkość servo jest niezła. Sprawdzałem z L i byłem dość zadowolony. Na tyle mało jednak, że zmieniłem na 1d.
    Jak dobrze zrozumialem zmieniles puszke z 40d na 1d i szybkosc servo sie poprawila? Domyslam sie iz mowisz o tym samym szkle?
    Wiec jednak wychyodzi na to iz body ma znaczenie dla szybkosci servo (oprocz szkla)?
    Czy sa jakies dane o tym mowiace - bo w instrukcji na ten temat chyba nic nie ma. Od czego to zalezy - procesora wewnatrz danego body (Digic 1,2,3,itd), rodzaju pamieci wew., rodzaju czujnikow (krzyzowe, wspomagane, inne)?

Zablokowany

Domyślnie

No niezbyt wyrabia...Jakość zdjęcia, wybacz, nieakceptowalna do potrzeb np publikacji IMO.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    No niezbyt wyrabia...Jakość zdjęcia, wybacz, nieakceptowalna do potrzeb np publikacji IMO.
    0. IMHO Wyrabia - dla potrzeb gazet.
    1. Bardzo ciemna sala - na to nie poradzę.
    2. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz zdjęcia na stronie PZBad ze znacznie jaśniejszej sali robione 1D + 16-35 i 70-200 ( 2,8 ) na ISO1000 niemalże identyczne. Edit - znalazłem
    Ta sala jest co najmniej 2 razy jaśniejsza. Kiedyś jak będzie czas to pokażę z niej zdjęcia z 40D...

Czyli to nie jest jakaś tutaj teoria. Foto ma być opublikowane.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-03-2008 o 21:37

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów