Bo jest.będę się upierdliwie trzymał swojej opinii mz efekt pracy PP jest po prostu fatalny
Bo jest.będę się upierdliwie trzymał swojej opinii mz efekt pracy PP jest po prostu fatalny
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Hmm... Ja bym to ujął w sposób inny. To zdjęcie które zaprezentowałem i tak nie było super-żyleta-ostre, natomiast chodziło mi bardziej o zilustrowanie tego, że na całym ciele można zastosować efekty PP.
Sam UŻYWAM i RETUSZUJE w PS'ie i wiem, że PP tego nie nadrobi. Zależnie od ustawień, efekt w PP może być zły, lepszy, dobry, całkiem dobry albo świetny, natomiast jego miejsce - jak wspomniałem wcześniej - widzę między Bridgem a Lightroomem, i między Lightroomem a Photoshopem.
Postaram się znaleźć jakieś zdjęcie wybitnie ostre, wsadzić je do PP i pokazać Wam różnice w zastosowaniu różnych opcji softu - ciekawy będę późniejszych opinii. Może uda mi się je dzisiaj wsadzić na serwerek, przy odrobinie wolnego czasu.
Podkreślam - jeszcze raz. Dla mnie PP nie daje efektu finalnego przy fotografii komercyjnej - a jedynie pośredni. Używam go kiedy muszę szybko wyretuszować fotografie, do wstępnej selekcji dla zamawiającego, oraz przy edycji zdjęć prywatnych - do albumu i na odbitki dla znajomych (tutaj oszczędzając mój czas spędzony w PS program nie tyle sie zwrócił, co bym powiedział - ciut zarobił. Przeliczcie wartość godziny czasu spędzonej nad pracą profit, względem tej godziny "straconej" na pracę non-profit).
Ostateczny efekt dla fotografii komercyjnej (i/lub prywatnej na większy format) wykonuję w PS'ie na podobnej zasadzie jak VanMurder i tego PP nie zastąpi.
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Pobawię się w wykopaliska i nie chcę nagrody "srebrnej łopaty".
Wykopałem wątek, bo nowa wersja PortraitPro 17 bardzo przypadła mi do gustu.
Jest tam tyle suwaczków i możliwości, że warto wydać 39,95 USD za Standard - jest teraz rabat.
Wersja podstawowa nie czyta RAW-ów, ale do tego mam coś innego albo można dokupić jeszcze inny moduł.
Ten soft nie zastąpi Affinity Photo na moim kompie, ale da łatwość obróbki.
Ładnie działa selektywne oświetlenie.
http://www.portraitprofessional.com
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2018 o 18:41
Cena adekwatna do wartości programu. Portraiture Plugin jest na promocji za 99 dolarów, a więc 2.5 raza drożej, ale tego raczej użyje portrecista.