Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: przesiadka z 40stki na 5D..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    porównujemy teraz 40 i 5d, a tu różnica jest "na pierwszy rzut oka do wizjera"
    generalnie to porownujemy cropa i ff.. a wlasciwie ne tyle porownujemy co staram sie paru osobom wytlumaczyc ze stwierdzenia "tylko FF" sa bardzo subiektywne i tym samym oderwane od rzeczywistosci

wizjer rzeczywiscie jest lepszy ale zauwaz, ze ta roznica ciagle maleje.. 40d ma wiekszy wizjer do 30d a ten z kolei od 350d.. to aspekt techniczny i dobrze ze canon (jak zwykle bardzo powoli) ale idzie w dobra strone :-)

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wątek wrzuciłem aby posłuchać opinii osób, które miały okazję korzystać z obu tych puszek. Czasem odnoszę jednak wrażenie,że uprawiane tu często bicie piany bez praktycznych doświadczeń (a takie odniosłem wrażenie) nie pomaga raczej.
    Dzisiaj jestem zadowolony z zakupu(u Towersa zresztą). Miałem 40stkę teraz mam 5tkę i widzę różnice. Jakość obrazowania, inna łatwość operowania DOF, plastyka ocierająca się czasem o 3d w zdjęciach, wysokie ISO.
    Oczywiście 40stka to bardzo dobry aparat. Ja jednak moje "to coś" odnalazłem w 5tce. Pozdrawiam wszystkich

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak skłócić forum. Proste...
    Wystarczy spytać co lepsze ?
    Człowiekowi bardzo trudno przyznać że jego ukochany aparacik może nie być ,,najlepszy na świecie,,
    Sam używam 40stki ale gdyby ktoś bardzo chciał się ze mną zamienić na 5tkę
    to chętnie.
    Problem w tym że w tym wątku na 5d najbardziej narzekali Ci którzy jej nie mają. Więc chyba propozycji nie będzie.
    Jak pisałem używam 40 ale zdjęcia z piątki odróżniam bez czytania exifu.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Człowiekowi bardzo trudno przyznać że jego ukochany aparacik może nie być ,,najlepszy na świecie,,
    Sam używam 40stki ale gdyby ktoś bardzo chciał się ze mną zamienić na 5tkę
    to chętnie.
    Problem w tym że w tym wątku na 5d najbardziej narzekali Ci którzy jej nie mają. Więc chyba propozycji nie będzie.
    Jak pisałem używam 40 ale zdjęcia z piątki odróżniam bez czytania exifu.
    W jaki sposób rozpoznajesz i jakie jest rozdzielczości? Raz zamieściłem zdjęcie z 30D na tym forum i właściciele 5 pytali, czy to z 5D. Ja też rozpoznaję, ale na razie nie powiem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    A widzisz ja tam wiem, że moje cropy przy 5-tce to badziewia 8) i nie mam do nich o to pretensji - raczej do siebie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Po co wogole te dyskusje. Zdjecia robic a nie krecic wate cukrowa :P

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    W jaki sposób rozpoznajesz i jakie jest rozdzielczości? Raz zamieściłem zdjęcie z 30D na tym forum i właściciele 5 pytali, czy to z 5D. Ja też rozpoznaję, ale na razie nie powiem.
    ja to kurna rozpoznaje (nawet na miniaturkach 50px X50px) jaką puszka było robione zdjęcie, ogniskową, przesłonę, czas, normalnie nawet temp. barwy światła z dokładnością do 200K jestem w stanie rozpoznać nie mówiąc już o tym że zoom'a od stalki to tak od strzału .. eL czy nie eL, Sigma Canon czy Tokina, a Tamrona to po cieniach normalnie rozpoznaje ... i nawet wiem czy klient przepłacił za sprzęt czy nie ... a tak naprawdę to wszystkie moje fotki na CB były H3D-39 robione... a o tym że canona używam, to tylko tak dla zgrywu napisałem, żeby normalnie ostatnich kumpli na CB zazdrość nie zżarła ... aha ten no GO to zawsze później w Psie robię ...

może by tak już zamknąć ten watek, co ?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Smile

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    ja to kurna rozpoznaje (nawet na miniaturkach 50px X50px) jaką puszka było robione zdjęcie, ogniskową, przesłonę, czas, normalnie nawet temp. barwy światła z dokładnością do 200K jestem w stanie rozpoznać nie mówiąc już o tym że zoom'a od stalki to tak od strzału .. eL czy nie eL, Sigma Canon czy Tokina, a Tamrona to po cieniach normalnie rozpoznaje ... i nawet wiem czy klient przepłacił za sprzęt czy nie ... a tak naprawdę to wszystkie moje fotki na CB były H3D-39 robione... a o tym że canona używam, to tylko tak dla zgrywu napisałem, żeby normalnie ostatnich kumpli na CB zazdrość nie zżarła ... aha ten no GO to zawsze później w Psie robię ...

Racja. Ja to nawet rozpoznaję z jakiego systemu operacyjnego ten post wysłałeś. Jaka jest jego wersja i czy wiatrak Ci szumi w komputerze.

A co zamknięcia wątku, to niech się toczy. Czasem jest zabawnie poczytać jak się dorabia ideologię, do tego co się kupiło lub zamierza kupić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jak na razie to o "najlepszosci" pisza jedynie niektorzy posiadacze 5'tek.. i trudno niektorym z nich zrozumiec ze "najlepszy" aparat to taki ktory najlepiej nadaje sie do konkretnego rodzaju fotografii.. dla jednych to bedzie 5d, dla innych crop, dla innych sredni format a dla jeszcze innych stary zenit z 50'tka.. sprawa gustu i zapotrzebowan..

Sam używam 40stki ale gdyby ktoś bardzo chciał się ze mną zamienić na 5tkę to chętnie.
    Problem w tym że w tym wątku na 5d najbardziej narzekali Ci którzy jej nie mają.
    to po co kupowales 40'tke?? dla jakiegos konkretnego celu czy byle miec puche ??trzeba bylo dolozyc i kupic 5'tke - cena jest teraz po prostu smieszna..

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    tez tak mysle - tu wiekszosc ma swoja prawde w ktora wierzy bez zastrzezen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    (..)trzeba bylo dolozyc i kupic 5'tke - cena jest teraz po prostu smieszna..
    jesli teraz jest smiesza to przedtem byla 1/2 smieszna == zartobliwa to jest niestety dalej 5k czyli 2x wiecej niz 40d..

pozdrawiam.

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów