mi zdechła po ok 10k, szybko wymienili i do dzisiaj 0 problemów (25k) i już nigdy error 99 się nie pojawił
mi zdechła po ok 10k, szybko wymienili i do dzisiaj 0 problemów (25k) i już nigdy error 99 się nie pojawił
Powód stosunkowo szybkiego pojawienia się następcy 40D nie był spowodowany wadliwością jego konstrukcji. Takie po prostu były "potrzeby" rynku, czyli pogoń za kolejnymi megapikselami itp. Moją 40D kupiłem w ostatnich dniach cash-backu. Jest używana dość intensywnie, choć trzeba przyznać, że dbam o nią. Nigdy nie miałem z nią najmniejszych problemów. To naprawdę dobrze zaprojektowany aparat, a to, że zdarzały się egzemplarze wadliwe nie może rzutować od razu na opinię o całym modelu jako takim. Kolejną sprawą jest fakt, że już tak jest zbudowana natura ludzka, że prędzej ktoś napisze o wadach danego urządzenia niż o jego zaletach. Gdy coś się psuje wkurzony użytkownik od razu wysyła swoją opinię "w eter". Gdy wszystko działa jak trzeba użytkownicy siedzą cicho, bo niby co to takiego nadzwyczajnego: miało działać i działa.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Mi padła migawka przy 19500. Wysłałem na Żytnią wymienili, żadnych problemów od tamtej pory i żadnych wyskakujących err99.
40D - 56 tys i działa bez zarzutu ale body idzie na backup - FF is comming![]()
Balta
--------------
5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII
ja mam na liczniku 15219 i ciągle działaMam nadzieję, że tak długo pozostanie.
6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...
40D - wymieniłem migawke po 60 tys, padła, wymiana na gwarancji, u znajomego miagwka padła przy 72 tys, miales chyba jakiegos pecha... jezeli brales z drugiej reki aparat to sciagnij sobie z sieci program ktory pokaze Tobie faktyczna ilosc zdjec zroboonych przez puszke![]()
niestety ten pech prześladował wielu posiadaczy i dziwnym trafem w większości przypadków było to kilkanaście tysięcy przebiegu.
Gdy wysyłałem swoją 40 z tym problemem do serwisu (około 16.000 cykli) porozmawiałem sobie z serwisantem. Twierdził on że nie jest to jakaś wada fabryczna dotycząca określonej partii produkcji, ale również przyznał że mój aparat jest jednym z wielu 40 w których wymieniają migawkę.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
.. ja 1 tydz. temu sprzedałem swoje 40 D ( auuu- tu żal )
migawka strzelila jakies 19250 fotek - działała i dział bez zarzutu![]()