oczywiście że mogęjedno z podstawowych narzędzi jakie używam, do retuszu skóry opisałem już w innym wątku :
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=204
do powyższego opisu mogę tylko dodać że warto jest retusz robić na dodatkowej warstwie w trybie Sample: Current & Below (Layer) bo gdy efekt naszej pracy wygląda zbyt plastikowo, można przywrócić trochę oryginalnego wyglądu, poprzez zredukowanie Opacity (60-75%) warstwy na której nanosimy zmiany...
co do PP myślę że po prostu niema cudów ... nić nie zastąpi ręcznej dłubaniny, znajomości podstaw "anatomii twarzy", oraz świadomości kreowania różnych efektów za pomocą korekty światłocienia (burn /dodge) wszystko to wymaga niestety poświęcenia i treningu w doskonaleniu warsztatu... wyczucie też jest ważnym elementem, często konsultuje efekty swojej pracy z moją małżonką (która też zajmuje się edycją moich zdjęć), lub z innymi kolegami z branży...
...jest jeszcze jedna metoda inteligentnego blurowania skóry Advanced Skin Softening, która w parze z powyżej opisanym użyciem Healing Brush Tool daje znakomite efekty... można ją znaleźć w książkach Scotta Kelby .. z braku czasu, przybliżę ją nastepnym razem
pozdrawiam