Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Tryb AI Servo AF w 40D a szybkosc obiektu

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    System AF 40d i 1d dzieli jednak przepaść. Czujniki krzyżowe zwiększają czułość punktów AF, co pośrednio wpływa na szybkość pracy AF. Mówimy jednak o szybkości samego servo, czyli zdolności śledzenia obiektów w ruchu. Tutaj 1d nie mają konkurencji.

Tutaj masz przykład servo 1d
    Przyznam himi ,że nawet bardzo nie ma 1d konkurencji :grin:

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A Nikon D3?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No niezbyt wyrabia...Jakość zdjęcia, wybacz, nieakceptowalna do potrzeb np publikacji IMO.
    0. IMHO Wyrabia - dla potrzeb gazet.
    1. Bardzo ciemna sala - na to nie poradzę.
    2. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz zdjęcia na stronie PZBad ze znacznie jaśniejszej sali robione 1D + 16-35 i 70-200 ( 2,8 ) na ISO1000 niemalże identyczne. Edit - znalazłem
    Ta sala jest co najmniej 2 razy jaśniejsza. Kiedyś jak będzie czas to pokażę z niej zdjęcia z 40D...

Czyli to nie jest jakaś tutaj teoria. Foto ma być opublikowane.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 13-03-2008 o 21:37

Uzależniony

Domyślnie

Mówimy jednak o szybkości samego servo, czyli zdolności śledzenia obiektów w ruchu. Tutaj 1d nie mają konkurencji.
    No wlasnie, czyli istota jest zdolnosc (jak rozumiem -->szybkosc) sledzenia obiektow w ruchu.
    Jesli 1d nie ma tutaj konkurencji to z czego to wynika?
    Jakie parametry na to wplywaja (zalozmy ze mowimy o tym samym szkle przypietym do 1d i do innego body np. 40D).
    Wg mojego rozumowania moze miec znaczenie procesor i szybkosc obrobki takich zmiennych danych w czasie (obrazow ciagle w ruchu) oraz sam system AF (jego parametry) - ale moze sie myle i to jest zly tok myslowy.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Mówicie że 1d nie ma konkurencji, a ja pytam się co z Nikonem D3. Może ktoś spotkał się z porównaniem tych dwóch konstrukcji? Bo zdaje się to właśnie bezpośredni konkurenci.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Mówicie że 1d nie ma konkurencji, a ja pytam się co z Nikonem D3. Może ktoś spotkał się z porównaniem tych dwóch konstrukcji? Bo zdaje się to właśnie bezpośredni konkurenci.
    Osobiscie nie spotkalem/znalazlem porownania w zakresie trybu typu "AI Servo AF" - ale moze malo widzialem :-)
    Moze w taki porownaniu bedzie odpowiedz od czego to zalezy (sprawnosc i szybkosc tego trybu).
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Zablokowany

Domyślnie

Myślałem o konkurencji canona.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta

nikon sledzi rewelacyjnie.

Uzależniony

Domyślnie

Troche poszukalem w necie i natknalem sie na nastepujace zdanie:
    "AI Servo is Canon's predictive autofocus system. The name is derived from the use of Artificial Intelligence used to predict the speed and distance of the moving subject. It greatly increases your chance of getting a sharp image when your target is moving."

Jak dobrze rozumiem AI Servo jest to tryb przewidywania polozenia poruszajacego sie obiektu i jego odleglosci i do tego ustawiania AF - jakby "sztuczna inteligencja".
    W takim razie obslugiwane jest to przez procesor danego body i software.
    Czyli im szybszy procesor (i lepszy software) to ta "sztuczna inteligencja" przewidywania powinna byc lepsza/szybsza.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Myślałem o konkurencji canona.
    Żadna firma trzeźwo myśląca nie będzie wystawiać produktów które konkurować będą same ze sobą. Bez względu na to czy to lustro, czy tampaxy.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów