Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: z 350D też są problemy... :-(

Domyślnie z 350D też są problemy... :-(

Wczoraj kumpel kupił sobie 350D z kitowym szkłem.
    Od dłuższego czasu rozprawialiśmy nad zakupem cyfry (bo to niby taniej i wygodniej z tym pracować) i wreszcie się zdecydował.
    Dokręciłem do 350tki moją L-kę 70-200 i zrobiłem krótki test. Robiłem wszystko na centralnym AF. Okazało się, że wszystkie testowe foty mają ostrzenie głębiej niż punkt "łapany" jako wzorcowy.
    Zrobiłem ten sam test z obiektywem 28-105 f/3,5-4,5 a także dołączonym do aparatu szkłem "kitowym".
    Po całej operacji wnioskuję, że im krótsza ogniskowa, tym mniej wadę widać.
    Z tego względu szkło "kitowe" (jako najkrótsze) sprawdziło się w testach "fokusowych" najlepiej.
    Tak więc, drogie Koleżanki i Koledzy, okazuje się, że każdy cyfrak może mieć w sobie wadę i nie ma tu znaczenia, czy to 20D czy 350D czy jeszcze inny z "D"... To, że tak mało słychać o wadach D350 może świadczyć np. o tym, że większość osób kupujących 350tkę zwyczajnie nie ma innych szkieł niż te załączone do zestawu oferowanego przez Canona lub nie testowali go (jeszcze) zbyt dokładnie (toż to przecie jeszcze bardzo młode dziecię Canona) a zapewne na "weekendowych" fotkach zrobionych szkłem z ogniskową do ok. 100mm, przelanych na odbitki formatu 10x15 a nawet 13x18, wady fokusowania się tak łatwo nie wyłapie (no, chyba że trafimy na prawdziwie trefny sprzęt).
    20D natomiast kupują osoby bardziej "zaangażowane" w fotografię i lepiej zaopatrzone w akcesoria, a mając większą wiedzę i możliwości łatwiej i szybciej wyłapią wszystkie mankamenty.
    Osobiście testowałem już na swoich szkłach 20D i jestem z testów bardzo zadowolony (niestety nie stać mnie jeszcze na zakup tego aparatu).
    Tak więc jedyna moja rada przed zakupem cyfraka, to dokładnie sprawdzić sprzęt - zrobić na spokojnie zdjęcia TESTOWE przed zakupem (większość punktów sprzedaży na to zezwala) i obejrzeć je dokładnie w powiększeniach 100% (rozmiar rzeczywisty) na monitorze komputera (jeśli nie możemy tego zrobić w sklepie, poprośmy o zgranie plików na CD, spiszmy nr fabryczny sprzętu, poprośmy sprzedawcę o jego odłożenie dla nas na godzinę czy dwie i sprawdźmy foty na komputrze domowym), byśmy byli pewni, że bierzemy egzemplarz bez wad.
    Nawet najlepsze marki mają czasem gorsze egzemplarze
    ale my mamy kilka zmyślnych zmysłów, byśmy potrafili przebierać
    i oddzielać ziarno od plewy... ;-)

Udanych łowów!

Domyślnie

Czyżby backfocus ?? :-?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    Po całej operacji wnioskuję, że im krótsza ogniskowa, tym mniej wadę widać.
    Do takiego wniosku nie potrzeba operacji To wynika wprost ze wzorów na GO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Do takiego wniosku nie potrzeba operacji To wynika wprost ze wzorów na GO.
    ale trza łopatologicznie wyłuszczyć to tym, którzy mogą się pierw cieszyć z sukcesu, a gdy kiedyś kupią sobie tele, to się załamią...

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

BTW, Kubek... Czy Ty zajmujesz sie glownie pstrykaniem testow?
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Mam wniosek do admina - proponuje utworzyc forum dla milosnikow fotografii tablic testowych. Jest tu ich spora liczba wiec czas najwyzszy wyjsc im naprzeciw
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

...i dekielkow... nie zapominajmy o dekielkach

Sam bym moze nawet cos wrzucil :grin:
    ...

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Mam wniosek do admina - proponuje utworzyc forum dla milosnikow fotografii tablic testowych. Jest tu ich spora liczba wiec czas najwyzszy wyjsc im naprzeciw
    Od tego to sa inne fora - "masochistow matematycznych", "numerofilow macierzowych"... :>
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    BTW, Kubek... Czy Ty zajmujesz sie glownie pstrykaniem testow?
    Przychodzi w życiu każdego człowieka taka chwila, że testuje...
    ile jeszcze może...

A tak na poważnie, to jak bez testowania przymierzyć się do zakupu czegoś nowego
    lub nie przetestować czegoś nowego, co wpadnie w ręce...?

Długo wahałem się między 10D a 20D
    a kumpel namawiał mnie do 350D (że ma wszystko to co 20stka, a do gorszej ergonomii pracy przyzwyczaić się można, zwłaszcza, że 2.000PLN w kieszeni zostaje a i wad nie ma takich jak w 20D, to i spokój w człeku zagości...).
    Jak się jednak okazuje (i tym podzielić się chciałem z tymi co przeczytać mnie zechcą) złotego środka nie ma i trzeba brać to, co najlepiej w ręku leży i ma funkcje oraz ergonomię zbliżoną do obpstrykanego analoga... Żeby jednak nie narżnąć się przy zakupie, trzeba sprzęt PRZETESTOWAĆ gruntownie i do znudzenia (zwłaszcza sprzedawców)!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kubek, podoba mi się twój głos 8)
    a trolle i tak się pojawią, nie ma się co przejmować ;-)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów