Pod wzgledem ekonomicznym 40D + 35L. Jesli zas mialbym z ktoryms z tych zestawowo jutro wyjsc robic zdjeica to 5D + 50/1.4![]()
Pod wzgledem ekonomicznym 40D + 35L. Jesli zas mialbym z ktoryms z tych zestawowo jutro wyjsc robic zdjeica to 5D + 50/1.4![]()
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Only FF +50/1.4 potem dozbierasz i kupisz na bank 35/1.4L
TYLKO i wyłącznie 5D+50/1.4
Zdecydowana większość forumowiczów za 5d+50/1.4.
Do makro wystarcza mi odwzorowanie 1:1. Pod cropem miałbym nieco większą głębię ostrości (pozytyw). Jednak makro to 30% tego co fotografuję.
Zdecydowanie bardziej zależy mi na bardzo jasnym, dobrym obiektywie. Nie toleruję lamp błyskowych.Trochę martwi mnie, że 50-tkę raczej trzeba będzie przymknąć do f2. Nie przewiduję zakupu flash-a, jedynie co mógłbym zrobić to podnieść ISO w niektórych sytuacjach.
Pytanie: czy ktoś spotkał się (szukałem w google i nie znalazłem) z testem porównującym szumy na ISO 800/1600 przy świetle zastanym wykonane 5d i 40d (najlepiej z 50/1.4 i/lub 35L) ?
W przypadku wybrania 40d+35L nie przewiduję przesiadania się na FF w ciągu najbliższych trzech lat (co najmniej).
Nie przewiduję także zakupu kolejnych obiektywów....chyba że kita/szerokiej stałki za parę złotych do zdjęć "do kotleta".
Ostatnio edytowane przez HN70 ; 13-03-2008 o 09:57
zacytuję sam siebie (bo widzę, że nie można edytować postów - a szkoda):
Pytanie: czy ktoś spotkał się (szukałem w google i nie znalazłem) z testem porównującym szumy na ISO 800/1600 przy świetle zastanym wykonane 5d i 40d (najlepiej z 50/1.4 i/lub 35L) ?
Gwoli wyjaśnienia. Szukałem w googlach porządnego porównania szumów z 5d i 40d i niestety wszystkie porównania na które trafiłem nie byłby tymi których szukałem. większość zdjęć, jak nie z lampą to przy słonecznej pogodzie, albo robione zoomem na f4, itp... Trafiłem nawet na jakąś chińską stronę, na której było zdjęcie biurka. Już się ucieszyłem, ale okazało się, że zdjęcie zostało pomniejszone, a to co dali do porównania to 100% cropy! Po co mi 100% cropyRozumiem crop 20%, ba nawet 50%, ale nie max....
Szukam zdjęć (całych) przy słabym świetle z 5d i 40d z 50/1.4 i 35L i nie mogę nigdzie znaleźć. Może ktoś znalazł takie "specyficzne" porównanie w sieci.
http://raw.fotosite.pl/
moze to Ci cos pomoze
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
No a ja tylko czekam jak tu zawita pewien kolega, który miał dużo do powiedzenia w kwestii wyższości 40D vs 5D.
Ja bym jednak radził podejść do sprawy zdroworozsądkowo i kupić lepsze szkło i "gorsze" body- zestaw nr2.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-03-2008 o 13:08
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tylko 5D. Mam 35 na 5D, co prawda wersję 2.0 ale jakoś nie bardzo mogę się przekonać do tej ogniskowej. Troszkę za szeroko na standard. Wydaje mi się, że 35/1.4 to szkło, na które może dużo ludzi "choruje", ale którym mało kto potem fotografuje...
SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa
chyba kolega troche przekoloryzowal .. to sie ekonomicznie w naszym kraju wyklucza, raczej malo kogo stac na to aby szklo za 4 - 4,5k lezalo bezczynnie w torbie ( rozumiem 50/1.8 ale to nie ta skala porownawcza ). Ktos kto kupuje 35L raczej wie do czego mu to szklo .. ( no chyba ze sie myle.. )
pozdrawiam
znajomemu nikoniarzowi który przesiada sie na canona poradziłem aby kupił najlepsze szkło na jakie go stać a za reszte kupić body
ale to jest tzw niedzielno-wycieczkowy fotograf...
gdybym miał sam zdecydowac to wziąłbym 5d - mówie tak teraz bo jestem mądrzejszy o 2 lata ;-) - miałam już dwa cropy...
jakbym wiedział że mnie wciagnie lustro to od razu kupiłbym FF - finansowo wyszło by taniej niż wszystkie transakcje kupna/sprzedaży szkieł efs, ef i body..
no ale jakby człowiek wiedział że się przewróci to by SE siadł ;-)
wiec jeśli cie stać to weź FF - świat staje się prosty ;-); jeśli dodatkowo zarabiasz coś sprzętem to już w ogole sie nie zastanawiaj
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...