Przyjmujac iz to "porownanie" robimy do 5D to Twoje podejscie wydaje sie miec sens, chociaz do konca nie wiem i nie jestem przekonany czy crop z 5D z 5mln pikseli nie bedzie lepszy niz ten sam obraz z 10mln pikseli z 40D - piksele sa inne (inny ich rozmiar ale nie tylko to) - ale tutaj to moje mocne przypuszczenie i przekonanie - na ktore nie mam u siebie faktow - musze dokupic 5D i sprawdzic :-)
Z drugiej strony porownujac inne body FF, ktore ma wieksza rozdzielczosc niz 5D, to chyba juz tak nie bedzie i wowczas crop z FF bedzie lepszy z pewnoscia.
PS
Bylbym ciekaw porownania o jakim wyzej mowimy dla 5D i 40D.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Cropowanie" obrazu z puszki FF i porownywanie do obrazu z puszki o "niepelnej klatce" na moje wyczucie nie tylko zalezy od samej rozdzielczosci ( inne matryca, wymiary pikseli itd.) ale kilku innych czynnikow.
Tak jak pisalem wyzej (post wczesniejszy) bylbym ciekaw takiego porownania 5D-40D - mozliwe ze mocno bym sie zdziwil - ze jednak obraz z 40D bylby lepszy.
Reasumujac, chyba wspolnie mowimy w sumie o tym samym i to samo.
Wszystko w praktyce zalezy od potrzeb, zastosowan i pewne plusy gdzies wystapia a w innym miejscu ich nie zauwazymy - to samo z minusami.
Niemniej warto wymieniac poglady i spojrzenia, spostrzezenia - czasem nasze rozumienie moze byc po prostu bledne i nalezy je zweryfikowac.
Pora chyba juz pakowac koszyk i isc "jaja swiecic".
Zycze Wszystkim Pogodnych i Wesolych Swiat Wielkiej Nocy.