Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: 40d - migawka

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldona5150 Zobacz posta
    Niektóre 40D mają problem z "podwieszaniem" się silników/silowników od migawki i stąd wynikają awarie. Proponuję lekturę o różnicach 30D i 40D...
    szkoda oczu. Aparatu sam nie naprawiam bo od tego jest serwis. Wiedza na temat co się mogło zepsuć mnie nie interesuje. Serwis napisał wymianę migawki a co faktycznie zrobił absolutnie mnie nie interesuje gdyż aparat działa teraz bez zarzutu.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

aldona5150
    Guest

Domyślnie

Ignorant techniczny...
    Wiem, że niektórych nie interesuje technika, ale z doświadczenia wiem też, że nie interesuje ich moda Byłem w weekend w miejscu z "fotografami"... Każdy miał za krótkie spodnie w kant z paskiem pod pachami, ale obiektywów mieli sporo... szacun!
    Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    szkoda oczu. Aparatu sam nie naprawiam bo od tego jest serwis. Wiedza na temat co się mogło zepsuć mnie nie interesuje. Serwis napisał wymianę migawki a co faktycznie zrobił absolutnie mnie nie interesuje gdyż aparat działa teraz bez zarzutu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie wiem co Wy robicie z tymi aparatami, fotografuję od wielu lat a cyfrowymi od 10 i nigdy mi nic nie padło. Każdą puszką robię kilkadzisiąt tysięcy lub kilkaset tysięcy zdjęć i żadnej awarii, a aparat wygląda jak nowy...
    Przysłona jest w obiektywie, więc załóż inny obiektyw i zobaczysz czy działa.
    Migawki chyba nie uszkodziłeś mechanicznie, bo raczej trudno w cyfrówce.
    Jeśli nie miał ktoś możliwości włożenia czegoś do środka, to chyba raczej soft. Może wyjmij na chwilę obie baterie

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Nietypowa sprawa. Wczoraj wywaliło mi err99, i byłem pewny że to migawka. Już raz coś takiego przeżyłem, więc zacząłem planować wycieczkę do Berlina.

Zwątpiłem jednak. Próba podniesienia lustra do ręcznego czyszczenia kończy się od razu err99, a lustro tylko klapnęło raz. Pomyślałem, że padło właśnie lustro zamiast migawki, ale...

Po przejściu w tryb LiveView ekran jest czarny, jak gdyby nie zdjęto dekielka. Rok temu gdy padła mi migawka tryb LiveView działał normalnie, tylko wykonane zdjęcie miało przepalony pas.

Przesłona wygląda normalnie, nic nie wisi ani nie jest wygięte. Podejrzewam, że to jednak przesłona. Jeżeli tak to powinni wymienić za darmo choć aparat jest po gwarancji. Ale jeżeli to nie jest przesłona to trzeba będzie chyba pozbierać kasę na naprawę. Miał ktoś podobny przypadek?
    Ostatnio edytowane przez aldona5150 ; 26-04-2010 o 20:50 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów