Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: 40d - migawka

aldona5150
    Guest

Domyślnie

Ignorant techniczny...
    Wiem, że niektórych nie interesuje technika, ale z doświadczenia wiem też, że nie interesuje ich moda Byłem w weekend w miejscu z "fotografami"... Każdy miał za krótkie spodnie w kant z paskiem pod pachami, ale obiektywów mieli sporo... szacun!
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    szkoda oczu. Aparatu sam nie naprawiam bo od tego jest serwis. Wiedza na temat co się mogło zepsuć mnie nie interesuje. Serwis napisał wymianę migawki a co faktycznie zrobił absolutnie mnie nie interesuje gdyż aparat działa teraz bez zarzutu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie wiem co Wy robicie z tymi aparatami, fotografuję od wielu lat a cyfrowymi od 10 i nigdy mi nic nie padło. Każdą puszką robię kilkadzisiąt tysięcy lub kilkaset tysięcy zdjęć i żadnej awarii, a aparat wygląda jak nowy...
    Przysłona jest w obiektywie, więc załóż inny obiektyw i zobaczysz czy działa.
    Migawki chyba nie uszkodziłeś mechanicznie, bo raczej trudno w cyfrówce.
    Jeśli nie miał ktoś możliwości włożenia czegoś do środka, to chyba raczej soft. Może wyjmij na chwilę obie baterie

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Nietypowa sprawa. Wczoraj wywaliło mi err99, i byłem pewny że to migawka. Już raz coś takiego przeżyłem, więc zacząłem planować wycieczkę do Berlina.

Zwątpiłem jednak. Próba podniesienia lustra do ręcznego czyszczenia kończy się od razu err99, a lustro tylko klapnęło raz. Pomyślałem, że padło właśnie lustro zamiast migawki, ale...

Po przejściu w tryb LiveView ekran jest czarny, jak gdyby nie zdjęto dekielka. Rok temu gdy padła mi migawka tryb LiveView działał normalnie, tylko wykonane zdjęcie miało przepalony pas.

Przesłona wygląda normalnie, nic nie wisi ani nie jest wygięte. Podejrzewam, że to jednak przesłona. Jeżeli tak to powinni wymienić za darmo choć aparat jest po gwarancji. Ale jeżeli to nie jest przesłona to trzeba będzie chyba pozbierać kasę na naprawę. Miał ktoś podobny przypadek?
    Ostatnio edytowane przez aldona5150 ; 26-04-2010 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Migawki padają, peszek. Widać miałeś/aś szczęście, że tobie sprzęt przetrwał. Mi w innym podstawowym aparacie rok temu padła na 40-50 tys. i została wymieniona w Berlinie, obecna w backupie (zakładając, że to migawka) wywaliła się na 27 tysiącach. Pechowo złożyło się, że w miniony weekend znajomy też napisał że i jemu padło 40D i zganij co... Migawka mająca poniżej 10-15 tys. Niesamowite, nie?

Poza tym wyraźnie napisałem, że przejęzyczyłem się i chodzi mi o migawkę.

Pora chyba zastanowić się nad jakąś jedynką, są bardziej pancerne.

aldona5150
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Migawki padają, peszek. Widać miałeś/aś szczęście, że tobie sprzęt przetrwał. Mi w innym podstawowym aparacie rok temu padła na 40-50 tys. i została wymieniona w Berlinie, obecna w backupie (zakładając, że to migawka) wywaliła się na 27 tysiącach. Pechowo złożyło się, że w miniony weekend znajomy też napisał że i jemu padło 40D i zganij co... Migawka mająca poniżej 10-15 tys. Niesamowite, nie?

Poza tym wyraźnie napisałem, że przejęzyczyłem się i chodzi mi o migawkę.

Pora chyba zastanowić się nad jakąś jedynką, są bardziej pancerne.
    No właśnie, choć mam wątpliwości czy migawki w jedynkach są jakoś specjalnie konstruowane. Myślę, że lepsze uszczelnienia korpusu niwelują negatywny wpływ środowiska na wewnętrzne elementy (kondesacja, pył) i to jest raczej większy wpływ na trwałość. Siodemka ma teoretycznie dobre uszczelnienia, a są informację o padniętych siódemkach. Znajomy miał kiedyś jedynkę analogową - niezniszczalna! Ale elektroniki tam prawie nie ma, migawka narażona na dotyk palca czy kliszy, a cyfrówki to inna bajka Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aż strach się bać. A czy w 40D wymieniają migawkę po upływie gwarancji? Bo ja spokojnie, rzekłbym fotografuję, 5 tys. klapnięć na rok, tak mniej więcej, więc troszkę jeszcze mi zajmie, żeby zajechać ten aparat.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A czy w 40D wymieniają migawkę po upływie gwarancji?
    Jeżeli ilość cykli nie przekroczyła 100000 to tak.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jeżeli ilość cykli nie przekroczyła 100000 to tak.
    No ale tu znowu jest tak że jedni mówią:
    - tak
    A drudzy mawiają:
    - nie
    GG: 538295
    SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Cóż, u mnie kilka razy jakis błąd sie pojawił na 40D. Kiedys nawet podczas przysięgi na slubie. Wyciągnięcie baterii, włączenie, wyłączenie i działa nadal
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

grannuska
    Guest

Domyślnie

Jeżeli spust migawki działa z opóźnieniem (róznym: czasem 1s czasem 10s:neutral to myslicie że powinna wysłać na Żytnia czy poczekać aż całkiem się zepsuje??

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grannuska Zobacz posta
    Jeżeli spust migawki działa z opóźnieniem (róznym: czasem 1s czasem 10s:neutral to myslicie że powinna wysłać na Żytnia czy poczekać aż całkiem się zepsuje??
    wysyłąc puki masz gwar.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli wada jest ewidentna i masz gwarancję na puchę, to zdecydowanie wysyłać.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów